18 anys de presó per al principal líder opositor de Lukaixenko

Serguei Tikhanovski va ser detingut i la seva dona el va substituir a les eleccions del 2020

BarcelonaEl bloguer bielorús Serguei Tikhanovski, un dels principals opositors al president Aleksandr Lukaixenko, ha estat condemnat aquest dimarts a 18 anys de presó, una de les penes més llargues de la història moderna de Bielorússia. Tikhanovski és el marit de Svetlana Tikhanóvskaia, que va ser la principal candidata a substituir el president bielorús a les eleccions de l'estiu de l'any passat, justament després de substituir la seva parella, que havia estat detingut al maig quan preparava la seva campanya.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El tribunal l'ha condemnat després d'un judici tancat al públic, en què l'ha considerat culpable d'haver organitzat disturbis massius i d'incitar a l'odi social, uns càrrecs que ell nega i que els seus partidaris han dit que són inventats i estan motivats políticament.

Cargando
No hay anuncios

Tikhanóvskaia, que es va exiliar a Lituània després que Lukaixenko es proclamés guanyador dels comicis enmig de fortes protestes i acusacions de frau, ha qualificat la sentència contra el seu marit de "venjança". "El dictador es venja públicament dels seus oponents més forts. Mentre amaga els presos polítics en judicis tancats, espera continuar les repressions en silenci. Però el món sencer mira. No pararem", ha manifestat a Twitter. "Estava segura que la sentència seria molt dura, però ara només em pregunto una cosa: què més podem fer jo i la societat democràtica per alliberar no només el Serguei, sinó tots els presos polítics", ha dit a la BBC. Tikhanóvskaia també ha assegurat que pressionarà els països europeus i els Estats Units perquè actuïn contra "aquesta il·legalitat" que regna a Bielorússia.

Cargando
No hay anuncios

Tikhanovski va guanyar protagonisme a Bielorússia després de comparar Lukaixenko, al poder des del 1994, amb un "escarabat bigotut", un sobrenom que va fer fortuna entre els seus opositors i va impulsar encara més la popularitat de l'opositor. Dies després d'anunciar la seva candidatura va ser detingut i empresonat acusat d'agredir un agent de policia, vulnerar l'ordre públic i preparar aldarulls. Aquest dimarts també han sigut condemnats cinc partidaris de Tikhanovski, que han rebut penes de presó que van dels 14 als 16 anys.

Rebuig dels governs occidentals

La sentència d'aquest dimarts ha merescut el rebuig per part de diversos governs europeus que, amb més o menys contundència, han condemnat la sentència. Noruega, per exemple, ha qualificat el govern bielorús de "règim brutal que segueix silenciant els crítics". "El comportament de Lukaixenko és cruel i indigne de qualsevol país civilitzat", ha subratllat el ministre d'Exteriors danès, Jeppe Kofod. "No hi ha excusa per a les repressions polítiques", ha dit la seva homòloga estoniana, Eva-Maria Liimets. "La sentència fa que Lukaixenko sembli un nen petit espantat. Aquesta i altres condemnes de presó dures són menyspreables", ha afegit el ministre txec, Jakub Kulhanek, que ha considerat que la UE ha de començar a imposar més sancions.

Cargando
No hay anuncios

La ministra alemanya d'Exteriors, Annalena Baerbock, ha qualificat la condemna d'"escandalosa" i "realment increïble", i ha demanat l'alliberament "immediat i incondicional de més de 900 presos polítics". També l'ambaixadora dels Estats Units a Bielorússia, Julie Fisher, ha demanat alliberar Tikhanovski: "Queda clar qui fa més por al règim. Els Estats Units, juntament amb els nostres socis, no defallirem per assegurar l'alliberament incondicional de tots els presos polítics i de tots aquells que s'enfronten a una detenció injusta i a sentències venjatives", ha escrit a Twitter.

Lukaixenko té un llarg historial de persecució de la dissidència, fins al punt que tots els polítics opositors estan entre reixes o exiliats. Al juliol, un mes abans de les eleccions, un tribunal va empresonar, Viktor Babariko, rival del president bielorús, a 14 anys de presó per uns càrrecs de corrupció que ell nega; al setembre, Maria Kolesnikova, una de les promotores de les protestes massives de l'any passat, va ser condemnada a 11 anys.

Cargando
No hay anuncios

La reelecció de Lukaixenko l'agost de l'any passat, considerada il·legítima i no reconeguda pels països occidentals, va derivar en mesos de protestes als carrers que van intensificar encara més la repressió. Segons la relatora especial de l'ONU al país, Anaïs Marin, més de 35.000 persones han sigut detingudes arbitràriament durant l'últim any a Bielorússia, i la por a les represàlies ha provocat que desenes de milers de persones hagin marxat del país.