Medi Ambient

Prohibit collir castanyes: els castanyers tenen amo

Al Parc natural del Montseny, alguns usuaris, per ignorància o desconeixement, furten aquest fruit de tardor de dins d'explotacions forestals privades que es dediquen a cultivar-ne

GironaQuan la tardor s'accelera i les nits es fan llargues, el Parc Natural del Montseny s'omple de gom a gom amb milers de visitants, sobretot durant els caps de setmana i festius. Un cop arriben al massís, moltes famílies que surten a gaudir del paisatge, quan es troben dins un bosc rogenc de castanyers, aprofiten per collir castanyes i torrar-les a casa. Però aquesta pràctica està absolutament prohibida, ja que la majoria dels castanyers del parc formen part d'explotacions privades de propietaris que es dediquen professionalment a cultivar aquest fruit. Així ho avisen les senyalitzacions i els vigilants, però, tot i això, sigui per desconeixement més o menys intencionat o falta d'atenció, encara es continuen produint furts i sostraccions sense permís.

Inscriu-te a la newsletter Viure en una zona inundableMés enllà de la Costa Brava i la Cerdanya
Inscriu-t’hi

"Ho tenim molt ben senyalitzat, es veu d'una hora lluny que és una finca amb activitat econòmica amb moltes hores de feina, però hi ha gent que es pensa que, com que està dins del parc, el bosc és seu i tenen dret a tot", explica Joaquim Solé, responsable de l'empresa Castanya de Viladrau, que gestiona una extensió de més de 200 hectàrees de castanyers al massís. Solé reconeix que la majoria d'infractors són usuaris particulars, sovint despistats, que se'ls avisa i se'ls requisa el carregament. En canvi, els grups organitzats amb furgonetes que fa uns anys venien per endur-se de manera furtiva grans quantitats i fer negoci, han disminuït notablement: "Gràcies al control forestal ja quasi no tenim grups furtius, però hem de mantenir la guàrdia", comenta.

Cargando
No hay anuncios

Igual que l'any passat, en la campanya d'enguany, que s'acaba aquestes dates, una setmana després de la castanyada, Solé, que és l'únic productor català de castanya, preveu recol·lectar-ne aproximadament 12 tones. La seva producció montsenyenca representa un 2 % del mercat català, que s'abasteix principalment d'importacions de Galícia.

Pedagogia abans que sancions

Per frenar els furts i robatoris, a més de difondre una campanya informativa sobre el terreny i a la xarxa, els Agents Rurals i els vigilants del parc intensifiquen els controls durant aquesta època de l'any. Quan enxampen algun visitant que infringeix les normes, les autoritats opten primer per la pedagogia per tal que retorni la col·lecta i, si no resulta, s'expandeixen sancions que superen els 100 euros o, si el furt supera el valor dels 400 euros, el cas continua per la via penal. "Els casos penals són aïllats, antigament es donaven més, però igualment, si cada família, encara que sigui sense mala intenció, recull un grapat de castanyes, en total suma un volum important de producció que afecta els propietaris que viuen d'aquest fruit", diu Jaume Bosch, cap d'Agents Rurals de la Catalunya Central. I avisa: "Els propietaris forestals donen riquesa al territori i situacions com les dels furts poden provocar que deixin d’invertir a cuidar boscos i perdem tota aquesta gent que treballa als boscos, que els viu i els respecta".

Cargando
No hay anuncios

Prohibit arrencar els fruits o sacsejar els arbres

Des de la direcció del Parc natural del Montseny, Xavier Navalón, també reconeix la importància d'aquesta problemàtica: "És com si anessin a un hort a robar tomates", afirma. "En canvi, a la banda de Fontmartina, hi ha una finca pública on tenim castanyers i sí que es pot dur a terme aquesta activitat", recomana el director. "Ara bé –matisa– és molt important que les castanyes es cullin a terra, no es poden arrancar de la branca ni sacsejar els arbres, perquè, a banda que el fruit encara no està madur i no és bo, això crea un dany i tenim arbres que han mort per aquesta causa". Navalón, a més, inscriu tots aquests actes incívics dins del problema de massificació que pateix el massís durant aquesta època de l'any: "La gent és molt benvinguda, però cal que segueixi les recomanacions, perquè la natura no està preparada per acollir tanta gent, la biodiversitat pateix i, si no ens comporten adequadament, l'anirem espatllant", acaba.

Cargando
No hay anuncios

I què passa amb els bolets?

La tardor, a més de castanyes, també és temps de bolets, i són molts els boletaires que surten a buscar-ne arreu dels boscos del país, també dins de les finques rurals privades. Teòricament, segons la llei forestal, igual que passa amb les castanyes, els boletaires necessitarien el permís dels propietaris per poder caçar-los en els seus terrenys, però, com que creixen de manera descontrolada i sense la intervenció humana, és una situació molt difícil de controlar. És per això que les associacions forestals demanen una normativa específica, tal com passa, per exemple, amb la tòfona o el pi pinyoner, per regular l'afluència de caçadors de bolets durant la tardor. Des del Consorci Forestal de Catalunya manifesten la necessitat d'establir un carnet boletaire, similar a les llicències de caça o pesca, amb l’objectiu de destinar els ingressos al manteniment dels boscos. La proposta inclou la limitació de la quantitat de bolets permesos per a ús domèstic, la necessitat d’autorització del propietari per a recollides superiors a aquesta quantitat, especialment en casos de comercialització o altres usos.

Cargando
No hay anuncios