El món petit de...

Cala Vento: "Som dos músics separats pel massís del Montgrí"

Grup de música d'Aleix Turon i Joan Delgado

Flaçà (Gironès)Veu, bateria i guitarra elèctrica. Amb només aquests tres instruments el duo empordanès Cala Vento, format per Aleix Turon i Joan Delgado, en té prou per fer detonar a tot drap el torrent musical de les seves cançons. Turon –veu i guitarra– és de Figueres, mentre que Delgado –veu i bateria– és de Torroella de Montgrí. i plegats, des del 2014, han consolidat una proposta musical molt potent, sòlida, ben trenada i consistent, a cavall de l’indie i el rock dur, allunyada de les modes urbanes actuals, i que progressivament ha reunit un seguici de fans molt entregats, tant a Catalunya com a Madrid. Des dels inicis, els dos músics canten en castellà, però, darrerament, han començat a treure els primers temes en català. Turon i Delgado viuen a la rodalia del Baix Empordà i, des de la pandèmia han establert el seu estudi a Flaçà, des d’on han produït l’últim disc, Casa Linda, i han enregistrat el pròxim, de versions de grups majoritàriament catalans, que es dirà Brindis i sortirà al gener. El divendres 25 d’octubre, per Fires de Girona, actuaran per primera vegada a l’escenari de les barraques.

El Montgrí: massís i segell

D’adolescents, tant Delgado –amb Backwards– com Turon –amb Hot Penguins– tenien la seva banda de música amb amics del poble. Com que eren grups poc coneguts, d’aire alternatiu i d’estils més o menys propers, solien coincidir als concerts i de seguida va començar a establir-se una relació d’amistat entre els dos músics. Fins que, quan els seus respectius grups es van dissoldre, Turon, que tenia ganes de fer un pas més en el món de la música, va convèncer Delgado per muntar un duet. “Al Primavera Sound vaig sentir els Japandroids i vaig pensar que nosaltres, igual que ells, també podíem ser capaços de fer un estil de música semblant sent només dos sobre l’escenari”, explica el guitarrista. I a partir d’aquí va néixer la unió artística entre els dos membres de Cala Vento, primer com una afició sense massa pretensions, fins que, en poc temps, el projecte va agafar embranzida. “Som dos músics separats pel massís del Montgrí”, descriu Delgado, fent al·lusió a la muntanya empordanesa i al nom del seu propi segell, Cooperativa Montgrí, amb el qual han editat els seus últims treballs.

Cargando
No hay anuncios

L'estudi, en un antic paller de Flaçà

Durant els primers anys, els Cala Vento assajaven en un local de lloguer de Barcelona i, sobretot, al soterrani de casa els pares de Joan Delgado, a Torroella. Amb el confinament, però, els dos músics es van atrevir a remodelar un antic paller molt malmès al pati d’una casa de la família a Flaçà, prop del nucli antic del poble, rodejada d’horts i conreus. “Era del meu pare, servia de magatzem, però estava en molt mal estat, fins que el 2020 vam pensar que podria ser un lloc que, si l’arreglàvem, hi podríem assajar”, recorda el bateria. Després de la feina d’aixecar el sostre, ara ja se l’han fet totalment seu, hi tenen els instruments i hi han passat moltes hores assajant. A més, no només hi han produït Brindis i part de Casa Linda, sinó que, ara que tenen la Cooperativa Montgrí, també hi han enregistrat o editat àlbums d’altres artistes, com els últims projectes de Dan Peralbo, Lagartija Nick o Joan Colomo. Malgrat obrir-se a treballar amb altres grups, però, no aspiren a assumir un gran volum de propostes i mantenen l’estudi en un cert anonimat: “No ho hem donat a conèixer a gaire gent, sinó que hem sigut nosaltres que ens hem acostat a alguns artistes que ens interessen”, explica Delgado.

Cargando
No hay anuncios

Donar-se a conèixer des de l'Empordà

Tot el que rodeja la vida personal i artística d’Aleix Turon i Joan Delgado va acompanyat sovint d’una tendència natural a anar a contracorrent. No és cap pretensió d’extravagància ni de voler donar la nota, sinó un tarannà coherent i autèntic, que els separa dels cànons i les modes. Cala Vento, per exemple, va néixer físicament a Barcelona, quan els dos músics estudiaven a la capital, però quan van voler donar un impuls al grup, en comptes d’instal·lar-se i treure rèdit dels contactes de la gran ciutat, van tornar a viure a l’Empordà per apartar-se dels focus, dedicar temps a la música i fer vida de poble. I aquesta manera de fer casa perfectament amb l’estil de la seva música: “Tots dos tenim la necessitat de fer una música que tingui un caràcter genuí i singular”, comenta Delgado, mentre que Turon afegeix: “Si tenim la sensació que algú ja ho ha fet abans, virem cap a una altra banda, ens surt així”. I, de fet, la mateixa configuració de la banda, amb només dos músics, és un altre símptoma evident d’aquesta vocació per ser diferent de la resta: “És una manera més de fer una proposta poc habitual; al principi era el repte d’una cosa desconeguda”, certifica el músic de Figueres.

Cargando
No hay anuncios

La influència de Vicenç Pagès Jordà

Casa Lindaestà dedicat a la memòria de l’escriptor empordanès Vicenç Pagès Jordà, oncle de Joan Delgado, que va morir l’agost del 2022. Tant amb el seu nebot com amb Aleix Turon, totalment integrat a la família, Vicenç Pagès compartia la passió per la música i comentava les cançons de Cala Vento, des del principi fins al darrer àlbum, que van acabar quan ja estava malalt. “En Vicenç va ser una figura molt important a la meva vida, i també per al grup; la seva pèrdua ens continua tocant, em va ensenyar molta música, ell era molt fan dels Pet Shop Boys”, reviu Delgado. “Com que era escriptor, trobàvem molts punts en comú, parlàvem sobre què suposava editar un disc o publicar un llibre, el fascinava i s’interessava molt per la nostra manera de fer les coses”, continua Turon, que s’encarrega d’escriure les lletres i recorda que Pagès Jordà també era “un oient crític” i “apretava”. Sobre el tema de la llengua, ara que han tret els primers temes en català, tots dos coincideixen: “L’hauria fet molt content saber que fem coses en català”, conclouen.

Cargando
No hay anuncios