Universitat

De fer classes en centres cívics a dirigir l'únic grau universitari de moda de Catalunya

Sílvia Castelló és l'ànima dels nous estudis de la UdG, de la mà de l'ERAM, que formaran en patronatge, confecció, disseny, negoci i recerca i innovació

Miquel Bisbe, director de l'ERAM, amb Sílvia Castelló Duran, directora de Qstura i del nou grau oficial de moda de la Universitat de Girona.

GironaAnar a classes de costura, així com d'altres artesanies com la ceràmica, torna a estar de moda. Després d'anys caiguda en l'oblit per l'herència i l'estigma d'haver estat una matèria obligatòria per a només dones a l'escola, sumats a la irrupció de la moda ràpida, està vivint un ressorgiment des de fa poc més d'una dècada. Són generacions que aprecien el valor de crear de zero una peça, saber arreglar la roba existent o donar-li una nova vida més sostenible, el que ara es coneix amb el terme anglès upcycling. És la tendència que va començar a adoptar la gironina Sílvia Castelló Durant quan, el 2007, va decidir llançar-se i oferir classes de costura al Centre Cívic del barri de Palau. Setze anys després, acaba d'impulsar, de la mà de l'Escola Universitària de les Arts de Girona (ERAM) i la Universitat de Girona (UdG), el primer grau oficial de moda de Catalunya, que començarà al setembre.

El grau de moda és la culminació d’una vida lligada a tot el que envolta crear i cosir i a la voluntat de dignificar el sector de la mà de l’escola de costura i moda Qstura. Autodidacta de formació, Castelló Duran va tenir una infància atípica i amb sis anys, quan gairebé ni parlava –segons relata–, va començar a cosir amb una màquina que hi havia a casa. “Em connectava amb mi mateixa i em donava esperança”, diu. A partir d’uns llibres de patronatge en francès va descobrir que tenia la “capacitat de crear coses del no-res” i als 19 va decidir dedicar-se a la costura amb la creació d’un taller de vestits de núvia i de festa. Tanmateix, un bon dia una clienta va demanar-li de forma fervorosa que fes classes a la seva filla perquè no trobava ningú jove que s’hi dediqués. “Mai ho havia fet, llavors no parlava gaire i no ho tenia clar. Però la primera classe va ser brutal: em va encantar poder transmetre la passió per crear coses a altra gent”, recorda.

Aquelles classes li van obrir la porta a un nínxol de mercat que ningú estava explorant. Embarassada de la seva segona filla i carregada amb màquines de cosir, es va pentinar bona part dels centres cívics del Gironès fent classes. I a partir d’aquí va decidir obrir la primera escola el 2010 a l’avinguda Pericot: Qstura. Set anys després va fer el salt al Parc Científic i Tecnològic de Girona, on ara obrirà les portes el nou grau oficial de moda mentre continuen les extraescolars per a nens i nenes, els casals d’estiu i l’escola taller per a qui vulgui iniciar-se i perfeccionar-se cosint.

Una noia a l'escola Qstura de Girona.
Noies cosint a màquina a l'escola Qstura.

Uns estudis integrals

Com es pot casar el món amateur amb el professional? Castelló Duran explica que a Qstura els van començar a arribar nois i noies que havien estudiat disseny però que no sabien de patronatge i volien aprendre a cosir. "Les empreses se'n van assabentar i ens demanaven patronistes, i llavors va ser quan vam començar a muntar l'esbós del grau oficial que acabem de presentar", relata la directora de Qstura. El 2017 ja va fer un primer intent de crear el primer grau universitari en moda amb la UdG que unís patronatge, confecció, disseny, negoci i recerca i innovació, però no va acabar prosperant.

I així va arribar l'aliança amb l'ERAM, l'escola universitària de Salt que batalla des de fa dècades per portar les arts a la universitat, com en altres països europeus. "Hem lluitat molt per aquest grau. La moda és un sector important a Catalunya i no té estudis", assenyala el seu director, Miquel Bisbe, que puntualitza que com a tal només hi ha dos graus universitaris oficials de moda a Madrid i un a Galícia, però més lligat al món empresarial. "Nosaltres el que volem és dignificar el sector", afegeix Castelló Duran, que preveu tenir 15 estudiants el primer any d'estudis.

Una d'ells serà la Bei Albert Balliu, de 19 anys, que cursava el grau de Disseny en Moda a Barcelona, de l'escola de disseny i arts visuals LCI i ara fa el salt a Girona. Explica que des de ben petita ja jugava a fer de dissenyadora de moda i que va ser amb cursos d'Upcycling Barcelona que va acabar decidint que s'hi voldria dedicar. L'estiu passat va fer un curs a la Central Saint Martins de Londres i ara arriba amb moltes ganes al nou grau oficial de moda de la UdG.

Igual que l'Abril Puig, que just ha acabat el Batxillerat, és de la Bisbal d'Empordà i va descobrir fent un casal de Nadal a Qstura quan tenia 13 anys que l'apassionava "crear sense límits". "M'agrada la capacitat d'inventar i personalitzar –diu–. Vull poder fer uns estudis 360 graus, i per això m'ha cridat tant l'atenció la carrera". Ha demanat una beca del ministeri perquè el grau de quatre anys, tot i ser oficial, no està subvencionat i cada curs de 116 crèdits costa 6.960 euros l'any.

stats