França afronta la COP21 amb mesures de seguretat excepcionals

Un dels reptes de la cimera és fixar un pla per evitar que l’escalfament global superi els 2 ºC

Oficials de policia i soldats francesos patrullant pels carrers d’Estrasburg, després que les mesures de seguretat s’hagin reforçat als espais públics.
Alícia Sans
29/11/2015
2 min

ParísDemà s’inaugura oficialment la Cimera de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP21), una trobada que, entre altres objectius, afronta el repte de fixar un pla perquè l’escalfament global no superi en 2 ºC l’era preindustrial. L’esdeveniment tindrà lloc al parc d’exposicions de l’aeroport Le Bourget, al nord-est de París. Però per als francesos, sobretot els que viuen a la capital i la rodalia, la COP21 ja ha començat aquest cap de setmana.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A petició de l’alcaldessa de París, Anne Hidalgo, els transports públics de l’Île-de-France -on hi ha París i Le Bourget- seran gratuïts tant avui com demà. Es tracta de mesures excepcionals perquè “aquest esdeveniment sigui compatible amb la vida quotidiana dels parisencs”, va dir Hidalgo dimecres en roda de premsa. L’abonament diari de Vélib’ -el servei de bicicletes públiques de París- també serà de franc aquests dos dies, així com l’aparcament residencial, que tot i que ja ho és el diumenge, també ho serà dilluns per incentivar els ciutadans a no utilitzar el vehicle.

Moviment restringit

Des de la Prefectura de Policia de París es recomana evitar qualsevol tipus de desplaçament avui i demà, però en cas que siguin imprescindibles s’aconsella fer-los en transport públic.De cara a les empreses, la consigna de la Prefectura és que demà es prioritzi el teletreball entre els assalariats, ja que les principals autopistes que enllacen París amb els aeroports d’Orly, Charles de Gaulle i Le Bourget estaran parcialment o totalment tancades des d’avui a la tarda i durant tot el dia de demà, així com altres vies d’entrada a la ciutat. Amb tot, els atemptats terroristes del 13 de novembre han marcat un abans i un després en l’organització d’aquesta Cimera del Clima -la primera de les vint que s’han fet que tindrà lloc en un país en estat d’emergència-, que acollirà 147 caps d’estat i unes 40.000 persones durant els pròxims dotze dies.

Així doncs, les mesures es reforcen, encara més, a partir d’avui. Un total de 120.000 policies, gendarmes i militars vetllaran per la seguretat del territori francès, 8.000 controlaran les fronteres i 2.800 estaran destinats exclusivament al parc d’exposicions de Le Bourget, segons va anunciar el ministre de l’Interior, Bernard Cazeneuve. Només el president Barack Obama, que té previst arribar avui a la tarda a França, mobilitzarà centenars d’agents dels serveis americans, que a la vegada estaran escortats per agents francesos.

Prohibides les manifestacions

A més, totes les manifestacions en espais exteriors previstes durant la COP21, en especial la Marxa Mundial pel Clima que s’havia organitzat per avui i la del 12 de desembre, estan prohibides. Malgrat això, algunes ONG i associacions se n’han sortit per manifestar-se dins la legalitat i d’altres aposten per agrupar-se a la via pública tot i la prohibició. És per això que, segons informa el diari Le Monde, aquesta setmana s’han produït diversos arrestos domiciliaris i escorcolls a militants pròxims als activistes que hi participaran. Entre ells, Joël Domenjoud, membre de l’equip jurídic de Coalició Climat 21. I, mentrestant, la societat civil s’està manifestant des de divendres pels carrers de 150 països, en 2.300 actes diferents. Demanen als líders un esforç pel planeta.

stats