cultura

Medinyà reconeixerà les creadores d’en Teo

L'homenatge es farà en la 14a edició de la Fira del Conte, que va ser la primera de Catalunya

MedinyàMedinyà s’omplirà de contacontes, titelles, parades amb llibres de literatura infantil i juvenil i espectacles per a la mainada en una nova edició de la Fira del Conte, la primera fira específica de contes que es va celebrar a Catalunya. Serà la catorzena edició, i en aquesta ocasió es farà un reconeixement a Violeta Denou –pseudònim de Carlota Goyta, Asunción Esteban Noguera i Ana Vidal-, creadores d’en Teo fa més de 45 anys. Del popular personatge infantil se n’han publicat des del 1977 més de 150 títols, i ha estat traduït a més de quinze idiomes. En edicions anteriors, la fira ha reconegut Roser Capdevila, Pilarín Bayés, en Picanyol –homenatge pòstum–, Teresa Duran i, l’any passat, Carme Solé Vendrell.

Inscriu-te a la newsletter 2x1 cultural a Girona: descobrir una nova galeria d'art i també Elena GarrigolasMés enllà de la Costa Brava i la Cerdanya
Inscriu-t’hi

“Hem anat sumant. Primer vam fer el concurs d’imatge, després el concurs de narració oral, després el de conte il·lustrat, i després es va decidir fer un reconeixement a persones que han tingut una trajectòria en la literatura infantil”, explica Margarida Falgàs, membre de l’equip d’organització de la fira. Des de fa vuit anys, la fira també organitza el Concurs de Conte Il·lustrat Modest Prats i edita el conte guanyador. Aquest any ha quedat desert i faran una edició renovada amb lectura acompanyada del tercer, El país petit del Senyor Pelut, d'Anna Font, que està exhaurit.

Cargando
No hay anuncios

Concurs de narració oral

Aquest any es repetirà la mateixa fórmula de l’any passat, quan es va fer el Concurs de Narració Oral Joan Bahí in situ el mateix dia de la fira. Fins a l’any passat es feia abans de la fira i es presentava el guanyador, i ja en la passada edició els tres finalistes van actuar davant del públic.

Cargando
No hay anuncios

També hi haurà un vermut literari i un espai de conversa amb els il·lustradors Anna Font, Carla Giró, Cesc Pujol i Eva Flores i amb els escriptors Martí Gironell, Carles Sala i Carlo Frabetti. També es lliurarà el XIV premi del Concurs d’Imatge Gràfica de la fira, que aquest any s’ha emportat la il·lustradora Marta Biel Tres. La imatge gràfica de la fira és la que es fa servir per al cartell, el programa i el punt de llibre.

“Crec que aquest any la fira consolida el format i que cada cop és més important. Cada vegada venen més llibreries i biblioteques, no només de les comarques gironines, sinó també de fora, que aprofiten per comprar llibres de literatura infantil i juvenil”, afegeix Falgàs.

Cargando
No hay anuncios

Hans Christian Andersen i l'origen de la fira

Fa uns quinze anys, un grup de joves del poble que feia poc que havien entrat a l’Ajuntament volien organitzar una fira temàtica però no sabien de què. Joan Bahí, un veí del poble, havia llegit en un dominical que l’escriptor Hans Christian Andersen va passar una nit a Medinyà quan va viatjar a l’estat espanyol el setembre del 1862, fet que recull en el seu llibre Viaje por España, publicat aquell mateix any. L’escriptor va entrar amb un carro per la Jonquera i a l’altura de Bàscara el va sorprendre un fort aiguat. En el llibre, Andersen explica que un grup de pagesos de Bàscara el va ajudar a continuar i finalment va fer nit a Medinyà, d’on en va sortir ja a la tarda per seguir cap a Girona. Bahí va explicar aquesta anècdota als joves i aquests van decidir homenatjar Andersen i el món dels contes organitzant aquesta fira, que ja s’ha convertit en tot un referent a Catalunya i que cada edició creix més.

Cargando
No hay anuncios