Convulsió a l'Índia per la mort de la noia brutalment violada a Delhi
El govern acusa d'assassinat els agressors després de 15 dies de protestes, però el carrer no en té prou
THE NEW YORK TIMES / Nova DelhiLes manifestacions en contra de les agressions sexuals a l'Índia s'han intensificat després de la mort d'una jove brutalment violada múltiples vegades per un grup d'assaltants a Delhi fa quinze dies. I el govern ha mogut fitxa massa tard. Un portaveu de la policia, Rajan Bhagat, va dir ahir que havien acusat d'assassinat sis homes per l'atac del 16 de desembre, que va deixar l'Índia en estat de xoc per la ferocitat amb què es va agredir la noia, de 26 anys. Els manifestants no en tenen prou i demanen la pena de mort per als violadors, com també polítiques per millorar la protecció de les dones.
Però el Tribunal Suprem del país va concloure el 1980 que la pena de mort només s'hauria d'aplicar en els casos "més estranys dels estranys" i menys de 50 persones han estat executades a l'Índia d'ençà que va declarar la seva independència.
La noia, de qui no s'ha divulgat el nom, s'ha convertit en un símbol en la lluita pels drets de la dona a l'Índia, on les violacions són molt freqüents i les condemnes pel crim, en canvi, són baixes. La víctima va pujar en un bus de Delhi amb un amic després de veure una pel·lícula en un centre comercial. Llavors un grup d'homes la van violar múltiples vegades i la van colpejar amb una barra de ferro, però la policia, en trobar-la, va concloure que havia estat bevent i s'havia sumat a un "viatge de plaer" amb diversos homes.
La màrtir índia va morir ahir a la matinada a Singapur, on se l'havia traslladat per rebre tractament d'urgència. A part d'una infecció als pulmons i a l'abdomen, també tenia afectat el fetge i lluitava contra una lesió cerebral, segons va explicar l'hospital singapurès, i va morir d'una insuficiència dels òrgans.
En escampar-se la notícia de la mort de la noia, la joventut índia que està connectada a través de les xarxes socials va començar a organitzar protestes i vetlles arreu del país. I tot i ser una minoria del país -la que té connexió a internet-, van aconseguir mobilitzar la població.
Ahir al vespre milers de persones, la majoria homes, van omplir la plaça Jantar Mantar, on hi ha un emblemàtic observatori que s'ha convertit en l'epicentre de les protestes a la ciutat, brandant pancartes i cridant consignes. Quan Sheila Dikshit, la ministra en cap de Delhi, va atendre la manifestació, va ser rebuda amb crits i empesa per la multitud. Dikshit, de 74 anys, va limitar-se a encendre una espelma i a fer una breu pregària. No va dirigir-se als manifestants. Ja de nit, els joves van encendre espelmes.
Prevenció i repressió policial
La cèntrica Porta de Delhi, escenari de les manifestacions més violentes fins ara, va llevar-se ahir amb totes les avingudes tallades per la policia i cossos especials, com també les estacions de metro tancades.
El govern ha intentat aplacar per la força els brots d'ira per l'agressió i ahir, després de donar el condol a la família de la víctima, el primer ministre indi, Mahmohan Singh, va fer una crida a la calma. "Ja hem vist les emocions i energies que aquest incident ha generat -va dir en un comunicat-. Seria un vertader homenatge a la seva memòria si som capaços de canalitzar-les en una acció constructiva". Segons el premier indi, el govern està estudiant "les disposicions penals possibles per a aquests delictes, com també mesures per millorar la protecció i seguretat de les dones".
I Sonia Gandhi, la política més poderosa de l'Índia i presidenta del partit governant, va fer una rara aparició a la televisió. "Com a dona, i mare, entenc com se senten els manifestants. Ens comprometem a fer justícia a la víctima", va dir.