El primer petó amb llengua (literària)
Xavier Grasset, Agnès Marquès i Glòria Gasch revelen les seves experiències amoroses i literàries al festival MOT


El primer petó "amb llengua" de Xavier Grasset va ser amb una hamburguesa. "Amb una noia d’Hamburg", va precisar el periodista en recordar aquell primer amor d’estiu tan fugisser com inoblidable. Ho confessava davant l’audiència del Ver-MOT, celebrat a l’hora del vermut a la terrassa de la Taverna d’El Foment de Girona dins el festival literari MOT, dedicat en aquesta edició a l’amor en totes les modalitats i accepcions. Grasset compartia conversa amb dues autores d’un primer llibre: la periodista Agnès Marquès, que ha publicat la novel·la Ningú sap que soc aquí, i Glòria Gasch, editora que ha saltat a l’altra banda de la professió, la dels autors, amb la publicació d’Ara, i cada demà. Havien de ser autores d’un primer llibre perquè es tractava de conversar sobre "la primera vegada", en la literatura i en la vida. Agnès Marquès va explicar el perquè de la seva estrena com a novel·lista: "Em dedico al periodisme perquè m'agrada explicar històries, i a la literatura també s'expliquen històries, en aquest cas des de l’artifici de la ficció. Són vasos comunicants". Però la naturalitat del transvasament del periodisme a la literatura no li va evitar d’experimentar el vertigen davant el full en blanc, l’obsessió per reescriure l’escrit i els dubtes sobre el que havia escrit, que l’editora Glòria Gasch (en el seu paper d’editora de Columna) esvaïa amb un consell encoratjador: "Tu escriu com si no t’hagués de llegir ningú, això t’alliberarà". Marquès també va descobrir la por del darrer moment, quan el llibre és a impremta i ja no hi ha possibilitat d’esmena: "No podem aturar màquines?"
Unes pors que també van assaltar Glòria Gasch com a autora novella malgrat la seva llarga experiència aconsellant autors i dient-los que han de "superar el vertigen i confiar en l’editor". Com Grasset, Gasch també va parlar del primer petó, que va descriure com "el lloc on volem tornar sempre, que queda per sempre dins la nostra ànima", i va revelar el primer llibre que li va agradar, El hòbbit, que li va regalar la seva àvia, la seva "mentora de lectures". "Amb els llibres passa com amb les persones, t’enamores de molt pocs i són experiències úniques".
Autor de llibres que s’inscriuen en el dietari o el recull d’articles periodístics, Xavier Grasset va confessar que la ficció li fa "respecte", per la qual cosa no hi ha una seva "primera vegada com a novel·lista".
De primeres vegades i d’altres qüestions relacionades amb l’amor n’han parlat a Girona en la primera setmana del festival MOT autors com Maggie O’Farrell, Marta Orriols, Maria Barbal, Empar Moliner, Pol Guasch i el poeta granadí Luis García Montero, autor d’un bell poemari, Almudena, amb versos dedicats a la seva dona desapareguda, l’escriptora Almudena Grandes. Per a García Montero, l’amor és un dels temes fonamentals de la literatura perquè és també un dels temes fonamentals de la vida. És l’amor que es passeja per les pàgines dels llibres, que s’infiltra en la trama, que mou els personatges i que fa que el lector s’hi senti identificat, perquè, com diu la comissària del MOT, Montse Barderi, tothom ha tingut experiències d’amor (o d’absència d’amor).