En bici, menjant o descobrint espais inèdits: 8 maneres de visitar Girona, Temps de Flors
La mostra floral s'adapta a la sequera, recupera espais interiors, suma l'antic teatre Odeon i amplia el recorregut pels barris de la ciutat
GironaDecretada oficialment la fi de l'emergència sanitària pel coronavirus, Girona torna a estar a punt per engalanar-se sense restriccions per Temps de Flors, un dels esdeveniments que porta més turistes a la ciutat. Enguany se celebra del dissabte 13 al diumenge 21 de maig, amb horaris d'obertura dels espais de les deu del matí a les deu de la nit. Els dissabtes i el dimecres 17 de maig l'horari nocturn s'ampliarà fins a la mitjanit. Aquest 2023, però, la mostra foral està marcada per una altra emergència: la sequera. N'és una prova fefaent l'estat del riu Onyar, on s'han sacrificat bona part dels peixos per la manca d'aigua. La 68a edició de Temps de Flors s'ha hagut d'adaptar a la situació amb l'objectiu de reduir el consum d'aigua. Els muntatges s'han preparat amb plantes que requereixin el mínim possible de reg i, quan faci falta, es farà amb aigua freàtica repartida en un total de 25 dipòsits repartits per la ciutat emplenats amb un camió cisterna.
En total, a partir d'aquest dissabte, 13 de maig, es poden visitar 126 muntatges de flors en 106 punts de la ciutat. La major part de la mostra es concentra al Barri Vell, però des de la pandèmia que l'Ajuntament ha tendit a expandir l'esdeveniment per un total de 13 barris de la ciutat. Aquesta decisió ha portat a repartir els visitants per tot Girona. Ara bé, tot i la fi de la pandèmia, es repeteix enguany el circuit tancat d'una sola direcció per visitar el Barri Vell sense tantes aglomeracions. Temps de Flors preveu recuperar tota la seva esplendor amb l'obertura d'espais interiors tancats pel coronavirus i la suma d'un espai inèdit, l'antiga sala de festes Odeon. A més, per primera vegada es fa un recorregut en bicicleta, s'ha preparat una experiència sensorial perquè la mostra sigui accessible i torna el festival de música A Cappella i les opcions de menú del Gastroflors. Us proposem així vuit maneres diferents de visitar una edició de Girona, Temps de Flors també marcada per les eleccions municipals, ja que coincideix amb la primera setmana de campanya.
Circuit tancat al Barri Vell amb punts d'entrada i sortida per evitar aglomeracions
Temps de Flors va néixer el 1954 a partir d'una exposició al Saló de Descans de l'Ajuntament de Girona per promoure el món de la floricultura. Després va passar a fer-se a Sant Pere de Galligants. Ja als anys 80, va ser-ne seu el convent de Sant Domènec (ara de la UdG) i a partir d'aquí es van començar a incorporar patis privats. Sempre gràcies a l'organització de l'Associació Amics de les Flors, de la mà de l'Associació Amics de la Girona Antiga. És a dir, l'ADN de la mostra és el Barri Vell, on ha crescut i s'ha multiplicat. Però al centre històric de Girona li costa engolir els 350.000 visitants, a tall d'exemple, que van trepitjar la ciutat durant nou dies l'any passat. Per això es torna a establir un circuit tancat amb punts d'entrada i sortida per evitar aglomeracions.
Hi ha cinc úniques entrades a tot el perímetre: a través de la pujada de Sant Feliu, la pujada del Rei Martí, la plaça dels Jurats, el passeig Arqueològic (carrer de Sant Cristòfor) i el carrer de l'Escola Pia, que es troba a continuació de la pujada de Sant Domènec. La sortida és en els mateixos punts excepte la pujada del Rei Martí. A més, es pot sortir a través del carrer de la Força, que és només de baixada i que s'havia convertit en un dels principals culs d'ampolla després de visitar les escales de la Catedral, un dels llocs emblemàtics, la pujada de la Pabordia i diversos patis privats. Però molt a prop d'aquest recorregut hi ha zones verdes precioses i desconegudes, com la muntanya de la O i el Calvari, on us recomanem arribar per les Pedreres o bé la vall de Sant Daniel.
Gastroflors, menús especials amb flors al plat en 16 restaurants
L'edició del 2022 de Temps de Flors, la primera de la normalitat després de la pandèmia, va generar un impacte econòmic de 10 milions d'euros, segons càlculs municipals. Un dels impactes més forts és en la restauració, que també s'adapta a la mostra foral. Durant els nou dies que dura l'exposició es poden degustar diferents menús gastronòmics inspirats en flors. Un total de 16 locals adherits a l'Associació d'Hostaleria, Turisme i Restauració de Girona proposen una oferta gastronòmica “engrescadora” amb la iniciativa Gastroflors. Un d'ells és l'Assaig 1901, el restaurant que va obrir el juliol del 2021 a l'Hotel Nord. El seu xef, Pau Viella Sánchez, explica que s'han inspirat en tota mena de flors de plantes silvestres per configurar el menú de 38 euros (sense beguda) que ofereixen a l'hora de dinar i sopar fins que acabi Temps de Flors. Per exemple, la flor del fonoll, del romaní, la part verda de la maduixa al seu gaspatxo... I, de postres, un milfulls amb crema de llimona, fruita de temporada amb flors i gelat cítric. És el segon any que fan la proposta i tenen previst per al pròxim presentar-se al concurs per engalanar el pati que tenen dins. També ofereixen menú del Gastroflors el vegetarià Amaranta, La Malabarista Vermuteria, el Mimolet i La Tabarra, el Savoy, l'Índigo i l'Umai, entre d'altres.
Música a cappella a plaça Independència i el cicle d'escoles de música a la Mercè
Flors, bon temps, història i... música. Fa onze anys que durant els dies de Temps de Flors Girona és també l'espai de trobada per als amants de la música a cappella. El Festival Girona A Cappella emplena a les tardes la plaça Independència per a qui vulgui descansar i també descobrir propostes diferents de manera gratuïta. Es tracta de l'únic festival de referència d'aquest gènere a Catalunya. El diumenge 14 de maig s'hi podrà escoltar per primer cop el Cor Geriona a les 18 h. I el dissabte 20, també a les 18 h, Aba Taano. Tancarà la mostra el diumenge 21, a les 18 h, Rock4. El dia abans, però, a l'Auditori, és el torn dels caps de cartell: els suecs Ringmasters, amb un concert de pagament. Com a mostra innovadora i després de l'èxit de l'any passat, la Capella Polifònica de Girona torna al festival amb un concert de taquilla inversa al monestir de Sant Daniel el 17 de maig a les 21 h. Tota la recaptació es destinarà íntegrament a la conservació d'aquest monestir mil·lenari. La música, però, no acaba aquí. Des de fa 22 anys que Temps de Flors també fa d'altaveu de totes les escoles de música de les comarques gironines. Enguany hi haurà concerts durant tot el dia el primer cap de setmana de la mostra, el 13 i 14 de maig, a l'Auditori de la Mercè.
Obre per primer cop l'antiga sala de festes Odeon i es recuperen llocs tancats per la pandèmia
Si per una cosa es caracteritza Temps de Flors és per obrir la porta a espais privats i desconeguts de la ciutat. Al número 6 de la pujada de Sant Domènec –les també conegudes com les escales del Seminari–, a tocar de l'històric cafè i restaurant Le Bistrot, es podrà visitar per primer cop l'antiga sala de ball i teatre Odeon després que els darrers anys se'n rehabilités l'estructura per evitar que cedís. Construïda a mitjan segle XIX, és un espai carregat d'història i desconegut encara per a molts gironins. Va exercir com l'únic teatre de la ciutat entre el 1857 i el 1861 i després va acollir tota mena de concerts, comèdies, sarsueles, actes socials i fins i tot mítings polítics, malgrat que al bisbat no li agradés gens perquè estava a tocar de l'antic Seminari.
Darrerament, hi havia hagut Cromats Ensesa, que va tancar el 2016, i la fusteria d'Armand Lladó, sostinguda per quatre generacions de fusters fins a l'estiu del 2019. El König, una de les cadenes de restauració emblemàtiques de Girona, tenia previst construir-hi el seu local insígnia amb la intenció de respectar les pintures i llotges antigues, però el projecte va morir després de rebre una allau de crítiques. A més d'aquest nou espai, es pot tornar a visitar el Museu d'Història de Girona, la Casa Lleó Avinay, l'església de Sant Lluc, l'edifici Díaz Tarragó, la Casa Martínez Davalillos i el Museu d'Història dels Jueus. Tots ells van tancar per la pandèmia.
Per primer cop s'ha preparat una mostra accessible: es podrà percebre un jardí sense veure'l
Des d'aquest 2023 que Girona ofereix rutes guiades per a persones cegues, recorreguts on els guies van acompanyats de maquetes dels edificis més característics de la ciutat, com la catedral o Sant Feliu, perquè les persones invidents puguin fer recorreguts més accessibles. I aquest Temps de Flors també tindrà la seva primera exposició sensorial floral, ubicada al Pati de les Magnòlies, l'entrada a l'antic Hospital de Santa Caterina, ara seu de la Delegació de la Generalitat a Girona. Porta per nom Sartu ta Ezagutu (Entra i descobreix en euskera) i és una mostra accessible on es podrà percebre un jardí sense veure'l, tot sentint textures, colors, sons i aromes. Per a les persones que hi veuen i vulguin visitar la mostra, amb el suport de l'ONCE, hi haurà diferents elements, com ulleres, antifaços o bastons guia perquè l'experiència sigui el 100% immersiva. "La mostra convida el públic a gaudir d'una experiència sensorial única caminant a través d'un recorregut de tres espais enllaçats, on podran percebre diferents formes, textures, colors, sons i aromes, deixant-se portar per l'oïda, el tacte i l'olfacte, tal com ho faria una persona cega", explica el seu autor, Enrique Berezo-Manso.
Es proposen dos itineraris més: un per l'Eixample i un altre per Santa Eugènia i Sant Narcís
Qui tingui ganes de caminar, descobrir una altra Girona, i alhora seguir un recorregut amb diferents mostres de flors, la setmana que ve pot seguir les dues rutes alternatives que proposa Temps de Flors per barris de la ciutat més enllà de la zona històrica. Per una banda, la de l'Eixample i la Devesa, que surt de la plaça Miquel de Palol, passa per l'Estació Espai Jove fins a l'estació de tren de Renfe, passa pel carrer Lorenzana, el Mercat del Lleó, travessa fins a la vora del ter –fent una escapada al parc de Vistalegre– i torna a l'Eixample creuant el pont de la Font del Rei per Emili Grahit, la Biblioteca Carles Rahola, el parc Migdia i després en direcció al barri de Montilivi. En el cas de Santa Eugènia i Sant Narcís es recomana un recorregut circular per un total de quatre espais: l'Ateneu Eugenienc, l'Institut Santa Eugènia, la plaça de l'Assumpció a Sant Narcís i el Centre Cívic de Santa Eugènia, a Can Ninetes.
Mou-te en Bici organitza la primera pedalada floral el dimecres 17 de maig
Tenint en compte la distància per poder visitar tots els espais en barris, Mou-te en Bici ha organitzat la primera pedalada floral. No serà el primer cop que l'entitat quedi per recórrer la ciutat en bicicleta durant l'exposició, però sí la primera vegada que ho fa conjuntament amb l'Ajuntament i amb un recorregut tancat. Se sortirà el dimecres 17, a les 19 h, des del Centre Cívic de Santa Eugènia, es baixarà pel carril bici fins a vorejar el Güell en direcció al barri de Sant Narcís, després es passarà pel Parc Central en direcció a l'Estació Jove, el Mercat del Lleó, plaça Catalunya i es donarà una volta pel barri de la Mercadal, per finalment creuar pel pont de Pedra i acabar a la Rambla, on s'oferirà un petit piscolabis. Durant el recorregut hi haurà música d'animació i s'anima que totes les bicis vagin guarnides amb flors sostenibles o motius florals, així com que els participants que ho vulguin també es guarneixin de colors vistosos per celebrar la primavera.
Dues joves participants expliquen com és exposar una mostra foral
Temps de Flors no seria possible sense els centenars de voluntaris que hi participen cada any. Al darrere de cada mostra hi ha un participant o diversos que porten gairebé un any treballant en el que faran. Hi ha temps per presentar un projecte fins a finals d'any. No hi ha cap compensació econòmica i es poden adquirir les flors i materials a través dels punts de venda que ofereix l'Ajuntament. Qualsevol material extra s'ha de pagar de la butxaca del voluntari que faci el projecte en qüestió.
Coneix bé el procediment Mariona Coll, que acaba de fer 30 anys i és interiorista. Fa set anys, després de passejar des de petita per Temps de Flors, va decidir presentar el seu primer projecte. En fa dos, va cobrir de verd el pont Eiffel, i aquest any s'enfronta al colós de l'exposició: les escales de la Catedral. Ho fa acompanyada de dues amigues a qui ha engrescat, Irene Vila i Laura Casamitjana. "Per a mi, Temps de Flors és que la ciutat més bonica que hi ha s'empleni del més bonic que hi ha: les flors –explica–. Per a mi és un privilegi participar-hi i fer servir monuments mil·lenaris. És el marc més bonic que pot existir".
Judith Bernácer, la florista al darrere de My Mother's Garden –que treballa sobretot amb flor autòctona–, ha decidit pujar al carro de Temps de Flors aquest any i decora un dels espais d'una de les joies d'interiors de la mostra: els Banys Àrabs. Ho ha fet empesa pel reconeixement de l'any passat, que va guanyar el primer premi del 18è Concurs d'Aparadorisme i Decoració Interior amb l'entrada floral a la sabateria d'espardenyes Toni Pons. Ara repeteix l'aparador al carrer Santa Clara i ha pensat un espai als Banys Àrabs on l'espart i les flors mediterrànies són els protagonistes. Té 29 anys i juntament amb Coll són de les voluntàries més joves que participen amb projectes en l'exposició. Coll crida a la participació de les noves generacions perquè Temps de Flors visqui molts anys més i també es nodreixi de noves idees. Recorda que "tothom" pot participar-hi presentant un projecte per a la pròxima edició abans de finals d'any. És molt important, però, guardar el secret de què s'exposarà fins que sigui una realitat.
Totes les fotografies són d'edicions passades de Girona, Temps de Flors.