PRÒXIM ORIENT

L’execució d’un xeic xiïta rebel a l’Aràbia Saudita dispara la tensió amb l’Iran

Les autoritats maten 47 presos en una jornada sense precedents des dels anys vuitanta i un grup de manifestants ataquen l’ambaixada saudita a Teheran

L’execució d’un xeic xiïta rebel a l’Aràbia Saudita dispara la tensió amb l’Iran
Cristina Mas
03/01/2016
3 min

BarcelonaL’Aràbia Saudita ha estrenat el 2016 amb l’execució, aquest dissabte, de 47 persones acusades de terrorisme, entre els quals el xeic Nimr Baqir al-Nimr, prominent clergue xiïta i un dels crítics més destacats amb el règim de Riad. El clergue, de 56 anys, estava empresonat des del juliol del 2012 i era molt popular entre el jovent per les seves crítiques a la casa dels Saüd. Era un dels líders de les protestes a l’est del país, de majoria xiïta, que denunciava la discriminació de les autoritats en el marc de l’onada d’aixecaments populars del 2011. El seu empresonament havia motivat una campanya internacional que tenia el suport d’Amnistia Internacional i del secretari general de l’ONU, Ban Ki-Moon. La majoria dels executats són sunnites.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Quan es va conèixer l’execució van començar les protestes, especialment a la localitat de Qatif, ciutat natal del xeic, però també en altres indrets on viuen xiïtes. Riad va desplegar l’exèrcit i la policia per contenir les protestes. També hi va haver manifestacions a Bahrain, el petit país del golf que havia tingut el suport de l’Aràbia Saudita per reprimir les protestes a la plaça de la Perla de Manama, on ahir la policia va llançar gasos lacrimògens. Els governs del Iemen, el Pakistan, l’Índia i l’Afganistan també van condemnar l’execució, així com el Consell Suprem Xiïta del Líban.

La resposta als carrers d’ahir recordava les escenes del 2012, quan el xeic va ser detingut i es va difondre un vídeo en què apareixia ensangonat dins d’una presó. Aquestes imatges van fer sortir al carrer milers de manifestants que n’exigien l’alliberament. Nim al-Nimr estava acusat de sedició, de desobediència i de promoure un alçament armat contra les forces de seguretat, i va ser condemnat a mort l’octubre del 2014. El clergue -amb evidents connexions amb l’Iran, on s’havia format després de la revolució del 1979, i amb Síria-, però, sempre havia cridat a la revolta pacífica i condemnava la lluita armada. El seu germà, Mohammed al-Nimr, va instar ahir en un tuit als seus seguidors: “Continueu demanant pacíficament reformes i canvis al nostre país”. Ali, nebot de 17 anys del xeic, que també havia sigut detingut a les protestes, no ha sigut executat, segons les autoritats.

Protestes a Teheran

L’execució del xeic va desencadenar la reacció immediata de l’Iran, principal rival regional dels saudites. “Aquesta política estèril i irresponsable tindrà evidents conseqüències per als que la defensen i el govern saudita en pagarà un preu elevat”, va dir el portaveu del ministeri iranià d’Afers Estrangers. Les protestes a Teheran van començar ahir a la nit. Citant un testimoni presencial, 'The New York Times' informava que un grup de manifestants havien atacat l’ambaixada de l’Arabia Saudita a Teheran i havien calat foc a una part de l'edifici.

Les execucions no van ser en places públiques, com és habitual a l’Aràbia Saudita, sinó dins d’una dotzena de presons: en quatre casos es van emprar escamots d’execució i la resta de reus van ser decapitats. El 2015 es va acabar amb almenys 157 persones executades a la petromonarquia, la xifra més elevada dels últims vint anys. La d’avui és l’execució amb més morts des del 1980, quan el regnat va executar 63 persones acusades d’haver participat en el segrest de la Gran Mesquita de la Meca. L’augment dels condemnats a mort ha marcat el primer any al poder del nou monarca, el rei Salman, que va heretar el tron el 23 de gener després de la mort del seu germà Abdal·lah. Els grups de defensa dels drets humans han criticat l’augment de les execucions, que Riad justifica emparant-se en el fet que les condemnes es van dictar sota el regnat anterior.

Les execucions han tingut lloc en un moment de molts dubtes sobre l’estabilitat del país per la caiguda del preu del petroli als mercats internacionals. No se sap fins a quin punt Riad podrà mantenir el nivell de vida dels seus ciutadans, tenint en compte a més la despesa de la guerra al Iemen. Les execucions -avalades pel gran muftí saudita, el xeic Abdulaziz- arriben en un moment en què la monarquia saudita és criticada pel suport a formacions com Estat Islàmic. La monarquia saudita assegura que els executats estaven vinculats amb atacs terroristes dins del país entre el 2003 i el 2006. Faris al-Showail, ideòleg de la branca saudita d’Al-Qaida, també ha estat executat. Fa setmanes que els mitjans saudites emeten documentals sobre els atacs d’Al-Qaida al país, en el que sembla una campanya orquestrada per preparar l’opinió pública per a les execucions.

stats