Vallviva, el festival que dona vida
Tercera edició d'aquest festival solidari, que va néixer de la diagnosi d'un càncer
Vall d'en Bas (Garrotxa)Una greu malaltia, com és un càncer –i no en estat inicial–, va ser el motor perquè fa dos anys i mig nasqués el festival Vallviva, a la Vall d’en Bas. És un festival diferent de la resta perquè té l’objectiu de destinar tots els beneficis a projectes solidaris en la investigació contra el càncer, a més de celebrar i agrair la vida. El seu promotor és Eudald Morera, propietari de Royalverd, una empresa especialitzada en la gespa de camps de futbol a qui, després de no poques dificultats, se li va diagnosticar la malaltia en el tram final del covid. Quan va saber exactament què tenia, va decidir, contra l’opinió de la seva família i del seu entorn més proper, tirar endavant aquest festival a la finca Les Brides de la Vall d’en Bas, que havia comprat poc temps abans.
“Quan el meu pare em va dir que volia fer un festival, li vaig dir que què deia. He estudiat esdeveniments i sé que els tres primers anys sempre hi ha pèrdues. Tot el seu entorn hi estàvem en contra. A més, ell estava en un moment molt baix, ni tan sols caminava”, explica la seva filla Mireia. “A la família pensàvem que el que calia era centrar-se en la malaltia, no en aventures incertes com muntar un festival. Però de quan va dir que el volia fer a la primera edició van passar només deu setmanes”, afegeix. En aquest sentit, Mireia Morera recorda una anècdota: “Quan li va dir a l’alcalde de la Vall d’en Bas, ell li va respondre que en parlessin a partir del setembre, i el meu pare li va respondre: «Perdona, Lluís, em penso que no m’has entès. El que menys tenim els malalts de càncer és temps. El festival es farà d’aquí dos mesos i mig»”.
Un festival que dona vida
“Jo li demanava que pensés en ell i ara m'he adonat que, per a ell, pensar en ell era tirar endavant el festival, perquè el festival li ha donat la vida”, diu Mireia Morera. “Vallviva és un festival que neix del cor i de l’agraïment. Volia agrair a la vida i a les persones haver estat un privilegiat per haver nascut on vaig néixer i viure on visc. El festival m’ha donat vida”, diu Eudald Morera. “Ens cal tenir temps per relacionar-nos, per veure’ns, per compartir, que la vida passa massa ràpida”, afegeix Morera.
Morera és un empresari i per això el festival Vallviva té la particularitat de tenir moltes empreses com a patrocinadors. És un home conegut i estimat en aquest món, i a cada edició en suma més. A la primera va reunir gairebé un centenar d’empreses, majoritàriament de la Garrotxa i de les comarques gironines. A la segona van ser més de 150, d’arreu del país i de l’Estat, i en aquesta tercera ja són més de 200, quan encara falten unes tres setmanes perquè comenci el festival. I n’hi ha que continuen trucant per participar-hi. “Estem molt contents, perquè no tenim cap comercial picant portes sinó que hem obert portes i finestres i ens segueixen venint empreses sense anar-les a buscar. Aquest matí [abans-d'ahir] me n’han trucat dues que també hi volen participar”, explica Morera. Les empreses hi posen des de 700 fins a 20.000 euros, que van destinats a sufragar les despeses pròpies d’un festival, i tots els beneficis es destinen a finalitats solidàries.
En la primera edició es van guanyar 27.000 euros, que van anar a la Fundació Albert Bosch. “Va ser un èxit impensable, increïble, ens va sorprendre a tots”, exclama Eudald Morera. Per a la segona edició, Royalverd i Noel Alimentària ja havien creat la Fundació Vallviva, que és l'encarregada de destinar els beneficis a projectes solidaris. L'any passat es van guanyar 60.000 euros, que es van repartir entre quatre fundacions: la Fundació Albert Bosch, Oncolliga de Girona, la Fundació Miquel Valls per la Lluita contra l’ELA i la Fundació Nzuri Daima, amb seu a Sant Joan les Fonts (Garrotxa), que ajuda mainada d'Uganda. I en aquesta es destinarà al departament oncològic de l'Hospital Vall d’Hebron.
En aquesta edició, en la programació del festival destaquen Víctor Manuel, Himnes del Cor, Ana Mena, Joan Dausà, Ramon Mirabet o La Guardia, entre d'altres.
Gastronomia de proximitat i d’estrella Michelin
Una altra característica del festival és la gastronomia que ofereix. Hi ha paradetes que ofereixen productes de quilòmetre 0 i de gran qualitat i també hi ha la possibilitat de sopar un menú d’estrella Michelin. Les dues primeres edicions –la primera van ser dos dies, la segona tres i la tercera seran quatre– el menú estrella va anar a càrrec del restaurant Les Cols d’Olot, i en aquesta tercera cada dia serà d’un restaurant diferent. “En quatre dies tenim sis estrelles Michelin: Les Cols, Ca l’Enric (tots dos de la Garrotxa), Nandu Jubany (Osona) i el Miramar de Llançà, de Paco Pérez”, diu Eudald Morera. “El festival és molt sensible a valors com la solidaritat, el respecte al medi, el reciclatge i la cultura. I nosaltres creiem que la gastronomia forma part de la cultura”, diu un Eudald Morera, que, afortunadament, cada dia es troba millor.