GironaA moltes poblacions de les comarques gironines se celebra la Setmana Santa seguint la tradició de dècades i segles enrere. En alguns casos, com a Verges, el 2010 es va adaptar la processó al segle XXI amb un equip liderat per Lluís Llach, que la va portar al segle XXI, en paraules d'Ignasi Sabater, vicepresident de l’Associació de la Processó de Verges. De totes les tradicions gironines de Pasqua, n'hem fet una selecció de les més destacades.
Sant Climent Sescebes
Un joc s’afegeix a la passió
Divendres Sant i Diumenge de Resurrecció | Horta d’en Cusí, 18 h | Dijous Sant: On és Jesús? | Horta d’en Cusí, de 18 h a 20 h
Des del 1976 es representa la Passió a Sant Climent Sescebes, en el paratge natural de l’Horta d’en Cusí. Amb els anys s’ha convertit en una de les tradicions més significatives de l’Alt Empordà. Aquest any es representarà tres vegades: la primera va ser diumenge passat i les pròximes seran Divendres i Diumenge de Resurrecció. A la representació hi participa bona part dels veïns del poble i també de poblacions veïnes. Aquest any s’ha afegit una mena de joc anomenat On és Jesús?, que es farà Dijous Sant, de 18 h a 20 h, i que per ser-hi com a públic caldrà fer reserva prèvia a https://santcliment.cat/la-passio/, ja que hi podrà haver un màxim de trenta espectadors a cada passi, que durarà uns vint minuts.
Campdevànol
Més jovent a l’única processó amb passos vivents estàtics i muts
Divendres Sant | Centre del poble, 19.30 h
Aquesta població ripollesa es pot vantar de tenir l’única processó del món amb passos vivents estàtics i muts que es té constància. A la Processó Vivent dels Sants Misteris, organitzada per l’associació Amics de la Processó de Campdevànol, aquest any hi participaran unes 250 persones, majoritàriament del poble, i comptarà amb més jovent, ja que en els últims mesos l’organització ha dut a terme una campanya de captació de voluntaris per no tornar a perdre la tradició. La processó de Campdevànol es va deixar de fer el 1963 per l’arranjament dels carrers i places del municipi i no es va recuperar de nou fins al 2007, després de 42 anys sense fer-se. L’Hort de Getsemaní, L’Ecce Homo, El Camí del Calvari i El Davallament de la Creu són els passos vivents que s’ubiquen a sobre d’unes carrosses impulsades pels veïns. La sortida s’avança una hora respecte a l’horari de l’any passat i serà a 2/4 de 8 del vespre.
Verges
La processó ancestral que va néixer amb la Pesta Negra
Dijous Sant | Plaça Major, 22 h
La Dansa de la Mort és, indiscutiblement, l’element més destacat de la processó de Verges i un dels més emblemàtics de la Setmana Santa arreu. És l’única que ha sobreviscut al pas dels segles, des de l’època medieval, quan aquesta dansa ancestral i macabra era comuna a tota l’Europa occidental per la Pesta Negra. Es va deixar de fer durant uns anys, es va recuperar el 1666 i des d’aleshores ja no s’ha perdut més tret dels dos anys de la pandèmia, 2020 i 2021. “Paradoxalment, la Dansa de la Mort no es va poder representar justament quan més sentit tenia”, assenyala Ignasi Sabater, membre de l’equip de direcció de la Processó de Verges.
Com és habitual, fa setmanes que les entrades per veure la teatralització del judici a Jesucrist estan esgotades, però la processó és gratuïta i tindrà la gran assistència que té cada any.
Girona
Una desena d’activitats populars i tradicionals
Divendres Sant | Barri Vell, 21 h-23 h
Girona celebra la Setmana Santa amb un seguit d’activitats que va començar dimecres de la setmana passada amb el pregó inaugural a l’Auditori Josep Irla. En aquest acte, aquest any es van recuperar unes peces musicals que se solien interpretar durant la processó de Dijous Sant de fa uns 150 anys i que s’han pogut redescobrir gràcies a l’arxiu de la Biblioteca de Catalunya. El plat més fort de la programació és el Divendres Sant. Al matí es treuen els passos i a la tarda els manaies –que estan presents a la Setmana Santa gironina des del 1751– van a buscar el pendó a casa del pendonista. La Processó del Sant Enterrament, que surt de la plaça de la Catedral i compta amb 1.200 persones de les dotze confraries de la ciutat, és l’activitat més destacada.
Aquest any la processó recupera un to musical amb la recentment creada banda de la Confraria de la Puríssima Sang. Són uns vint-i-cinc joves que van des dels dotze fins als vint-i-pocs anys, que interpretaran música gironina i catalana a la processó.
Més de tres segles de tradició del Via Crucis Vivent
Divendres Sant | Jardins de Can Rovira, 21 h
Com a Girona, també el Divendres Sant a les 21 h es farà la processó de Sant Hilari, una tradició que té més de tres-cents anys d’història i que ha anat passant de generació en generació. Els armats i tots els personatges que intervenen en aquesta representació religiosa i cultural procuren que els assistents revisquin l’emoció d’un espectacle itinerant pels carrers i places del poble. Abans del 1731 ja hi ha testimonis de processons en què intervenien personatges vivents a Sant Hilari. La processó, que inicialment es feia el Dimecres Sant, posteriorment va passar a Dijous Sant i des de 1969 se celebra el Divendres Sant.
Castelló d’Empúries
Via Crucis Vivent seguint els passos escrits per mossèn Joan Alsina
Divendres Sant | Plaça de la Basílica, 19 h
Serà la 19a edició d’aquest Via Crucis Vivent que recorrerà diferents carrers i places del centre històric de Castelló amb la representació de catorze escenes. La sortida i l’arribada és a la plaça de la Basílica i posteriorment s’entrarà a la catedral amb l’escena del Sant Sepulcre. Les escenes es recreen a partir de textos que mossèn Joan Alsina, que va ser assassinat a Xile els primers dies després del cop d’estat d’Augusto Pinochet el setembre de 1973, va escriure els anys que va estar de rector a Malgrat de Mar. Els textos van restar inèdits fins l’any 2013, quan la família d’Alsina els va donar a l’associació que organitza la processó de Castelló. Una setantena de persones del poble participaran en el Via Crucis Vivent amb la col·laboració d’entitats del municipi, l’Associació del Pessebre Vivent de Vila-sacra i els Manaies de Mieres. En total, sumen unes 120 persones. L’Associació Via Crucis de Castelló d’Empúries intenta complir amb la màxima rigorositat històrica.
Llibre sobre la història de l’Orde Eqüestre del Sant Sepulcre de Jerusalem
L’advocat gironí Ramon Muntada i Artiles és l’autor del llibre Crònica històrica de l’orde eqüestre del Sant Sepulcre de Jerusalem, que ha estat il·lustrat per la coneguda dibuixant Pilarín Bayés, i que s’ha publicat en tres llengües: català, castellà i anglès. L’origen d’aquest orde militar es remunta al segle XI, quan el papa Urbà II va convocar una croada per alliberar Jerusalem del control dels musulmans. Va ser fundada el 1099 per Godofreu de Bouillon, un dels líders de la Primera Croada. Des de Sant Pius X és considerat un orde pontifici, que ha establert la seva seu a l’Estat de la Ciutat del Vaticà des de 1945. Compta actualment amb 30.000 persones escampades a tot el món.
“L'objectiu del llibre és donar a conèixer l’orde que compta amb més de 900 anys d’història, i aconseguir donatius per a les comunitats catòliques que sovint malviuen com a minories a Terra Santa”, diu Juan Carlos de Balle i Comas, lloctinent de l’orde a Espanya oriental. “Els dibuixos de la Pilarín el fan molt més atractiu i accessible per al públic en general, però no és un llibre infantil”, assenyala l’autor.
El llibre es pot comprar en algunes llibreries religioses fent un donatiu de deu euros.