Art

Es presten obres d’art

La Biblioteca de Palafrugell reactiva el préstec d'obres d'art del seu fons

4 min
La biblioteca de Palafrugell engega la campanya Emocio-nART-se per tornar a incentivar el préstec d'obres del seu fons d'art

PalafrugellL’any 2008, els artistes Tano Pisano i Blandine Pellet van impulsar, conjuntament amb la Biblioteca de Palafrugell, el projecte Arteca per ajudar a conèixer joves artistes de la població i apropar l’art de manera fàcil a la gent. De la mateixa manera que les biblioteques públiques ofereixen en préstec llibres, devedés i cedés, des de fa setze anys, la biblioteca de la ciutat empordanesa també permet emportar-se una obra d’art durant un mes a casa, prorrogable un mes més, si no hi ha ningú que l’hagi demanat.

'Capvespre', de Josep Plaja.

“Aquesta iniciativa va sorgir perquè a molts artistes joves els costa molt fer la primera exposició. Les galeries d’art no volen exposar obra d’un artista desconegut si no saben qui és –explica Mercè Coll, actual responsable d’Arteca–. Per a ells, tenir l’oportunitat de fer una primera exposició per inscriure en el seu currículum és molt important”. Per això la biblioteca brinda als artistes un espai per fer una exposició de les seves obres i a canvi una d’elles ha de quedar en el fons de la biblioteca per al projecte Arteca. En aquests anys, la biblioteca ha acumulat un fons d’unes cent cinquanta obres, en un 90 % quadres de totes les mides i estils: marines, retrats, abstractes, conceptuals, etcètera, i la resta escultures i obres de ceràmica.

Collage amb fotos dels artistes que han aportat obres a Arteca.
'Berenar', d'Eloi Laporta.

Projecte consolidat

Carme Fenoll era la directora de la Biblioteca de Palafrugell quan va néixer Arteca. “En la meva opinió, és una magnífica idea per apropar l’art a tothom. És un projecte que em sento molt orgullosa d’haver impulsat, i que setze anys després encara sigui un tret distintiu de la Biblioteca de Palafrugell em sembla esplèndid perquè en aquest país és difícil mantenir les bones propostes”. Amb tot, Fenoll admet que esperava que altres biblioteques públiques s’afegissin a la iniciativa però no va ser així. “M’hauria encantat que s’hagués replicat a molts altres llocs perquè és una forma molt fàcil d’apropar l’art a tothom amb pocs costos. Els recursos econòmics no són una trava”, assenyala.

De 2012 a 2017, Fenoll va ser cap del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat i té una àmplia experiència en aquest món. “A la resta del Principat i de l’Estat no em consta que hi hagi cap altra biblioteca que ho faci. A Europa n’hi ha algunes però amb algunes diferències respecte del model de Palafrugell. A França n’hi ha que ofereixen aquest servei però pagant pel préstec”, afegeix. “Nosaltres només les deixem en préstec a socis amb el carnet de biblioteques i que siguin adults. Si un llibre es fa malbé se’n pot comprar un altre però una obra d’art és única”, assenyala Coll. “He fet molt de biblioturisme per Europa i amb el format atrevit de Palafrugell no ho he vist enlloc. Si en comptes de fer-se a Palafrugell es fes en una biblioteca de Barcelona estic convençuda que se n’hauria parlat molt més”, opina Fenoll.

'Maria', obra de Clàudia Carreras.
'Empordà' de Caty Salazar
'Figura 5' de Mercè Lluís
Rosa Aguiló és una de les artistes que han aportat obres al fons.

Campanya per reactivar el préstec

Des que es va posar en marxa la iniciativa ha funcionat molt bé, però, com tantes altres coses, la pandèmia va suposar una aturada en sec. Ho va ser pel préstec d’obres d’arts però també de llibres i cultura en altres formats, així com de presencialitat a les biblioteques. Però, així com els llibres tornen a prestar-se amb fluïdesa, el préstec d'obres d’art ha quedat aturat i per això, des de fa uns dies, la Biblioteca de Palafrugell ha llançat la campanya Emocio-nART-se amb a intenció de reactivar el préstec d’obres d’art i que torni al nivell d’abans de la pandèmia. “Crec que és una excel·lent manera de normalitzar el consum d’art, de dessacralitzar-lo. Que puguin anar els nens amb els pares a fer la tria de les obres, d’emportar-se-les a casa, i també que els artistes puguin vendre la seva obra”, diu Fenoll. Perquè els artistes hi posen de la seva part: en alguns casos van a escoles a explicar la seva obra i en deixen una a la classe durant tot el curs o bé obren el seu taller a les visites, ja que és una manera d’introduir-se en el mercat i començar a vendre. A més, la biblioteca ha creat la pàgina web arteca.cat en què es poden veure les obres que hi ha en el fons, una fitxa de tots els artistes i accedir a les seves respectives pàgines web.

'Formiga' de Carles Pagès
'Illes Formigues' de Lola Barranco
stats