Cultura
Girona 05/07/2023

Teatre amateur al cor de Girona per passar la canícula

Un envelat, actuacions al carrer i relleu en la direcció, novetats de la 23a edició del FITAG

2 min
Els representants culturals i institucionals, després de la presentació del FITAGd’aquest any

GironaEl FITAG (Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona) enguany té com a lema "Sortir al carrer" i per això la 23a edició la inaugurarà la companyia berguedana Tràfec Teatre amb un espectacle de carrer. La recerca de nous públics és un dels objectius d’aquesta aposta de la nova direcció del FITAG, que, després de 18 anys amb Martí Peraferrer al capdavant, ara hi té la productora Baowatt de Quart. Una altra novetat, la més destacada, és que es muntarà un envelat davant la Casa de Cultura, que es convertirà en l’epicentre del festival i que serà un espai de socialització, debat i formació en el qual es programaran activitats diürnes com ara tallers de clown, de maquillatge i de danses tradicionals catalanes. També hi haurà contacontes.

Inscriu-te a la newsletter Girona Més enllà de la Costa Brava i la Cerdanya
Inscriu-t’hi

El programa, en paraules de Laia Claver, portaveu de la productora Baowatt, és “eclèctic i alhora equilibrat”. “Té propostes innovadores, com el teatre-dansa i espectacles transmèdia, i també clàssics catalans. Tothom hi podrà trobar la seva parcel·la”, opina Claver. 

Pont entre cultures

El FITAG, que se celebrarà del 22 al 26 d’agost, comptarà amb 14 espectacles de companyies catalanes, de la resta de l’Estat i internacionals, de països com Romania, Polònia, Rússia, Colòmbia i Grècia. De gironines n’hi haurà tres: IncreiXendo, de Sant Gregori, amb la comèdia La parella és...; Maçateatre, de Maçanet de la Selva, que també presentarà una comèdia, Estrès, i Les Fepipes, amb la seva aposta de teatre documental i postdramàtic Made in Clarió. De la resta del Principat també hi haurà el Grup de Teatre Sant Vicenç, de Sabadell, amb Situació bis, teatre de text, polític i també drama distòpic, i el Casal de Vilafranca del Penedès, amb una adaptació del clàssic d’Àngel Guimerà Terra Baixa.

De la resta de l’Estat hi haurà la companyia gallega Noitebras Teatro, que presentarà el drama Noitebras; Producciones El Dramaturgo, de Jerez de la Frontera, que presentarà l’acte sacramental en to de farsa ¡Silencio, se piensa!; la companyia UGTeatro, nascuda d’un grup de treballadors i treballadores de la UGT de Múrcia, que aquest any ha estat finalista dels premis Escenamateur i que representarà el drama De Ovidio y las Heroidas, i les companyies ITAE i Escenamateur amb la coproducció hispano-italiana de teatre social, físic i de dansa-teatre Farfalla.

Pel que fa a l’escena internacional, la companyia colombiana Sin Mente Teatro presentarà la tragicomèdia 16, calle San Clemente, la polonesa Transtopia Group portarà el seu teatre visual Katabaza i la romanesa Teatrul 21 presentarà el seu teatre-dansa amb Moving Poetry. Tancarà el festival la companyia grega Other Side amb Moonlight Sonata, teatre poètic basat en un text de Yannis Ritsos. “Nosaltres entenem el teatre com a pont entre cultures i per això els espectacles seran en diverses llengües com català, castellà, gallec, polonès, italià, francès, anglès i grec”, diu Claver.

stats