La Comissió Europea acusa els estats de no fer els deures per fer front al terrorisme
Juncker assegura que si els governs haguessin aplicat les propostes que ha posat sobre la taula l'executiu comunitari en els últims anys "la situació no seria la que tenim ara"
Brussel·lesLa Comissió Europea (CE) ha responsabilitzat els governs dels països que la Unió Europea (UE) no estigui més ben preparada per fer front a l'amenaça terrorista i per evitar atemptats com els d'aquest dimarts a Brussel·les.
El president de la CE, Jean-Claude Juncker, ha afirmat en una roda de premsa amb el primer ministre de França, Manuel Valls, que si els governs ja haguessin aplicat les propostes que ha posat sobre la taula l'executiu comunitari en els últims dos anys, "la situació no seria la que tenim ara".
"Creiem que cal la unió de l'energia, del mercat de capitals, la unió econòmica, però també la unió en matèria de seguretat", ha sostingut, i alhora ha fet referència expressa a mesures com millorar la protecció de les fronteres exteriors i un registre europeu de dades de passatgers aeris (PNR).
"És necessari el PNR, ara la solució és a les mans del Parlament Europeu (PE)", ha dit.
Fonts de l'Eurocambra han discrepat, però, d'aquesta afirmació, i han assegurat que hi ha una majoria parlamentària preparada per aprovar el PNR, quan el Consell de la UE tanqui el seu treball sobre el dossier de protecció de dades.
Des del Consell, subratllen que ha estat el PE el que ha decidit vincular les normatives sobre la protecció de dades al registre de passatgers i, per tant, retardar-ne l'aprovació, i esperen que la proposta rebi llum verda el 21 d'abril.
Alguns eurodiputats han expressat en repetides ocasions dubtes sobre la utilitat en la lluita contra el terrorisme del PNR, una mesura que es limitaria a recollir les dades dels passatgers que entren i surten de la UE, però no dels vols interns.
Les queixes del comissari
"Necessitem més coordinació i compartir més informació i dades d'intel·ligència", ha destacat per la seva banda el comissari europeu d'Interior, Dimitris Avramopulos, que ha subratllat que això s'ha de fer "urgentment".
El comissari ha recordat que des dels atemptats de París del 13 de novembre, amb 130 morts, la CE va proposar una àmplia bateria de mesures com la creació d'un centre antiterrorista dins de l'agència policial europea Europol, que, encara que ja està en funcionament, no ho està al 100 per 100.
Ha destacat que el problema és que els "estats membres han de confiar els uns en els altres".
Brussel·les també ha proposat mesures per fer més difícil la compra d'armes i millorar la desactivació de les requisades, així com per afavorir el funcionament del sistema d'informació de l'espai de lliure circulació de Schengen, les bases de dades d'Interpol sobre documents de viatge robats o perduts i l'intercanvi d'informació forense.