Chelsea Manning: "Hola món"

L'exanalista militar, ja en llibertat, mostra per primer cop la seva nova imatge

Chelsea Manning, en la seva nova imatge que ha penjat a les xarxes socials.
Ara
19/05/2017
2 min

Barcelona"Hola món". Chelsea Manning s'ha presentat en societat penjant una fotografia del seu actual aspecte a les poques hores de sortir de la presó on ha complert set dels 35 anys a què va ser condemnada per filtrar milers de cables diplomàtics i arxius militars a Wikileaks. Manning es va sotmetre a un tractament hormonal per a un canvi de sexe mentre estava reclosa en un centre penitenciari militar exclusiu per a homes. "Doncs ja sóc aquí", ha escrit a Twitter la soldat.

Chelsea Manning, nascuda Bradley, va demanar ser tractada com una dona l'endemà de la sentència que el 2013 la va condemnar, argumentant que sempre se n'havia sentit. Des de llavors, l'única fotografia d'ella com a dona era una en blanc i negre i amb una perruca que havia estat presa abans de la seva detenció.

Chelsea Manning, la font de Wikileaks, surt de la presó després de set anys

Malgrat que va reivindicar el seu nou gènere, a la reclusa no li van permetre un canvi de centre penitenciari i ha estat en una presó militar per a soldats homes, tot i que va aconseguir que l'anomenessin pel seu nou nom femení.

La sentència de Chelsea Manning, condemnada a 35 anys de privació de llibertat, va ser rebaixada pel president Barak Obama els últims dies del seu mandat, al gener. Manning ja havia penjat a les xarxes socials fotografies de les seves primeres imatges en llibertats, protagonitzant actes tan comuns com menjant una pizza o brindant amb un grup de gent. En cap de les imatges se li veia el rostre, que ara ha fet públic i que ràpidament ha estat reproduït per milions d'internautes.

La jove, que podrà complir els 30 anys en llibertat aquest desembre, va filtrar 470.000 registres de les guerres de l'Iraq i l'Afganistan, 250.000 cables del departament d'Estat i altres documents classificats que van suposar un revés per a la diplomàcia nord-americana i van alimentar un debat sobre la guerra fosca contra el terrorisme jihadista.

Durant els seus mesos a la presó, Manning va intentar suïcidar-se en dues ocasions a causa del dur règim carcerari de la presó de Fort Leavenworth (Kansas) i a la lluita per rebre tractament de canvi de sexe sota la rigidesa castrense.

La decisió de Barak Obama de commutar la pena de Manning va aixecar crítiques entre els republicans, que la van considerar un "greu error".

stats