Medi Ambient

Sabotegen per segon cop les boies d'una cala paradisíaca de Cap Roig per poder-hi entrar amb vaixell

La plataforma SOS Costa Brava denuncia que han arrencat, per segona vegada consecutiva, les balises que limiten el pas d'embarcacions a les cales del Vedell i del Crit

3 min
La Cala del Vedell, sense balises, amb les embarcacions a tocar de la platja

GironaLa cala del Vedell és un dels llocs més preuats de la Costa Brava, prop de la cala del Crit i Font Morisca, a Mont-ras, dins el paratge natural de Cap Roig. A peu, l’accés a aquesta platja abrupta no és gens fàcil, perquè des del camí de ronda baixa un pendent molt pronunciat i, davant l’aigua, el terreny és molt rocós. Per això, la majoria usuaris, en comptes de plantar la tovallola sobre les pedres, prefereixen arribar-hi amb vaixell, de manera que, durant l’estiu, la concentració d’embarcacions recreatives que fan parada en aquesta cala és molt elevada. Fins ara, no hi havia cap línia de boies grogues que marqués el límit per fondejar i no sempre tots els vaixells respectaven la distància de seguretat amb els banyistes. I des d’aquest any tant a la cala del Vedell com a la del Crit, l’Ajuntament de Mont-ras ha instal·lat balises per garantir una zona de bany sense àncores ni motors.

Ara bé, la plataforma SOS Costa Brava ha denunciat que, per segona vegada en pocs dies, un grup d’incívics, contraris a la pacificació de la cala, han retirat les boies perquè les embarcacions puguin acostar-se a les roques sense restriccions. La plataforma lamenta que just l’endemà mateix que es reinstal·lessin després d’un primer atac ja tornaven a estar arrencades. Des que han desaparegut les balises, les barques s'acosten fins a tocar de la platja, en zones de molt poca fondària. “Queda demostrat que una persona ja no es pot banyar de manera tranquil·la ni segura, no es pot fer busseig sense topar amb cordes i àncores, la platja s’ha convertit en un munt de piscinetes privades on els usuaris es banyen davant la seva embarcació. Demanem com a mínim 30 metres de distància sense barques”, diu Jordi Cruz, portaveu de SOS Costa Brava.

Crida a regular l'entrada d'embarcacions

Més enllà de reclamar una franja de seguretat sense embarcacions d’esbarjo, la plataforma ecologista també defensa que cal regular l’entrada de llanxes, velers o petits iots a la costa per preservar-ne el fons marí. “A la cala del Vedell, malauradament, ja no hi queda posidònia perquè s’ha permès fondejar-hi durant molts anys sense control, però hi ha altres ecosistemes d’algues, organismes i peixos que necessiten tranquil·litat per criar”, argumenta Cruz. I afegeix: “Cap Roig és un espai natural que hem pogut preservar gràcies a molta lluita ciutadana, així que calen mesures de protecció i restauració per evitar la destrucció d’aquesta zona”. En tot el litoral d’aquest paratge, SOS Costa Brava proposa que s’instal·lin boies ecològiques perquè les embarcacions puguin fondejar sense necessitat de tirar l’àncora, més balises a les cales verges que encara queden per senyalitzar i uns canals segurs de natació per als banyistes.

La forta pressió de les embarcacions a la cala del Vedell no és un cas aïllat, sinó un problema extens per tot el litoral de les comarques gironines. Quan arriba la calor, l’afluència massiva d’embarcacions es trasllada a tota la costa i SOS Costa Brava, fent com una espècie de patrullatge ciutadà, es dedica a assenyalar tots els incidents i infraccions, amb denúncies públiques o trucades al 112. La plataforma ecologista lamenta que aquesta tasca de control no els correspon i apunten al Govern: “Els ajuntaments petits com el de Mont-ras no tenen recursos per gestionar ni controlar les línies de boies, així que demanem a la Generalitat que es dediqui a preservar el medi marítim amb una normativa més consistent i una vigilància constant perquè s’avisi i es multi tothom que no la compleixi”, conclou Jordi Cruz.

stats