Art

Què en sabem del nou museu per al fons Santos Torroella?

Les troballes arqueològiques han obligat a redefinir el projecte i el calendari de les obres a la Casa Pastors, que en principi s'allargaran fins al 2029

GironaFa deu anys, l'Ajuntament de Girona, amb Carles Puigdemont com a alcalde, va comprar el fons del crític d'art Rafael Santos Torroella per 3,9 milions d'euros. Es tracta d'una col·lecció d'obres, cartes i documents d'artistes del segle XX, clau per entendre les avantguardes a Catalunya i la seva relació amb el context europeu, amb noms destacats com Tàpies, Miró, Picasso o Dalí. La compra va generar una gran polèmica per l'elevat cost en un context econòmic de vaques magres i el fet que no existís cap espai a la ciutat per exposar el material. El consistori va argumentar llavors que l'objectiu era exposar el fons de manera permanent en un nou museu d'art modern. Seria davant per davant de l'escalinata de la catedral de Girona, a la Casa Pastors, antiga audiència provincial de la ciutat. Però una dècada després el més calent és a l'aigüera i no es preveu que el museu obri fins, almenys, el 2029, si és que no hi ha cap nou cop de timó al consistori. Les obres s'han anat endarrerint fins avui, perquè el 2023, durant els treballs de condicionament de l'espai, es van trobar restes arqueològiques que van obligar a redefinir l'ús de l'immoble. De moment, a Girona, les peces més importants del fons només s'han pogut veure en una mostra temporal l'any 2022, que encara es pot visitar de manera virtual.

Cargando
No hay anuncios

L'Ajuntament gironí explica que les troballes arqueològiques de vestigis medievals i carolingis obliguen a fer noves licitacions d'obres i excavacions que assegurin la conservació de l'edifici i de totes les restes del subsol. Així, la descoberta inesperada fa necessària la revisió del pla inicial, realitzat per Carles Bosch Genover, per adaptar sobretot l'estructura de la planta baixa i el subsol. Està previst que el nou disseny museològic s'elabori el 2026 i que les obres s'allarguin fins al 2029. Paral·lelament, s'està treballant per declarar l'edifici bé cultural d'interès nacional. "El nou calendari s’ha de positivar, ja que el projecte inicial s’ha enriquit amb interessantíssims elements patrimonials que són molt valuosos i significatius, la qual cosa permet projectar un equipament més ric i interessant del que s’havia pensat abans", explica Quim Ayats, tinent d’alcaldia i regidor de Cultura de l’Ajuntament.

Préstecs a altres ciutats

Mentre avança aquest projecte, des de l'Ajuntament de Girona es treballa igualment per digitalitzar, donar a conèixer i exposar obres del fons Santos Torroella en forma de préstec a exposicions temporals d'arreu –en la majoria de casos fora de la ciutat–. Ara, per exemple, s'acaba d'anunciar un acord amb el Museu Patio Herreriano de Valladolid, segons el qual diverses peces del fons Santos Torroella viatjaran per dialogar amb les del centre d'art contemporani val·lisoletà. Així mateix, aquest any la col·lecció gironina també ha cedit o cedirà, entre moltes altres obres, un dibuix de Miró a la Fundació Vila Casas, una obra de Maruja Mallo al Reina Sofia de Madrid o, el 2025, l'obra Cadavre exquis de Dalí a la Fundació Mapfre. "Encara no tenim el museu fet, però com que el fons és cada vegada més conegut, s’està generant una demanda ingent de préstecs per a exposicions", explica Carme Says, cap de servei de Patrimoni Cultural, Museus i Arts Visuals.