“La mateixa gent que curem a Síria ara està tancada a Lesbos”
Michele Telard és coordinador de metges sense fronteres a lesbos
LesbosTelard treballa a Lesbos des del febrer. Ha participat en missions de Metges Sense Fronteres en diversos conflictes africans: “Això és diferent de l’Àfrica, però no puc dir que sigui millor”. És un dels pocs observadors independents que ha pogut visitar el centre de detenció de Mòria.
En quines condicions es troben els detinguts a Mòria?
Són molt dolentes, sobretot perquè ara hi ha més de 3.300 persones i la capacitat del centre és de 2.000. No es garanteixen les mínimes condicions humanitàries: no hi ha prou aigua, ni lavabos, ni assistència mèdica... I el que més ens preocupa són els col·lectius vulnerables: dones embarassades, mares soles amb criatures, malalts, gent gran... Fins al 20 de març tota aquesta gent era enviada a altres centres de l’illa però des de l’acord entre la UE i Turquia estan detinguts allà. I no tenen l’ajut que necessiten. I la situació no deixa d’empitjorar, perquè continua arribant gent a Lesbos. I a més ara estan espantats i no saben si els retornaran a Turquia o què en faran. Amb més gent i més estrès, tot plegat pot derivar en un problema de seguretat. Ja hi ha hagut protestes i aldarulls a Quios i al Pireu.
MSF ha deixat de treballar al centre de Mòria.
No volem que la nostra organització sigui instrumentalitzada en un acord que rebutgem. L’acord entre la UE i Turquia només té un objectiu: aturar la immigració “il·legal”. Però aquí no hi ha “immigrants il·legals”, hi ha gent que es juga la vida al mar per trobar protecció internacional. Gent xopa, traumatitzada, que necessita ajuda. La mateixa gent que ateníem a Síria o l’Afganistan, als nostres hospitals que han sigut objectiu de guerra. I el que ha passat aquí és que un centre que fins ara servia per ajudar-los a continuar el camí ara s’ha convertit en un centre de detenció on esperen a ser deportats. Nosaltres no volem participar-hi.