Més de 2.000 migrants arriben a Lampedusa en menys de 24 hores
El centre d'acollida de l'illa italiana, de només 200 places, està desbordat
SabadellUn total de 2.128 persones han arribat en les últimes 24 hores a l'illa de Lampedusa, a bord d'una vintena d'embarcacions. La situació ha desbordat completament aquesta petita illa italiana (una de les principals portes d'entrada a Europa per als migrants procedents del nord d'Àfrica), que té una població d'uns 6.000 habitants i compta amb un centre d'acollida d'immigrants amb capacitat per a unes 200 persones.
Des de primera hora de diumenge, i al llarg de tot el dia, van desembarcar a Lampedusa prop de 1.500 persones, però la xifra ha crescut encara més durant la nit, amb l'arribada de quatre embarcacions més que transportaven, en total, 635 migrants. Segons recull l'agència de notícies italiana ANSA, poc abans de la mitjanit un vaixell de l'autoritat portuària ha escortat una barca de pesca amb 352 persones de diverses nacionalitats a bord que es trobava en dificultats a unes nou milles de la costa. Més tard, un altre vaixell ha assistit una altra barca de pesca que havia sigut abandonada a 15 milles de la costa amb 87 persones a bord, i passades les tres de la matinada han desembarcat a port 101 persones més, que havien sigut rescatades a unes 12 milles de l'illa. Finalment, una quarta embarcació amb 95 refugiats ha aconseguit arribar a Lampedusa també durant la matinada.
Malgrat aquesta arribada massiva de refugiats, les ONG avisen que encara hi ha moltes embarcacions en situació crítica a les aigües del Mediterrani central: "Encara hi ha moltes crides desesperades de socors al Mediterrani. Cal un sistema, no es pot ignorar el que està passant des de fa massa temps", ha tuitejat Carlotta Sami, portaveu a Itàlia de l'agència de l'ONU per als refugiats (ACNUR).
També l'ONG Alarm Phone, que es dedica a assistir telefònicament els migrants que estan a la deriva i a informar de la seva posició a les autoritats i les ONG, ha avisat aquest dilluns al matí de com a mínim dues barques en dificultats (amb més de 150 passatgers en total) entre la costa de Líbia i les illes de Lampedusa i Malta.
Davant la incapacitat de Lampedusa per acollir les més de 2.000 persones que hi han arribat, moltes s'han vist obligades a esperar al port fins a poder ser traslladades a altres localitats. Segons la premsa italiana, unes 200 persones seran enviades en vaixell a Sicília, on s'espera que siguin repartides pels centres d'acollida d'immigrants que hi ha a l'illa, mentre que altres s'embarcaran en dos vaixells, on hauran de fer quarantena com a mesura preventiva contra l'expansió del covid-19. El primer d'aquests dos vaixells va ser enviat a Lampedusa ahir a la tarda, quan es va fer evident que la situació a l'illa era insostenible, i hi ha arribat de matinada. El segon es preveu que hi atraqui en les pròximes hores.
Desbordats
L'alcalde de Lampedusa, Totò Martello, ha advertit que la situació d'aquest cap de setmana pot ser només l'avantsala del que passi durant l'estiu. "Ja havia avisat que amb la millora de les condicions meteorològiques hi hauria arribades massives", ha explicat, en declaracions al diari Quotidiano di Sicilia, i ha alertat que, si no es prenen mesures, "hi ha el risc que, a finals d'estiu, en aquesta illa hi hagi 150.000 persones". En aquest sentit, Martello ha instat el primer ministre italià, Mario Draghi, a posar en marxa una "estratègia" que passi pel "diàleg amb els països africans del Mediterrani", i especialment amb Líbia, d'on surten la majoria de les embarcacions que intenten travessar el mar en direcció a Itàlia. "Comprenc que les prioritats de Draghi siguin ocupar-se del covid i de la crisi econòmica, però les emergències, quan es pot, com és aquest cas, s'han de prevenir", afegeix l'alcalde, que recorda que "aquesta emergència fa 30 anys que dura".
També ha demanat a Draghi una resposta a la qüestió de la immigració l'ultradretà Matteo Salvini. L'exministre de l'Interior i líder de la Lliga (un dels partits que forma part de l'actual coalició de govern) ha dit a Twitter que "amb milions d'italians amb dificultats" el país no pot "pensar en milers de clandestins".
Segons les xifres oficials del ministeri de l'Interior, recollides per Reuters, des de l'1 de gener fins divendres passat han arribat a les costes italianes uns 11.000 migrants, una xifra molt superior als 4.105 que van fer-ho en el mateix període de l'any passat.