Psicosi pel revestiment dels edificis al Regne Unit
S’evacuaran els habitatges de Londres que tenen a la façana panells com els de la torre sinistrada
Londres“No em sento segura. Visc a la dissetena planta de la torre Blashford i sé que les escales dels camions de bombers no arriben tan amunt. Dijous ja l’hi vaig dir a la líder del districte, amb qui ens vam reunir per discutir la situació”. Segons el relat que fa de la trobada que van mantenir amb Georgia Gould i que va tenir lloc a la biblioteca pública de Swiss Cottage, al nord de Londres, els ànims es van escalfar entre els veïns i els representats de Camden.
A través del xat de la pàgina de Facebook, aquesta veïna, Angela Bennet, es queixava dijous a aquest cronista del tràngol que, des que va cremar la torre Grenfell, fa deu dies, passa cada nit amb la seva filla quan se’n van a dormir. Viuen en un pis de l’anomenada zona residencial Chalcots Estate, formada per quatre blocs de 23 plantes i un de 19, situats a la carretera Adelaide.
A Grenfell l’incendi va causar 79 víctimes mortals. El tràngol es va convertir “en malson” dijous al matí, assegura l’Angela. El resultat de les proves encarregades per l’ajuntament local per analitzar els panells que recobreixen aquests habitatges és inqüestionable: els panells presenten característiques semblants als de Grenfell. No idèntiques però sí prou similars perquè la psicosi s’estengui.
“Els nous resultats del laboratori -comentava ahir un portaveu del districte a l’ARA- mostren que el revestiment exterior està format per uns panells d’alumini amb un nucli de polietilè”. Aquesta composició “no satisfà” les proves de laboratori independents “ni els estàndards establerts per als contractistes”, d’acord amb les clàusules pactades per dur a terme la rehabilitació, que es va fer fa deu anys, i que va costar, per a les cinc torres, 165 milions d’euros. Les empreses implicades s’enfronten a possibles accions legals per frau.
Patrulles antiincendis
Arran de les anàlisis, durant la reunió de dijous al vespre Georgia Gould va assegurar als veïns que el revestiment es trauria “així que fos possible”, segons va explicar el portaveu del districte a aquest diari. A més, vigilants antiincendis “patrullaran pels cinc edificis, permanentment, les 24 hores del dia, per prevenir al màxim qualsevol risc”, va afirmar la mateixa font. L’ajuntament local ha decidit evacuar els residents de 800 pisos mentre durin els treballs de substitució dels revestiments. Alguns veïns van quedar satisfets amb aquestes mesures, explica Angela Bennet. D’altres, no. La gent no se’n fia.
És el cas de Theresa Ley, que també pel xat de Facebook es queixava ahir a la tarda a l’ARA: “És fastigós que hàgim de pagar la renda mentre el revestiment segueix instal·lat. Paguem per viure en un edifici amb risc que s’hi cali foc”.
I és que des de la tragèdia de Grenfell, viure en un bloc de pisos d’habitatge social és com fer-ho -si més no, molta gent s’ho pensa- al mig d’una foguera potencial.
Al Regne Unit hi ha 4.000 construccions d’alçada i característiques semblants a la trampa mortal en què es va convertir Grenfell, a Kensington. I molts, uns 600, segons el que va dir la primera ministra, Theresa May, dijous al Parlament, podrien tenir el mateix tipus de cobertura: a Manchester, a Plymouth, a Birmingham. May, però, no es va pronunciar sobre si els panells utilitzats a Grenfell estaven prohibits al país, com altres veus del govern -per exemple la del ministre d’Economia, Philip Hammond- van insinuar diumenge passat a la BBC.
La policia va informar ahir que els que hi havia al sinistre de Kensington no eren adequats. No es descarta la possible presentació de càrrecs per “homicidi involuntari”. Ahir també es va confirmar que la causa de l’incendi va ser una errada electrònica en una nevera.