Malestar als EUA per la proximitat de vaixells russos amb cables de dades

A Washington el clima de desconfiança recorda la Guerra Freda

DAVID E. SANGER i ERIC SCHMITT
26/10/2015
3 min

The New York Times/ WASHINGTONSubmarins russos i vaixells espia estan operant agressivament a prop dels cables submarins que porten gairebé totes les comunicacions globals d'internet, fet que augmenta les preocupacions entre alguns funcionaris militars i d'intel·ligència nord-americans que els russos podrien estar planejant atacar aquestes línies en moments de tensió o conflicte.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El problema va més enllà de les antigues preocupacions de la Guerra Freda i de si els russos podrien punxar els cables, una pràctica que, d'altra banda, les agències americanes d'intel·ligència no han deixat fer. L'alarma d'avui és més profunda: el pirateig definitiu de Rússia als Estats Units podria implicar la ruptura dels cables de fibra òptica en algunes de les ubicacions de més difícil accés i aturar així les comunicacions instantànies, de les quals governs, economies i ciutadans d'Occident s'han anat fent més dependents.

Si bé no hi ha cap evidència que s'hagi tallat encara cap cable, la preocupació és part d'una desconfiança creixent entre els alts funcionaris militars i d'intel·ligència nord-americans i aliats sobre l'accelerada activitat de les forces armades russes arreu del planeta. A la vegada, un debat intern a Washington il·lustra com, cada cop més, els Estats Units estan observant els moviments russos a través d'una lent de desconfiança profunda que recorda les relacions de la Guerra Freda.

Dins el Pentàgon i les agències d'espionatge dels EUA, les avaluacions de les creixents activitats navals russes estan altament classificades i no es discuteixen públicament en detall. Funcionaris nord-americans són reservats sobre el que estan fent, tant a l'hora de monitoritzar l'activitat com a l'hora de trobar maneres d'arreglar els cables en cas de ser malmesos. Però més d'una dotzena de funcionaris van confirmar en termes generals que aquesta qüestió s'havia convertit en objecte d'atenció significativa al Pentàgon.

"Cada dia em preocupo per què poden estar fent els russos", va dir l'almirall de la rereguarda Frederick J. Roegge, al càrrec a la flota de submarins de la marina del Pacífic, que no va voler respondre a preguntes sobre els possibles plans de Rússia per tallar els cables submarins.

El comandant William Marks, un portaveu de la marina a Washington, va reconèixer: "Ens preocuparíem si sabéssim que qualsevol país ha estat manipulant els cables de comunicació, però les operacions submarines són confidencials, i no fem declaracions sobre aspectes específics".

En privat, però, els comandants i oficials d'intel·ligència són molt més directes. Informen que des del mar del nord fins al nord-est d'Àsia i en aigües properes a les costes d'Amèrica, estan monitoritzant l'increment significatiu d'activitat russa prop de les rutes dels cables que transporten la sang vital del comerç i les comunicacions electròniques a escala mundial.

Tot just el mes passat, el vaixell espia rus 'Yantar', equipat amb dues embarcacions submergibles i autopropulsades, va creuar lentament per davant de la costa est dels Estats Units de camí a Cuba –on s'amaga un dels principals cables, a l'estació naval nord-americana a la badia de Guantánamo–. Constantment, satèl·lits espia nord-americans, vaixells i avions el vigilaven. Oficials de la marina van fer saber llavors que els submergibles, que pot llançar el 'Yantar', tenen la capacitat de tallar cables a milles de distància sota el mar.

"El nivell d'activitat", segons va dir un diplomàtic europeu d'alt rang, "és comparable al que vam veure durant la Guerra Freda".

Un aliat de l'OTAN, Noruega, està tan preocupat que ha demanat ajuda als seus veïns en el seguiment de submarins russos.

L'almirall James Stavridis, ex alt càrrec militar de l'OTAN i ara degà de l'Escola Fletcher de Dret i Diplomàcia, va detallar en un correu electrònic la setmana passada que "aquest és un altre exemple d'un règim altament agressiu que sembla que estigui recuperant les eines de la Guerra Freda, però amb un grau més alt de perfeccionament tècnic".

Les operacions van en la línia de l'ampliació de les accions militars russes, com va passar a Crimea, Ucraïna oriental i Síria, on el president Vladímir V. Putin ha provat de demostrar que el territori rus pot arribar molt més lluny amb les forces aèries i navals.

stats