Música

Musicant, un petit gran festival abonat exclusivament al talent català

A Campllong hi han actuat en els últims 20 anys els músics més aclamats dels Països Catalans, a més d'artistes emergents

2 min
Un concert del Musicant a la plaça Catalunya de Campllong.

GironaUn festival pot fer-se un lloc destacat entre els esdeveniments musicals de referència sense la necessitat d'incorporar al seu cartell estrelles internacionals de la música. Així ho ha demostrat el Musicant de Campllong, un festival que ha guanyat prestigi i espectadors any rere any i que des del seu naixement, ara fa dues dècades, ha dedicat la seva programació exclusivament a la música que es fa als Països Catalans, preferentment en llengua catalana. "A Catalunya, i a la resta de territoris de parla catalana, hi ha molts músics i molt bons, i hem d'oferir-los espais on actuar. Si no ho fem nosaltres, qui ho farà?", diu el director del Musicant, Albert Bosch. Conegut com el festival "de música del país", el Musicant ha portat al petit poble de Campllong, de mig miler d'habitants, cantautors consolidats com Lluís Llach, Marina Rossell, Maria del Mar Bonet i Els Pets, però també artistes emergents d'estils diversos i propostes que "permeten recuperar partitures de músics catalans inèdites o poc conegudes". 

El Musicant també ha demostrat que des del teixit associatiu i sense un pressupost astronòmic es pot fer un bon festival. Albert Bosch explica que el festival va néixer el 2003, quan un grup de veïns de Campllong van proposar fer un cicle de concerts un cop acabada la festa major. Avui l'associació de festes continua estant rere el festival, que compta amb una junta integrada per persones vinculades al món cultural, econòmic i polític de la comarca del Gironès. Els concerts han mantingut al llarg dels anys els mateixos escenaris, la plaça Catalunya i l'interior de l'església parroquial. 

La cantautora valenciana Xiomara Abello actuarà en l'edició d'aquest any amb el també valencià Pep Gimeno.

En la que serà la 21a edició, el Musicant avança el seu calendari habitual i en lloc del mes d'agost se celebrarà en aquesta ocasió entre el 26 i el 30 de juny. La guitarrista d'origen rus establerta a Barcelona Ekaterina Zaytseva protagonitzarà el concert inaugural. Fidel al seu compromís de donar veu a artistes d'arreu dels Països Catalans, el festival porta aquest any els cantautors valencians Pep Gimeno Botifarra i Xiomara Abello. Elena Gadel, amb el concert La dona que em vesteix, i Els Amics de les Arts completen el cartell del Musicant d'aquest any, que es tancarà amb l'actuació del cantautor Joan Isaac, que celebra els seus 50 anys de trajectòria musical i interpretarà una selecció del seu ampli repertori de cançons, inclosa la ja mítica A Margalida.

Joan Isaac celebra al Musicant els seus 50 anys de trajectòria com a cantautor.

Com a novetat d'aquest any, Bosch destaca també la posada en marxa de l'anomenat Village & MusicanTast, un espai on abans i després dels concerts es podran degustar productes de proximitat i especialitats de la gastronomia local. La iniciativa compta amb la complicitat del restaurant Local Social de Campllong.

stats