Un ultradretà causa una massacre en dues mesquites de Nova Zelanda
Almenys 49 morts i 48 ferits en el pitjor atemptat supremacista des dels atacs de Noruega del 2011
BarcelonaUn supremacista blanc fortament armat va provocar ahir la pitjor massacre de la història de Nova Zelanda: com si fos en un videojoc, el món va poder veure a través de la càmera que el terrorista portava al cap com entrava dins d’una mesquita en plena oració del divendres disparant indiscriminadament. Quan es va quedar sense bales va tornar al cotxe a buscar més munició i va entrar una altra vegada al temple disparant a sang freda. Després es va desplaçar fins a una altra mesquita i va protagonitzar un altre atac, fins que els fidels van aconseguir desarmar-lo. Al tancar aquesta edició el balanç era de 49 morts i 48 ferits. La policia va detenir el presumpte autor de l’atac -que va difondre en un manifest el seu missatge d’odi- i dos homes armats més dels quals investiga la implicació. També van trobar explosius en un cotxe. Després de l’atemptat la Gran Bretanya, França i els Estats Units van augmentar la seguretat a les seves mesquites davant el risc que altres terroristes imitin l’atac en els pròxims dies.
“És un dels dies més negres de la història de Nova Zelanda”, va dir la primera ministra, Jacinda Ardern, visiblement afectada. El govern, que va reconèixer que cap dels autors estava vigilat com a sospitós de terrorisme, va ordenar que totes les mesquites del país tanquessin les portes. 41 de les víctimes van morir a la mesquita d’Al Noor i 7 més al centre islàmic de Linwood, a sis quilòmetres de distància. Una persona va morir a l’hospital. Ardern apuntava que la majoria de víctimes eren immigrants: “Van escollir fer de Nova Zelanda la seva nova llar, i ara és casa seva. Ells són nosaltres. I la persona que ha actuat amb aquesta violència no ho és. La gent com ell no té lloc a Nova Zelanda”. El govern també va anunciar mesures per incrementar el control sobre les armes.
L’autor de l’atemptat es va identificar a Facebook amb el nom de Brenton Tarrant, de 28 anys i nascut a Austràlia, mentre transmetia la massacre en directe a través de Facebook. Eren quarts de dues del migdia, hora local. El govern australià va confirmar la nacionalitat de l’autor de l’atac sense donar-ne més detalls, però els mitjans locals expliquen que era entrenador personal. L’atac es va produir a Christchurch, la principal ciutat de l’illa del sud de Nova Zelanda, coneguda per la forta implantació de grups supremacistes blancs. Els investigadors creuen que els terroristes també planejaven atacar l’hospital que va atendre la majoria de les víctimes.
‘Manifest’ de 74 pàgines
Abans de l’atac es va difondre al compte de Twitter de Tarrant un manifest de 74 pàgines, en què el presumpte autor exposava la seva ideologia d’ultradreta i antiimmigració, amb el títol La gran substitució, que es refereix a la ideologia ultradretana que Occident estaria sent objecte d’una invasió islàmica a través de la immigració. Al text Tarrant hi explica que va néixer en una família de classe treballadora i que de jove era “comunista, després anarquista i finalment un llibertari”, abans de convertir-se en “ecofeixista”. Tarrant reconeix que es va inspirar en Anders Behring Breivik, l’autor del doble atemptat a Oslo contra una escola d’estiu de joves del partit socialista a l’illa d’Utoya el 2011. El d’ahir va ser el pitjor atemptat causat per un terrorista d’ultradreta després d’aquells.
En el moment de l’atac el terrorista estava escoltant una cançó que exalta Radovan Karadzic, el líder serbi que va ordenar les matances de musulmans a Bòsnia. Als carregadors que va utilitzar hi portava escrits els noms d’altres assassins d’ultradreta, com Josué Estébanez de la Hija, el neonazi espanyol que va matar l’activista antifeixista Carlos Palomino al metro de Madrid el 2007. També hi havia creuats medievals.
Un dels supervivents de la massacre de la primera mesquita, un home de les illes Fiji que estava resant en el moment de l’atac, va explicar al diari britànic The Guardian que va poder fugir per la porta del darrere. El seu gendre va ser ferit de bala a l’espatlla i no tenia notícies del seu nebot, que estava atrapat dins el temple. “Vaig arribar fa poc a Nova Zelanda i a la mesquita hi tenia els amics i la família. Volen acabar amb els musulmans. Només veuen la religió, ja no veuen persones. Ja no estem segurs aquí. ¿Hi estem segurs?”, preguntava. L’alcaldessa de Christchurh, Lianne Dalziel, explicava que la ciutat estava en estat de xoc: “Ha sigut com si un llamp caigués del cel, aquestes coses semblen que no poden passar en un lloc com Nova Zelanda”.