NOVES RURALITATS
Girona30/03/2023

Aliança de petits productors per mancomunar el transport

Neix La Diligència, una cooperativa per alleugerir la càrrega que suposa la logística a les comarques gironines

Sarrià de Ter (Gironès)Ser petit productor d’agricultura, ramaderia o productes artesans a Catalunya és sinònim, en la majoria de casos, de passar-se hores i hores al cotxe distribuint a botigues, hostaleria i clients particulars. És el que li passava a en Pino Delàs, un dels dos socis de Llavora. Cada dimecres es passava entre 12 i 14 hores a la furgoneta anant de client en client i després, molt sovint, encara havia de passar per la granja de porc ecològic que tenen a Ventalló. Però des de fa uns mesos que la feina se li ha alleugerit: és un dels socis impulsors de La Diligència, una cooperativa de serveis que busca descarregar feina logística a petits productors de les comarques gironines de la càrrega que suposa el transport i la distribució.

Inscriu-te a la newsletter Els 24 gironins revelació del 2024Més enllà de la Costa Brava i la Cerdanya
Inscriu-t’hi

La idea va començar a forjar-se fa dos anys amb altres productors agroecològics. Es buscava un triple impacte: econòmic, mediambiental i social. D'una banda, no haver de dependre de grans empreses logístiques, que marquen uns preus i unes condicions poc assumibles per a petits productors i sovint obvien les zones rurals. D'altra banda, no contaminar tant. “Molts productors fem les mateixes rutes cadascun en la nostra furgoneta. Vam pensar a optimitzar el procés i així ser més respectuós amb el medi ambient”, assenyala Lluís de la Cámara, productor de carn de vedella ecològica i també soci de La Diligència.

Cargando
No hay anuncios

Impacte social

El tercer impacte era tenir en compte les condicions laborals. “Dignificar la feina del repartidor, que tingui bones condicions laborals i se’l tracti de manera digna”, explica Anna Güell, responsable d’Ecosol, un projecte de Càritas Girona que es dedica a la distribució de proximitat amb tricicles elèctrics a Girona i Salt. Juntament amb aquesta iniciativa, així com la Fundació TRESC, que es dedica a la inclusió sociolaboral de persones amb discapacitat, va néixer una aliança des de l’economia social i solidària que va presentar-se dimecres en societat.

Cargando
No hay anuncios

El caldo de cultiu de debat del projecte ha estat el grup agrologístic de l’Ateneu Cooperatiu de Terres Gironines. I s’hi ha sumat la dinamització i enxarxament per part de la cooperativa Arran de Terra, que segueix altres iniciatives similars que estan sorgint al territori català. "Vam identificar que la distribució afecta el rendiment dels petits productors i La Diligència vol ser una solució a aquesta problemàtica”, diu Ariadna Pomar, una de les seves sòcies.

A les comarques gironines ja hi ha una altra iniciativa mancomunada: Xarxa Pagesa. Diferents agricultors ecològics organitzats en diferents rutes que ara sospesen unir-se al carro de la Diligència, que no té ànim de lucre, per optimitzar les tres rutes que ja estan programades i una de futura que està previst que s’obri a Barcelona. A més, un dels objectius en el futur de la cooperativa logística és establir diferents punts de recollida per no haver de fer porta a porta amb el client particular i tenir magatzems per als productes que no siguin perennes. Actualment un d’aquests és el d’Ecosol.

Cargando
No hay anuncios

Pau Pujol, de La Sobirana, que fa licors i sobretot ratafia a Santa Coloma de Farners, afegeix una dimensió molt pràctica al projecte. En un moment en què cada cop serà més difícil entrar al centre històric de les ciutats, com el de Girona, la distribució en bicicleta d’última milla facilita molt les coses. “L’altre dia vaig posar-me unes ampolles a la motxilla i vaig anar a peu, client a client de restaurant, i així vaig poder donar un tracte molt més personalitzat. Treure't de sobre la logística et permet fer més bé la tasca comercial”, conclou. La Diligència acaba d’arrancar i el principal repte és tenir furgonetes plenes, perquè voldrà dir que s’han mancomunat diferents productors.