L'ONU acusa el príncep hereu saudita de l'assassinat del periodista Khashoggi

La relatora especial demana obrir una investigació internacional i exigeix sancions directes contra Bin Salman

El príncep hereu saudita, Mohammed Bin Salman.
Ara
19/06/2019
2 min

Barcelona“Ha arribat el xai per al sacrifici?”, va preguntar Maher Mutreb, un oficial d’intel·ligència ex assessor del príncep hereu saudita, Mohammed Bin Salman, que va participar en el assassinat del periodista Jamal Khashoggi. Dos minuts després arribava Khashoggi al consolat saudita a Istanbul, aquell 2 d’octubre de 2018. Mutreb l’esperava al despatx del consol a la segona planta.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La investigació de la relatora especial de l’ONU per al crim, Agnes Callamard, ha publicat aquest dimecres noves gravacions de l’interior del consolat on se sent a Mutreb dir-li a Khashoggi que enviï un missatge de text al seu fill. “I què li dic?Fins aviat?No puc dir segrest”, respon el periodista. “Fes-ho curt, treu-te la jaqueta”, li rebat l’oficial d’intel·ligència .“Com pot passar això en una ambaixada? No escriuré res”, afegeix Khassoggi, en una tensa conversa que, en les gravacions, acaba amb sorolls de moviments bruscos, una respiració agitada i soroll de plàstics, que se suposa que corresponen al moment en què els agents saudites tallen a trossos el cos probablement ja sense vida de Khashoggi.

“Les articulacions es separaran. No és problema. El cos és pesat. Primer el tallo al terra. Si agafo bosses de plàstic i el tallo en trossos, acabo. Embolicarem cada tros”, se sent que diu un altre dels agents present, Salah al-Tubaigy, doctor forense. Tubaigy i Mutreb són dos dels 10 acusats que esperen judici a l’Aràbia Saudita pel crim.

Però la investigació de Callamard conclou que hi ha proves suficients per acusar el príncep hereu Bin Salman d’estar darrera del crim, tot i que demana una investigació internacional més detallada. “La conclusió de la relatora especial és que Khashoggi va ser víctima d’una execució deliberada i premeditada, d’un assassinat extrajudicial del qual l’Aràbia Saudita n’és responsable d’acord amb el dret internacional sobre drets humans”, ha dit relatora.

En el seu informe de 100 planes, de fet, Callamard recomana ampliar les sancions econòmiques a l’Aràbia Saudita de forma que afectin directament el príncep hereu Bin Salman i els seus béns personals, almenys fins que no demostri que no hi va tenir res a veure. Callamard va viatjar a Turquia a principis d’any amb un equip d’experts forenses i legals.

“Hi ha evidències creïbles que justifiquen una investigació més detallada sobre la responsabilitat individual dels funcionaris saudites d’alt nivell, inclòs el príncep hereu”, ha explicat aquest dimecres la relatora. “De fet, aquesta investigació sobre drets humans ha demostrat que hi ha prou evidències creïbles sobre la responsabilitat del príncep hereu que demanen una investigació més profunda”, ha dit, emplaçant el secretari general de l’ONU a obrir una investigació internacional.

El ministre d’Exteriors saudita, Adel al-Jubeir, ha respost aquest mateix dimecres rebutjant les conclusions com a “res de nou” i “al·legacions sense base”. Turquia en canvi es va alinear amb les conclusions de la relatora. Khashoggi, columnista del 'The Washington Post' i crític amb el príncep, va ser vist per últim cop al consolat saudita a Istanbul el 2 d’octubre, on va anar a recollir documentació per casar-se i no en va sortir. Segons les gravacions, el seu cos va ser esquarterat i tret fora del consolat, però no ha estat encara localitzat.

stats