Lloret frena la posada en marxa de la dessalinitzadora mòbil després de la fi de les restriccions
Deixarà tota la instal·lació a punt en una nova ubicació encara per determinar per si cal connectar-la durant la temporada turística
Lloret de Mar (Selva)Canvi de plans a Lloret de Mar per les pluges de la primavera. Després que el gremi d'hostaleria decidís tirar pel dret i comprar una dessalinitzadora mòbil per garantir omplir piscines durant tota la temporada turística, ara fa marxa enrere i acabarà no instal·lant-la aquest juny, tal com estava previst. Segons ha pogut saber l'ARA, es deixaran totes les connexions preparades en una ubicació encara pendent per determinar perquè, en cas que calgui, es pugui instal·lar durant la temporada turística. Inicialment, s'havia escollit com a ubicació d'urgència –com a màxim a principis de juny– l'esplanada de la Roca d'en Maig, a l'extrem sud del passeig Marítim del municipi, però a hores d'ara el consistori encara estava pendent dels permisos. Ara, amb la fi de les restriccions, tant l'Ajuntament com el gremi consideren que és millor gestionar els permisos per a una ubicació més adequada.
El març passat, abans de l'anunci de la fi de les restriccions de la sequera, el Gremi d'Hotelers i l'Ajuntament de Lloret de Mar van detallar que tenien previst posar en funcionament la dessaladora entre finals de maig i principis de juny, quan ja tinguessin tots els permisos necessaris després que el Govern ho veiés amb bons ulls. Amb un cost d'1,5 milions d'euros, estava previst que els hotelers traslladessin l'aigua amb camions cisterna fins a les piscines.
Ara, amb la pluja dels darrers mesos i la fi de les restriccions per la sequera, tant el gremi com el consistori consideren que ja no cal pitjar l'accelerador per posar-la en marxa al final del passeig Marítim i generar així un gran impacte visual i sonor. Ara bé, es treballarà perquè igualment totes les connexions estiguin a punt per veure com avança la situació de la sequera durant la temporada turística de la cinquena destinació turística de sol i platja de l'Estat, amb més de 120 hotels, 29.000 places hoteleres i un milió de visitants l'any.
Caldrà veure així si s'altera el protocol anunciat al març. Consistia a extreure l'aigua salada a través d'un pou antic de la Casa Garriga, l'actual Museu del Mar, i portar-la fins a la planta de tractament, on s'havia de guardar en dipòsits de 25.000 litres. Des d'allà es transportava per canonades a un punt de càrrega i descàrrega al passeig de Manel Bernat, al davant del tram de passeig Marítim que hi ha a l'entrada a Lloret per l'avinguda de Just Marlés. De fet, segons es va anunciar en roda de premsa, ja estava signat un conveni amb algunes empreses transportistes del municipi i rodalies per fer viatges amb els camions cisterna periòdicament.
Falta de sorra a la platja
La zona on estava previst que s'instal·lés la dessalinitzadora portàtil és també la més perjudicada pel darrer temporal de garbí a Lloret de Mar, el de Setmana Santa. Les fortes onades van endur-se bona part de la sorra del final de la platja principal del municipi i, en canvi, l'han concentrat a la zona nord, propera al Castell d'en Plaja. A diferència de la platja de Fenals, on la Generalitat va comprometre's a reparar d'urgència el passeig poc abans de les eleccions al Parlament, els danys a la platja principal de Lloret no són estructurals, però crida l'atenció que les passarel·les d'accés a l'aigua continuïn surant per la falta de sorra. El municipi haurà de fer una forta inversió econòmica per garantir que n'hi hagi durant l'estiu.