La gran sequera

Un sabotatge a tres pous posa en risc l'aigua de boca en pobles de l'Empordà a l'estiu

L'atac es produeix l'endemà de les protestes dels pagesos, que temen que els pous salinitzin els camps

Desperfectes a les intal·lacions dels pous de Castelló d'Empúries.
2 min

GironaUn sabotatge a tres pous de Castelló d'Empúries que havien de garantir l'aigua de boca a una desena de municipis del nord de les comarques gironines col·loca en una situació encara més alarmant una de les zones més colpejades pels efectes de la sequera. La denuncia de l'atac es produeix l'endemà de les protestes que els pagesos van fer dimarts passat a pocs metres d'on s'ha produït el sabotatge per denunciar la gestió de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i alertar que els tres pous acabats de recuperar produirien una salinització irreparable de l'aqüífer Fluvià-Muga. El Consorci d'Aigües de la Costa Brava, que és qui gestiona aquests pous, ha presentat denúncia davant dels Mossos d'Esquadra, que ja estan investigant els fets.

Inscriu-te a la newsletter Girona Més enllà de la Costa Brava i la Cerdanya
Inscriu-t’hi

El president de la Diputació de Girona, que també ho és del Consorci d'Aigües de la Costa Brava, Miquel Noguer, assegura que entén el malestar dels pagesos, però afegeix que no està gens d'acord amb l'atac que ha inutilitzat els pous. Precisa, però, que han de ser els Mossos els que investiguin els fets i n'aclareixin l'autoria.

Entre els municipis que es poden veure afectats per aquest sabotatge, especialment si la sequera persisteix en els propers mesos, hi ha Cadaqués, Llançà, Roses, Castelló d'Empúries-Empúriabrava, la Selva de Mar, el Port de la Selva i Colera. Alguns d'aquests pobles es troben actualment en el nivell 2 d'emergència per sequera.

Situació tràgica

El gerent del Consorci, Jordi Agustí, és molt crític amb els autors del sabotatge. “Han actuat en contra de l'interès públic. Si fins ara la situació era alarmant, ara és tràgica”, adverteix.

Un dels tres pous no es podrà tornar a recuperar, però es confia poder reparar els altres dos en els propers mesos per tal que puguin contribuir a aportar aigua de boca als municipis de la zona. Tot i això, aquests dos pous no estaran a punt per a l'inici de la temporada turística. "Ara no podem complir el que havíem previst en el pla d'emergència. Els pous eren la garantia de l'aigua que no tenim al pantà de Boadella, que està en una situació històrica, mai havia estat tan buit", alerta Agustí.

L'atac als pous posa en risc l'aigua de boca a diversos pobles del nord de les comarques gironines.

Els autors del sabotatge han trencat estructures dels pous i n'han cremat d'altres, fent que en alguns casos l'aigua brolli sense aturador.

El portaveu d'Unió de Pagesos a les comarques gironines, Narcís Poch, assegura que el sindicat "no té cap constància" que en el sabotatge hi estiguin implicats els participants a la mobilització del passat dimarts a la nit. Poch destaca que els Mossos d'Esquadra van ser presents a la zona dels pous mentre va durar la protesta.

El portaveu d'Unió de Pagesos insisteix en denunciar la recuperació dels tres pous, ja que, al seu parer, causaran la salinització dels aqüífers de la zona, cosa que perjudicarà gregment el sector de la pagesia mentre beneficia el del turisme.

"Fa unes dècades aquests pous van provocar una salinització brutal de l'aqüífer de la Muga i ara no entenem per què es vol repetir aquell desastre", lamenta Poch.

stats