42 morts al naufragi d'una pastera entre Djibouti i el Iemen
Les víctimes tornaven a l'Àfrica després d'un intent frustrat d'arribar als països del Golf
SabadellEl naufragi d'una pastera a l'estret de Bab al-Mandeb, que separa Djibouti del Iemen, dilluns a primera hora, ha deixat fins ara 42 morts, entre els quals hi ha 16 menors d'edat, segons ha informat l'Organització Internacional de les Migracions (OIM). L'embarcació, que, segons aquest organisme depenent de l'ONU, pertanyia a traficants de persones, havia sortit del Iemen, a la península Aràbiga, amb una seixantena de migrants a bord i va naufragar prop de la costa de Djibouti, a la Banya d'Àfrica, sense que se'n coneguin els motius exactes. 14 persones van poder sobreviure.
La tragèdia ha deixat noves imatges de cossos estesos a la sorra en platges de Djibouti. Inclosa una d'especialment colpidora, que recorda la tristament cèlebre d'Ailan Kurdi, el nen sirià que va morir ofegat en una platja de Turquia l'any 2015. En aquest cas s'hi veu un altre nen, arrebossat de sorra, estirat a tocar de les onades; ofegat.
La ruta marítima més transitada
L'any passat l'OIM va qualificar aquesta ruta que uneix l'Àfrica (principalment Djibouti, però també Somàlia) amb el Iemen com la ruta migratòria marítima més transitada del món, per davant fins i tot de la que creua el Mediterrani per arribar a Europa. Segons aquesta organització, durant el 2019 més de 138.000 persones van travessar el golf d'Aden per arribar a la península Aràbiga, mentre que unes 110.000 van agafar la ruta mediterrània. La seva destinació final, però, no és el Iemen, sinó els països del golf Pèrsic i, especialment, l'Aràbia Saudita, on esperen trobar feina.
Amb l'esclat de la pandèmia de covid-19 el trànsit de l'Àfrica cap al Golf es va reduir dràsticament, fins al punt que el 2020 el nombre de persones que van arribar al Iemen va ser de 37.500. Però, en canvi, s'ha originat un fenomen nou: el tancament de fronteres en molts països de la regió va deixar molts migrants atrapats al Iemen, un país en guerra des de fa més de sis anys, i això ha comportat que molts d'ells acabessin optant per desfer el camí i llançar-se novament a la mar amb la intenció de tornar a casa, majoritàriament a Etiòpia o a Somàlia. L'OIM xifra en més d'11.000 les persones que han emprès aquest viatge de retorn cap a la Banya d'Àfrica des del maig de l'any passat, "en perillosos viatges en barca i ajudats per traficants sense escrúpols". La xifra, a més, està creixent: si al febrer 1.900 persones van arribar a Djibouti procedents del Iemen, el mes passat van ser 2.343. Aquest era també el cas de les prop de 60 persones que dilluns van naufragar. "Migrants desesperats per tornar a casa seva fan viatges similars entre el Iemen i Djibouti gairebé diàriament a bord d'embarcacions que no són adequades per navegar", avisa l'OIM.
L'organització calcula que ara mateix hi ha més de 32.000 africans, majoritàriament etíops, atrapats al Iemen "en circumstàncies extremes i sovint mortals". Entre ells hi ha molts infants no acompanyats. Segons l'OIM, "molts d'ells viuen en condicions perilloses, generalment sense accés adequat a aliments, allotjament, atenció mèdica i seguretat". "Les seves condicions s'han tornat tan tràgiques que molts d'ells creuen que no tenen cap altra opció que confiar en els traficants per tornar a casa", explica el director d'operacions i emergències de l'OIM, Jeffrey Labovitz.
El mes passat uns d'aquests traficants no van tenir cap escrúpol a l'hora de llançar per la borda una vuitantena de les persones que transportaven cap a l'Àfrica en una barca sobrecarregada. Segons el relat dels supervivents, l'embarcació va partir del Iemen amb uns 200 migrants a bord i, davant les queixes dels passatgers per aquesta sobreocupació, que amenaçava amb enfonsar la barca, 80 dels ocupants van ser llançats al mar. Com a mínim vint van morir. Stéphanie Daviot, cap de la missió de l'OIM a Djibouti, va denunciar que aquella "tragèdia" era "una prova més que hi ha criminals que continuen explotant persones desesperades per millorar les seves vides, sense tenir en compte les conseqüències". A l'octubre ja s'havien registrat dos incidents similars que van provocar la mort com a mínim a 50 persones.
Retorns segurs
Davant d'aquesta situació, l'OIM ha posat en marxa un programa de retorn voluntari que permet a les persones que s'hi inscriuen tornar als seus països d'origen de forma segura, en avió. Precisament, aquest dimarts ha arribat a Addis Abeba, la capital d'Etiòpia, un vol amb 160 passatgers procedents del Iemen, on havia quedat interrompuda la seva ruta cap a un futur millor. Es tracta del segon viatge d'aquestes característiques que es du a terme en les últimes setmanes, i en total està previst que tornin a Etiòpia unes 1.100 persones de les quals s'ha pogut verificar la nacionalitat.
En paral·lel a aquesta iniciativa, el 25 de març l'OIM va fer una crida a la comunitat internacional per recaptar 99 milions de dòlars (uns 83 milions d'euros) destinats a cobrir les necessitats dels migrants de la Banya d'Àfrica i el Iemen, un col·lectiu que l'organització quantifica en 563.128 persones.