L'Iran condemna a presó una advocada que lluita pels drets de les dones

Nasrin Sotoudeh és empresonada per haver representat una noia que va sortir al carrer sense vel

L'advocada Nasrin Sotoudeh somriu en una foto a casa seva l'any 2013.
Ara
12/03/2019
2 min

BarcelonaL'advocada i defensora dels drets humans iraniana, Nasrin Sotoudeh, ha estat condemnada a presó per "conspirar contra la seguretat nacional". La lletrada ha estat jutjada per haver representat legalment una dona arrestada per no portar vel en públic, cosa que les autoritats iranianes consideren "propaganda contra el sistema", i per promoure l'abolició de la pena de mort a l'Iran.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El jutge Mohamad Moghiseh, del Tribunal Revolucionari de Teheran, ha afirmat que el càstig imposat a Sotoudeh és de cinc anys per "conspirar contra la seguretat nacional" i de dos anys més per "insultar el líder suprem", l'aiatol·là Alí Khamenei. La sentència contra l'advocada ha estat enviada al tribunal d'apel·lació, segons anuncia el magistrat, esmentat per l'agència oficial de notícies Irna.

Però la versió de la família de la condemnada és diferent: el seu marit, Reza Jandan, ha assegurat a través del seu compte oficial de Facebook que la pena imposada a la seva dona és de 33 anys de presó i 148 fuetades.

El setembre del 2016 Sotoudeh ja va ser condemnada a cinc anys per la seva lluita. També va complir una part d'una sentència d'empresonament el 2011, però finalment se li va anul·lar per la pressió de la comunitat internacional.

La condemna a 33 anys de presó és la més dura que s'ha documentat a l'Iran els últims cinc anys contra una persona que es dedica a defensar els drets humans, segons informa Amnistia Internacional.

Quatre dies abans que se sabés la sentència contra Sotoudeh, el clergue ultraconsevador Ebrahim Raisí va ser nomenat cap del poder judicial. El govern ho va justificar dient que el sistema judicial "necessita un canvi" en un moment en què s'està vivint "la segona fase de la Revolució", segons informa la mateixa agència. Raisí és conegut al país per ser un dels quatre jutges que l'any 1988 va ordenar una execució en massa d'opositors al govern.

stats