Robatoris i sabotatges, la cara fosca de Temps de Flors
El pillatge evita que l'Ajuntament pugui donar "nova vida" a les plantes en finalitzar la mostra
GironaDiumenge passat a les 22 h, quan oficialment tancava la mostra Girona Temps de Flors, molts dels racons del barri vell encara guarnits van rebre una nova allau de visitants, aquesta vegada de persones proveïdes amb enormes bosses que van omplir amb totes les plantes que van poder i van fugir cames ajudeu-me. Dilluns al matí, un vigilant de seguretat que protegia les restes d'una de les ornamentacions més visitades durant la mostra, la de l'escalinata de la catedral, admetia que la nit anterior diverses persones van furtar una bona part de les plantes, sobretot les dels dos extrems de la vistosa catifa floral que durant nou dies va cobrir els 90 graons.
El pillatge per Temps de Flors es repeteix cada any sense que serveixi de res que tant els informadors a peu de carrer com els fulletons que es reparteixen durant la mostra avisin que ningú es pot apropiar de les flors, a les quals l'Ajuntament els té assegurada “una nova vida” una vegada acabada la mostra.
“Des de l'Ajuntament fem una crida al civisme, però no podem posar policies a tots els muntatges. Sabem que hi ha gent que està pendent que s'acabi la mostra per endur-se plantes i és difícil enganxar tothom que ho fa”, indica Martí Terés, regidor de Sostenibilitat de l'Ajuntament de Girona.
L'afany de molts visitants per quedar-se les flors dels muntatges no s'evidencia només en el moment en què es tanca Temps de Flors, sinó també al llarg dels nou dies de la mostra. “Molts visitants ens han preguntat si diumenge, quan s'acabés de la mostra, podrien venir a buscar flors per endur-se-les a casa”, explica una noia que ha treballat com a informadora en un dels accessos als espais ornamentats del barri vell.
L'Ajuntament, que gestiona la compra de les flors i plantes perquè les utilitzin les entitats per realitzar els seus muntatges -aquest any se n'han fet 126 en 106 espais-, afirma que “no es llença ni una sola planta” i que totes tenen assegurada una nova vida, ja sigui replantades en espais verds de la ciutat o utilitzades com a adob.
Tornar a florir als jardins de la ciutat
“Les flors que al final de la mostra estan en bon estat i no requereixen un gran consum d'aigua es planten en parcs i jardins de la ciutat. Les que necessiten més aigua i no aguantarien les altes temperatures a l'exterior es reparteixen per les escoles i altres equipaments municipals”, explica Terés. El regidor afegeix que les plantes més malmeses s'utilitzen per fer-ne adob per a les zones verdes de la ciutat. "La sostenibilitat ha estat sempre un punt clau d'aquesta festivitat i l’aprofitament de totes les plantes que engalanen la ciutat és important. D’aquesta manera, Girona està florida tot l’any", assegura l'Ajuntament. Els membres de les brigades de parcs i jardins municipals són els que s'encarreguen de retirar totes les plantes dels muntatges i les emmagatzemen per fer-ne la tria posterior.
Sabotatges
A banda del robatori de plantes del darrer dia, Temps de Flors pateix gairebé cada any l'acció de sabotejadors que malmeten alguns dels projectes florals, ja sigui calant-hi foc, esclafant-los o robant-ne elements decoratius. Aquest any han patit accions d'aquesta mena l'ornamentació que hi havia a la capella de Sant Cristòfol, situada al passeig Arqueòlogic, i la de la plaça de l'Assumpció. Per evitar aquests actes d'incivisme, alguns autors de les composicions florals fan guàrdia davant les seves obres.