CRISI DEL CHAVISME RENOVACIÓ DEL CENTREESQUERRA
Internacional 04/03/2019

Guaidó aterra a Veneçuela

El considerat president interí entra al país sense problemes i fa un discurs multitudinari a Caracas

Melissa Silva Franco
3 min
Guaidó aterra a Veneçuela

CaracasDes de les sis del matí les xarxes socials reflectien ahir la por d’una possible detenció de Juan Guaidó, reconegut com a president interí de Veneçuela per més de 50 països, a l'arribar a Caracas després d’una gira per diferents països de l’Amèrica Llatina. Però a l’autopista que connecta la capital veneçolana amb l’aeroport internacional Simón Bolívar, a la localitat veïna de Maiquetía, no hi havia presència militar, a diferència del que havien assegurat els portaveus del govern de Nicolás Maduro.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Enmig d’aquesta incertesa, a les 12.20 h hora local (cinc més a Catalunya), Guaidó va anunciar que aterrava al país a través del seu compte oficial de Twitter amb un missatge encoratjador: “Esperant l’abraçada d’aquest mar de gent que ens inspira i ens compromet: la gent que em fa costat”.

Malgrat el risc que el poguessin detenir després d’haver incomplert la prohibició de sortir de Veneçuela imposada pel Tribunal Suprem de Justícia, el president interí va presentar-se ahir davant el control d’immigració de l’aeroport, que controla la Policia Nacional Bolivariana. Molts dels presents van començar a aplaudir espontàniament i van donar pas a Guaidó i la seva comitiva. El president interí va ensenyar el passaport als funcionaris policials i va entrar en territori veneçolà sense problemes.

“Torno a Veneçuela per continuar treballant sense por. A l'arribar, els mateixos funcionaris m’han dit: «Benvingut, president»”, va explicar Guaidó als periodistes a l’entrada de l’aeroport. Fins allà s’hi havien traslladat més de 13 ambaixadors de diferents països, entre els quals els d’Espanya, Colòmbia, els Estats Units i França, per donar-li suport.

Mentre l’arribada a Veneçuela del president interí era la notícia principal a tots els mitjans de comunicació digitals del país i estrangers, els canals de televisió oficials de l’estat van optar per retransmetre les festes de carnaval que Maduro va ordenar celebrar a tot el territori nacional.

Al cap de dues hores Guaidó va arribar finalment a la plaça Alfredo Sadel de Caracas, on l’esperaven milers de seguidors des de les 11 del matí. Aquesta plaça s’ha convertit en el principal escenari de les aparicions públiques de Guaidó, malgrat les amenaces del govern.

Davant la multitud, el president interí va decidir trencar el protocol de seguretat i va pujar al capdamunt del totterreny amb què havia anat de l’aeroport a la capital veneçolana. Una simpatitzant li va donar una bandera de Veneçuela, Guaidó la va agafar i la va onejar durant més de cinc minuts mentre els presents cridaven entusiasmats: “Llibertat! Llibertat!”

Un discurs de 45 minuts

Un cop a la tarima, Guaidó va exclamar: “Aquí teniu el president interí de la República Bolivariana de Veneçuela”, mentre la multitud aplaudia. I va afegir: “Algú no va complir [les ordres], hi va haver una ruptura en la cadena de comandament”, va dir en clara referència a la impossibilitat de fer entrar l’ajuda humanitària a Veneçuela el 23 de febrer. “Senyors de les forces armades, heu de detenir els col·lectius armats que van actuar el 23 de febrer. Ser còmplices per omissió és també ser còmplices de crims de lesa humanitat”, va afirmar Guaidó dirigint-se directament als militars.

“No ens quedarem de braços plegats. El 23 de febrer va haver-hi repressió. No hi havia la Guàrdia Bolivariana de Veneçuela, sinó grups de policies i col·lectius [de milicians]. Senyors de les forces armades, no podem mirar cap a una altra banda quan massacren la nostra gent”, va insistir el president interí. Guaidó va parlar durant més de 45 minuts de manera interrompuda i va fer una crida a la multitud per tornar a manifestar-se aquest mateix dissabte.

A l’acabar el seu parlament, Guaidó va explicar en declaracions als periodistes que s’imposaran noves sancions contra funcionaris de Nicolás Maduro, com les que ja s’han aplicat contra quatre governadors i sis militars de les zones frontereres per on en teoria hauria d’haver entrat l’ajuda humanitària. Amb tot, va destacar que molts militars ja han començat a desertar. Va posar com a exemple els 700 soldats que li van fer costat a l’estat fronterer de Táchira, una xifra que representa el 20% del total de la tropa en aquesta zona.

Ahir Maduro no es va pronunciar sobre el retorn de Guaidó a Veneçuela, però la vicepresidenta del govern, Delcy Rodríguez, sí que va fer declaracions a un mitjà internacional, que també van ser retransmeses pel canal oficial de l’estat. “El seu comportament i les seves activitats seran curosament analitzats per les institucions. Prendrem les mesures adequades”, va advertir. Rodríguez també va assegurar que Veneçuela és “un estat de dret”, que té “institucions sòlides i sostenibles” i que Guaidó haurà de fer front “al pes de la llei”.

stats