ITÀLIA
Internacional 20/06/2016

Roma tindrà una alcaldessa antisistema

La seva és una victòria sense precedents per al Moviment Cinc Estrelles

Sandra Buxaderas
2 min
Virginia Raggi caminant entre els periodistes ahir a Roma.

RomaRoma gira l’esquena a Matteo Renzi i escull per a l’alcaldia la primera dona de la història de la ciutat, Virgina Raggi, una advocada de 37 anys que, alhora, és la candidata del partit de protesta Moviment Cinc Estrelles (M5S), segons les enquestes a peu d’urna. La seva és una victòria sense precedents per al M5S, que hauria conquerit també la ciutat de Torí gràcies a una altra dona, Chiara Appendino.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquests sondejos a peu d’urna -publicats ahir a les onze de la nit, quan tancaven els col·legis electorals d’un centenar de ciutats italianes- apuntaven que, a la capital, Raggi desbanca del poder la formació del primer ministre, el Partit Demòcrata (PD), amb un suport demolidor: entre el 64% i el 68%. El candidat de Renzi, Roberto Giachetti, s’hauria quedat amb un terç dels vots. La patacada del partit de Renzi -una de les promeses de la socialdemocràcia europea- seria encara més gran si es confirmen els sondejos que apuntaven, com a gran sorpresa de la nit, que la líder del M5S a Torí, Chiara Appendino, hauria aconseguit arrabassar l’alcaldia al candidat del centreesquerra, Piero Fassino.

I a Milà, la gran capital econòmica del país, el candidat del PD, Beppe Sala, lluitava frec a frec amb Stefano Parisi, del centredreta.

La segona volta de les eleccions municipals d’ahir suposen una trompada per a la gestió Renzi, que en els dos anys al capdavant del país havia tirat endavant reformes importants. Entre elles, un canvi constitucional que reduirà el poder actual del Senat.

El primer ministre va insistir, però, que el lideratge se’l jugarà al referèndum de l’octubre sobre la reforma constitucional. Però part de l’electorat ha llegit aquestes eleccions locals en clau nacional. Pietro, responsable de màrqueting d’una multinacional a Roma, explicava ahir a l’ARA que ha votat Raggi perquè el PD l’ha “decebut”. “No tornaré a votar-lo mentre hi sigui Renzi -deia-. Si guanyés el PD a Roma, Renzi se n’atribuiria el mèrit”, afegia, i també recordava que, d’altra banda, “tots els partits han fracassat a la ciutat”.

Un factor clau per al resultat de les eleccions a Roma és el cansament dels ciutadans per la corrupció i la ineficiència i deixadesa de molts serveis públics. Saula, mestressa de casa, deia que no confiava ja en els partits, però votava Giachetti perquè li semblava el “menys dolent”. També els jubilats Franco i Liana preferien Giachetti perquè el veien “més seriós”. Edoardo, periodista de 30 anys, en canvi, tot i ser un votant tradicional del PD, pensava que el partit ha demostrat “ser incapaç de gestionar” la capital i preferia “donar una oportunitat” a Raggi.

L’atenció del país se centrava sobretot en Roma perquè és el primer cop que el moviment antisistema M5S conquereix un bastió tan important. Ara se li ha d’afegir Torí. Raggi ha dit que pensa renegociar l’asfixiant deute de la capital. Si es confirma que serà la nova alcaldessa, es dóna per segur que el govern de Renzi intentarà afavorir-la tan poc com sigui possible.

stats