La Fiscalia denuncia el govern de Begur per irregularitats urbanístiques
En plena campanya electoral, insta el jutjat a obrir diligències per delictes de prevaricació i contra l'ordenació del territori
GironaPotser el cas més mediàtic i impactant que evidencia la pressió urbanística a Begur ha estat la conversió d'una de les grans pinedes a prop de la cala més gran del municipi, Sa Riera, en una urbanització de 52 xalets de luxe. Però no és ni de bon tros l'únic. Aquest municipi costaner del Baix Empordà és l'escenari de diferents litigis d'organitzacions ecologistes, principalment SOS Costa Brava i Salvem Begur, en contra de la pressió urbanística. Però en plena campanya electoral, qui ha decidit actuar és ara la Fiscalia. I no pel cas dels xalets de luxe dels Jardins de Sa Riera Living, que estan a l'espera d'una sentència definitiva, sinó arran de la denúncia presentada per les entitats ecologistes mencionades, a més d'Ecologistes en Acció, a la zona de Puig Montcal, propera també a Sa Riera.
La Fiscalia Provincial de Girona ha denunciat l'Ajuntament després de tenir indicis d'irregularitats urbanístiques. En concret, delictes de prevaricació i contra l'ordenació del territori en la urbanització i edificació de nou parcel·les i habitatges unifamiliars en un terreny que, segons les entitats ecologistes, formen part de l'Espai d'Interès Natural Muntanyes de Begur i la Xarxa Europea Natura 2000. El ple va aprovar-ho el novembre passat malgrat les al·legacions dels ecologistes, que asseguren que van formalitzar fins a tres vegades la seva oposició frontal. La primera llicència es va autoritzar el 28 d'abril de l'any passat, però es va aturar a través de diferents al·legacions.
Ara, el fiscal responsable de medi ambient ha anunciat aquest dimarts l'inici d'un procés judicial penal contra l'Ajuntament i ha remès la denúncia al Jutjat d'Instrucció de la Bisbal d'Empordà perquè investigui el cas. Se l'insta així a obrir diligències mentre les obres, de moment, continuen endavant. A més, ha sol·licitat que oficiï la unitat especialitzada de delictes contra el Medi Ambient i Urbanisme dels Mossos d'Esquadra perquè ho investigui.
Segons les entitats ecologistes, l'acord del ple del 8 de novembre passat es va adoptar sense tenir en compte nou informes tècnics que advertien de les "irregularitats d'urbanitzar espais naturals protegits". En concret, serien quatre informes del departament de Medi Ambient, un dictamen pericial emès pel Consell de Protecció de la Natura, dos informes dels serveis territorials d'Acció Climàtica i dos informes de la comissió territorial d'Urbanisme.
Campanya "No votis totxo, vota natura"
Les entitats darrere de la denúncia inicial al ministeri públic confien que aquesta investigació posi el punt final "a una etapa d'urbanització desaforada" al municipi, tot i que es mostren "prudents" i volen mantenir el "màxim respecte" tant per la Fiscalia com per les persones afectades en la investigació penal. La notícia arriba en plena campanya de les entitats perquè els habitants de la Costa Brava prenguin consciència de la pressió urbanística al litoral. Sota el lema "No votis totxo, vota natura", tenen convocada demà dimecres 17 a les 19 hores, al Cine Casino Cultural de Begur, un acte que inicialment volia ser un debat de candidats. Però ho van haver de modificar per la falta de representació per part dels partits.
El cas del Puig Montcal també té un altre litigi obert davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSCJ), on les tres entitats ecologistes han interposat un contenciós administratiu, que ja s'ha admès a tràmit per part de l'alt tribunal.