La lluita del planter teatral de Girona per no perdre l'escola
El Galliner convoca una manifestació per al 8 de febrer per reclamar a la Diputació que no els faci fora de la Casa de Cultura, on preveuen fer exposicions d'artistes com el Greco
![Performance de l'escola de teatre d'El Galliner davant de la Casa de Cultura per denunciar, després de la pandèmia, que la Diputació de Girona no els volia renovar el conveni per fer ús de les instal·lacions.](https://static1.ara.cat/clip/1a9ff905-3bad-4c0b-bad5-a155313964ec_source-aspect-ratio_default_0.jpg)
![](https://static1.ara.cat/ara/public/file/2022/1010/15/mariona-ferrer-ac2f85c.png)
GironaGirona ja pot dir sense vergonya que, malgrat tenir poc més de 100.000 habitants, s’ha convertit en una de les meques teatrals d’Europa gràcies al festival Temporada Alta. Però això tampoc hauria estat possible sense tenir des de fa més de 30 anys un bon planter que ha alimentat la cultura i les arts escèniques. En ple centre de la ciutat, cap al Barri Vell, una de les escoles de teatre més grans de Catalunya forma cada any més de 2.000 alumnes, tant professionals com amateurs, des dels 4 anys fins a “l’infinit”, en paraules del director, Isidre Hernández.
És El Galliner, una entitat privada sense ànim de lucre que dona feina a 31 professionals del sector i que des del seu naixement ha viscut amb l’angoixa constant sobre el seu futur. No per la falta d’alumnat, sinó pels problemes per conservar les aules. No en va, les seves instal·lacions de 800 metres quadrats s’ubiquen dins de la Casa de Cultura, propietat de la Diputació de Girona. La institució fa anys que reflexiona sobre el futur ús que vol donar a aquest gran equipament de Girona, on ara planteja fer-hi exposicions amb obres de grans autors clàssics, com El Greco o Botticelli. "Creiem que és important que la gent que estigui estudiant puguin visitar a Girona mateix artistes clàssics i internacionals de reconegut prestigi, que no s'hagin de desplaçar", explica a l'ARA el vicepresident quart de la Diputació de Girona i responsable de Cultura, Jordi Camps.
Però perquè això sigui possible i es puguin adequar els baixos de la Casa de Cultura amb totes les mesures de seguretat, la Diputació de Girona ha plantejat un ultimàtum al Galliner perquè deixi les instal·lacions abans del 31 de juliol, quan no renovarà el conveni de cessió d’espais que tenien. Un ultimàtum al qual l’escola ha respost amb la convocatòria d’una manifestació el 8 de febrer sota el lema “Salvem la cultura gironina”, així com amb una recollida de firmes a Change.org. “Estem parlant de tenir una ciutat de primera, no? Doncs fem-la de primera: amb educació de qualitat i cultura de qualitat. S’omplen la boca de qualitat i ens la treuen”, exclama a l’ARA Hernández.
L’escola ja va viure una situació similar sortint de la pandèmia, quan la Diputació de Girona els va comunicar també que havien de deixar les instal·lacions a l’estiu. Llavors, però, va haver-hi un acord d’última hora gràcies a l’oferta de l’Ajuntament de Girona per albergar les instal·lacions d’El Galliner a l’edifici de l’antiga UNED, situat al Barri Vell entre el nou centre d’El Modern (que alberga els cines municipals d’èxit del Truffaut) i el centre cultural de la Mercè.
Però les obres de remodelació de l’antiga UNED no s’acabaran, com a molt aviat, fins d’aquí dos anys i mig. I, mentrestant, tant El Galliner com l’Associació Gironina de Teatre (AGT), l’entitat de referència per als professionals de les arts escèniques de les comarques gironines, reclamen poder-se quedar temporalment a la Casa de Cultura fins que acabin les obres.
Un local alternatiu
En aquest impàs, tant la Diputació com l'Ajuntament de Girona mantenen estan buscant un local alternatiu al centre de la ciutat. De fet, davant les crítiques d'El Galliner de no haver tingut encara resposta des del desembre, Jordi Camps assegura que els convocaran a una reunió la setmana que ve per oferir-los el lloguer d'un "local privat, cèntric i amb dos accessos ben situats" a Girona mateix. En aquest sentit, des de l'escola lamenten que les respostes de la Diputació de Girona no els arribin per via oficial, sinó a través de la premsa. La darrera: augmentar 40.000 euros la subvenció anual que tenen de 60.000 euros per costejar el trasllat a una nova ubicació temporal. Segons Camps, aquesta proposta ja va estar sobre la taula fa tres anys, quan ja els van demanar que deixessin les instal·lacions i es va comentar a la darrera trobada entres les parts.
Arran de tot aquest seguit de desavinences, el Galliner manté la manifestació convocada per al 8 de febrer, que sortirà de la Casa de Cultura en direcció a plaça Independència, on es llegirà un manifest. “No només volem reivindicar que ens fan fora a nosaltres, sinó que en un lloc que es diu Casa de Cultura es fa fora la cultura”, diu Alba García, cap d’estudis d’El Galliner. Mentrestant, la Diputació no ha revelat quin projecte té per a l’espai, només que ha de començar a fer-hi obres al setembre.