DRETS HUMANS

L'ONU acusa Birmània de fer una "neteja ètnica de manual" amb els rohingyes

Sis de cada deu dels 300.000 refugiats arribats a Bangla Desh són menors d'edat

Un vaixell ple de rohingyes fugen pel riu fronterer amb Bangla Desh del seu poble encès en flames, al fons.
Ara
11/09/2017
2 min

BarcelonaL’ONU ha acusat aquest dilluns el govern de Birmània d’aplicar amb els rohingyes una “neteja ètnica de manual”. Des del 25 d’agost més de 310.000 persones d’aquesta minoria ètnica musulmana han fugit del país en direcció a Bangla Desh per fugir de la violència desfermada de policies i exèrcit, fet que ha provocat una crisi humanitària. Un terç d’aquests refugiats són menors de cinc anys, un 9% no tenen encara ni un any i sis de cada deu són menors d’edat. El responsable de l'Alt Comissariat per als Drets Humans de l’organisme, Zeid Ra’ad al-Hussein, ha subratllat que aquests atacs “estesos i sistemàtics” contra aquesta comunitat, que no té reconeguda la nacionalitat birmana, “possiblement equivalen a crims contra la humanitat”.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El govern birmà, liderat 'de facto' per la Nobel de la pau San Suu Kyi, ha negat l’entrada en diverses ocasions a investigadors internacionals per analitzar la situació. La complicitat de Suu Kyi amb les matances i persecució contra la minoria li han valgut un retret generalitzat per part de la comunitat i d’altres guardonats pel Nobel. L’últim ha sigut el sud-africà Desmond Tutu, que en una recent carta oberta l’ha interpel·lat directament pel seu “silenci davant d’un genocidi lent” i l'ha instat a posar-hi fre. “Si el preu polític de la teva ascensió al poder és el teu silenci, el preu segurament és massa alt”, li va dir. Birmània nega la ciutadania a un poble majoritàriament musulmà, a qui considera immigrant de Bangla Desh i no li reconeix cap dels drets de ciutadania.

També ha instat l’executiu birmà a posar fi a les seves “cruels operacions militars actuals” i per contra, l'ha comminat a retre comptes per totes les violacions contra la minoria i revertir el patró “de la severa i estesa discriminació contra la població rohingya”. A més, ha assenyalat directament militars i policies birmans com els responsables de l’incendi i destrossa de comunitats musulmanes, que el govern atribueix a grups locals terroristes.

Sobre el terreny, Bangla Desh ha iniciat avui a registrar els refugiats rohingyes que han arribat al país amb la presa de les empremtes dactilars; mentrestant, l’ONU ha admès que la situació és lluny de solucionar-se, perquè es produeixen noves arribades diàries.

stats