Més de 6.700 immigrants han mort preparant Qatar per al Mundial de futbol

Una investigació de 'The Guardian' assenyala que la majoria de defuncions s'atribueixen a "causes naturals" i no s'investiguen

SabadellDes que la FIFA va adjudicar a Qatar l'organització del Mundial de futbol del 2022, el desembre del 2010, més de 6.700 treballadors estrangers han mort a l'emirat. Ho ha revelat aquest dimarts una investigació del diari britànic The Guardian, que precisa que entre el 2011 i el 2020 han mort a Qatar 2.711 treballadors indis, 1.641 de nepalesos, 1.018 de Bangladesh, 824 del Pakistan i 557 de Sri Lanka. Les xifres, que el diari ha obtingut a través de les ambaixades i altres organismes oficials d'aquests països, són incompletes, ja que no tenen en compte els treballadors originaris de llocs com les Filipines o Kènia, molt nombrosos també a l'emirat.

Cargando
No hay anuncios

Tot i que no hi ha dades que permetin assegurar-ho amb rotunditat, la majoria d'aquests estrangers morts treballaven, en condicions deplorables, en projectes relacionats amb el Mundial, com ara la construcció de set estadis, un aeroport, carreteres i xarxes de transport, hotels i fins i tot una ciutat sencera. "Una proporció molt significativa dels treballadors migrants que han mort des del 2011 només eren al país perquè Qatar havia obtingut el dret d'acollir el Mundial", ha explicat al rotatiu britànic Nick McGeehan, director de FairSquare Projects, un grup especialitzat en la defensa dels drets laborals als països del golf Pèrsic.

Els treballadors estrangers, que superen els 2 milions de persones, representen més del 80% de la població total de l'emirat, que és d'uns 2,7 milions. Per assegurar-se ser contractats en empreses vinculades a la preparació del Mundial, molts havien hagut de pagar quantitats que superen els mil euros. Després de la seva mort, les seves famílies no només s'han quedat sense els ingressos que els arribaven des de Qatar sinó que en molts casos ni tan sols han cobrat una indemnització.

Cargando
No hay anuncios

Causes no investigades

Els documents consultats pel diari indiquen la causa de la defunció de cadascun d'aquests treballadors, però la que apareix més sovint (en un 69% dels casos) és la "mort natural". The Guardian denuncia, però, que sovint aquesta categorització es fa sense haver dut a terme una autòpsia i sense oferir "una explicació mèdica vàlida" sobre les causes reals de les morts. Fa dos anys una altra investigació del mateix diari havia conclòs que les altes temperatures que es registren al país durant l'estiu podien ser un factor determinant en la mort de molts treballadors.

Cargando
No hay anuncios

De fet, l'any 2014 un informe de l'equip jurídic del govern qatarià recomanava canvis legals per permetre que es fessin autòpsies en els casos de "mort sobtada o inesperada" i que s'investiguessin més a fons les morts de treballadors estrangers atribuïdes a aturades cardíaques. Des de Human Rights Watch s'ha demanat també que s'obligui a incloure en els certificats de defunció "referències a una causa de mort mèdicament significativa". Però el govern no ha fet cas a cap d'aquestes peticions.

"La taxa de mortalitat entre aquestes comunitats se situa dins de l'àmbit esperable per la mida i el perfil demogràfic de la població", argumenta el govern qatarià, i la FIFA assegura, sense aportar dades, que les seves "estrictes mesures de seguretat" han fet que "la freqüència d'accidents" en obres vinculades al Mundial sigui "baixa si es compara amb altres grans projectes de construcció arreu del món".

Cargando
No hay anuncios

Des del 2013, Amnistia Internacional ha posat el focus en diverses ocasions en les condicions laborals dels estrangers que treballen en la construcció de les seus del Mundial de Qatar, i ha parlat fins i tot d'esclavitud. El 2015 un informe de tres organitzacions internacionals va xifrar en 1.420 el nombre de treballadors morts al país en els primers tres anys de preparació de la cita futbolística.