Prohibit netejar el cotxe amb aigua a casa i vendre piscines desmuntables a la Catalunya del Nord
El govern francès decreta la crisi per sequera a les conques del riu Tet, que passa per Perpinyà, i la de l'Aglí, que desemboca al sud de l'estany de Salses
GironaNo hi ha fronteres per a la sequera, però sí maneres diferents de fer-hi front: amb més o menys restriccions. A l’altra banda de l’Albera, a la regió francesa dels Pirineus Orientals, s’ha passat aquest dimecres d’una alerta reforçada en vigor des del 23 de febrer a una situació de crisi per la falta d’aigua. És el nivell més alt que contempla l'estat francès i de moment està previst que s'allargui fins almenys al 13 de juny després de viure la sequera més greu des del 1959. Tot i que per a aquesta setmana estan previstes pluges abundants, el govern francès alerta que als Pirineus Orientals durant un any no s’ha vist un dia sencer de pluja i que “davant d’una crisi així la cosa és molt senzilla: l’aigua és per beure-la i res més”.
Entre les noves restriccions, hi ha la prohibició de netejar el cotxe a casa o bé en un túnel de rentat que no faci servir com a mínim un 70% d'aigua reciclada, així com la de vendre, llogar o cedir piscines desmuntables per evitar que s’hagin d’emplenar. Tampoc entraran en funcionament les dutxes a les platges i està prohibit fer servir jacuzzis o spas que no comptin amb un sistema de reutilització de l'aigua. Les limitacions afecten en concret les conques del riu Aglí, que desemboca just al sud de l’estany de Salses, i la del Tet, que és el que travessa Perpinyà, la capital del Rosselló, a la Catalunya del Nord.
Regar els horts de nit i només dos cops la setmana
En un comunicat, la prefectura dels Pirineus Orientals ha detallat totes les mesures, que també tenen un fort impacte en l'agricultura. De facto, queda prohibit regar els horts particulars, però a última hora s'ha introduït una mesura que dona poders als alcaldes, a través d'un decret municipal, per permetre regar dos cops a la setmana de les vuit del vespre a les dues de la matinada, per garantir "el consum de subsistència". Pel que fa als usos agrícoles, es pot donar aigua als animals sense restriccions, però sí que s'obliga a reduir com a mínim al 50% l'ús d'aigua en tots els cultius. En el cas del rec per inundació, exigeixen reduir-lo un 80%. En cas de no complir-se, existeix la figura del "policia de l'aigua", que pot imposar sancions.
Segons la prefectura, les mesures busquen "economitzar el màxim l'aigua amb un mínim impacte econòmic, social i mediambiental". Se sumen, doncs, a les restriccions que ja hi havia de reg de jardins i també la neteja dels carrers. Pel que fa als espais esportius, només està permès regar amb aigua reciclada a camps per a competicions nacionals i d'entrenament de vuit del vespre a dues de la matinada i en els camps de golf només les zones d'inici del joc i on hi ha els forats.
“Hem d’oblidar-nos de la cultura de l’abundància”, va assenyalar el ministre francès de Transició Ecològica i Cohesió Territorial, Christophe Béchu, quan va anunciar l'entrada a la situació de crisi per sequera. En concret, sobre la prohibició de vendre piscines desmuntables, va detallar que té com a objectiu “evitar que la població tingui la temptació de fer alguna cosa que està prohibida”.
Tarifes més altes d’aigua
Els Pirineus Orientals són la quarta regió francesa en declaració la situació de crisi per sequera. Però la situació és extrema en moltes altres parts del país. Segons el servei geològic nacional francès (BRGM), el país fa front a un “risc molt fort” de sequera aquest estiu, ja que el 75% de les capes freàtiques estan a un nivell “baix o molt baix” i no es preveu una millora fins a la tardor.
El president francès, Emmanuel Macron, va prometre un “augment progressiu” de les tarifes de l’aigua per a determinats consumidors, com els que tinguin piscina. En el cas de Catalunya, la Generalitat va decidir finalment permetre omplir les d'hotels, centres esportius i comunitàries malgrat l’emergència per sequera. A la Catalunya del Nord també està permès en aquests casos però no en el de particulars. L'única excepció és si algú té en marxa unes obres d'abans del decret i que encara no han acabat.
Una de les mesures que havia aixecat més polseguera era la de prohibir el rentat de cotxes amb aigua, també en empreses privades. Al final s'ha optat per permetre-ho sempre que sigui amb aigua reciclada. Es calcula que un 0,2% del total de l'aigua a França es destina a aquest ús.
Proliferen les iniciatives per poder compatibilitzar la sequera amb l’augment exponencial del consum d’aigua pel turisme durant l’estiu. En el cas del Port de la Selva, a l’Alt Empordà, el consistori ha anunciat que comprarà una dessalinitzadora per pal·liar la salinització de l’aqüífer que abasteix el municipi i així poder garantir aigua de “qualitat” quan es multipliqui la seva població. La inversió prevista és de 600.000 euros.
L’escenari no és nou per a aquest municipi. El 2018 ja es va haver de llogar una dessalinitzadora davant del mateix problema. L’alcalde del Port de la Selva, Josep Maria Cervera, assegura que és “l’única” solució amb què poden garantir l’abastament en condicions els mesos vinents. La solució “definitiva” implica connectar-se a la xarxa del pantà Darnius-Boadella, a través de Cadaqués. La tramitació està avançada, però Cervera no preveu que això passi del 2025 o 2026.