Teatre

El treball de classe que s'ha convertit en un debut teatral d'èxit

El col·lectiu Desasosiego, format a l'ERAM, omple allà on va amb 'Un segundo bajo la arena', un 'spin-off' de 'Bodas de sangre' de Lorca en català i amb ganes de festa i d'humor

'Un segundo bajo la arena', del col·lectiu Desasosiego, durant l'actuació a Garrigàs (Alt Empordà) durant el festival FASTT.

Garrigàs (Alt Empordà)Tot va començar com un treball de classe després d'entusiasmar-se preparant una adaptació de teatre i dansa de Bodas de sangre de Federico García Lorca. I s'ha convertit en poc temps en un debut teatral d'èxit que ha impulsat la carrera de quatre estudiants de l'Escola Universitària de les Arts de Girona (ERAM), acompanyats d'un equip que té de mitjana 25 anys. Parlem d'Un segundo bajo la arena del col·lectiu Desasosiego, una peça que, tot i dur el títol en castellà, brinda la possibilitat de veure una versió de Lorca en català -només els versos originals es reciten en castellà-. Allà on va triomfa i després d'un any fent temporada a Barcelona i passant per diferents indrets de Catalunya, aviat començarà la gira per l'Estat.

"No comptàvem gens que després de sortir de la universitat tot funcionés molt bé", explica Carla Coll, una de les actrius de la companyia, juntament amb Camille Latron i Àlex Solsona. Però Un segundo bajo la arena s'ha cuit a foc lent. Va començar en una assignatura de l'ERAM el 2019 i es va anar perfeccionant sempre amb el públic. La idea era explicar què passava amb el banquet de Bodas de sangre quan marxaven tots els convidats rere la núvia un cop s'havia fugat amb el seu amant casat, en Leonardo. I, amb el temps, trencant la quarta paret, s'ha convertit en un banquet compartit entre actors i públic, on se serveix llimonada i moscatell i hi ha música en directe, per gaudir d'un clàssic de Lorca com a excusa.

L'obra 'Un segundo bajo la arena' trenca la quarta paret i es presenta com un casament on el públic seu al voltant de taules.

"Sobretot, el que volíem reivindicar eren les arts escèniques com a espai de trobada", afegeix Coll. Detalla que serà la línia que seguirà la companyia i que, de fet, ja estan explorant una nova obra que presenten aquest dissabte a L'Arreplegada de Celrà, que ofereix un espai per compartir i conèixer el treball d'artistes joves del territori amb la col·laboració de L'Animal a l'Esquena. "Ens agrada molt anar obrint el procés", detalla. De fet, Un segundo bajo la arena va començar al barri gironí de Sant Narcís, de la mà de La Volta, en una primera funció que es va fer al pati del darrere de l'església: com que era al gener, la companyia va decidir repartir caldo i mantes entre el públic. D'aquella connexió, que va comportar moltes complicitats i rialles, en va sorgir la idea de fer una representació més interactiva.

L'obra teatral 'Un segundo bajo la arena' compta amb música en directe.

Entrades exhaurides al FASTT

El 2021 van presentar l'obra al Festival Z de Salt, un espai de creació escènica amb presència de programadors. Aquella funció els va portar a estrenar a la Fira de Tàrrega, d'on van sortir amb el Premi Moritz a la millor estrena i després el Nova Veu de Crítica. Arran d'això, ja els van trucar per fer temporada al Teatre Maldà a Barcelona. "Ens va agafar a tots per sorpresa", assenyala Coll. Divendres passat van actuar al petit poble de Garrigàs ja com un dels plats forts del FASTT, el festival d'arts escèniques creat en xarxa amb diferents micropobles de l'Alt Empordà i amb totes les entrades exhaurides. L'endemà, el plat fort del FASTT va ser Els ocells de La Calòrica, que ja tanquen temporada amb aquest èxit. Aquest festival de l'Alt Empordà arriba aquest cap de setmana a la recta final amb totes les funcions exhaurides.

stats