Empresa

L'empresari que es va atrevir a pensar

La transmissió de coneixement va ser una obsessió per a Manel Xifra Boada, fundador de Comexi

Acte d'entrega dels Premis Manel Xifra Boada.
05/04/2025
2 min
Regala aquest article

“En l’era de les màquines, potser hauríem de pensar en això: els humans sabem coses i les màquines també, però aquestes no les saben tal com les saben els humans, encara que, segons com, les sàpiguen millor. I és que no és només important allò que se sap, sinó també com se sap”, escrivia el filòsof Josep Maria Terricabras al seu llibre Atreveix-te a pensar, publicat l'any 1998. No es parlava encara de la intel·ligència artificial, però el pensador ja reivindicava la necessitat de disposar d’instruments i d’ajuts per pensar millor i reflexionava sobre la "utilitat del pensament rigorós en la vida quotidiana", com deia el subtítol del llibre. Va ser aquest llibre el que va inspirar els premis que porten el nom de Manel Xifra Boada, fundador de Comexi, una de les grans empreses de Catalunya, que és referència mundial en el sector de la construcció de maquinària per a la impressió flexogràfica i que avui exporta el 90% de la seva producció, amb una facturació anual de més de 100 milions d'euros. 

Inscriu-te a la newsletter Girona Més enllà de la Costa Brava i la Cerdanya
Inscriu-t’hi

El coneixement i, sobretot, la transmissió del coneixement, van ser una obsessió per a l'empresari, un enginyer tècnic que de ben jove es va mostrar fascinat per la maquinària i que va començar a treballar fent pràctiques amb el seu oncle en un taller que seria la llavor de Comexi, segons explica Jordi Grau al llibre Transmissió del coneixement. 20 anys dels Premis Manel Xifra Boada. Al volum, que inclou un text de l'historiador Joaquim Nadal sobre la importància de Comexi en la industrialització de Catalunya, s'hi explica també que ara fa 20 anys va ser el llavors degà del Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials de Girona, Narcís Bartina, qui va proposar a Manel Xifra Boada crear uns premis amb el seu nom i li va parlar del llibre de Josep Maria Terricabras que estava llegint, del qual el va atraure especialment la idea que "el coneixement és un producte de la ment, exportable a una altra ment”.

Fidels a aquesta idea, els guardons inclouen un premi a la transmissió del coneixement tècnic i tecnològic. També un premi a la millor trajectòria professional, és a dir, a qui hagi aplicat aquests coneixements, i uns premis als tres millors projectes de fi de carrera, ara de grau, del Patronat de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Girona. El 2015 s’hi va afegir el premi al grup de recerca aplicada o centre tecnològic.

Comexi, el desè fill del fundador

L'infortuni va impedir que Manel Xifra Boada assistís a l'acte d'entrega dels primers premis que duen el seu nom, ja que va morir poc després de la creació dels guardons. L'empresa és avui a càrrec del seu fill, Manel Xifra Pagès, que recorda que el seu pare no va deixar la seva activitat a l’empresa fins dues o tres setmanes abans de la seva mort. Al llibre sobre els vint anys dels premis, el fill relata que "a casa eren nou germans, però que tots sabien que en realitat eren deu, perquè per al seu pare l’empresa era com un fill i era el favorit i al qui dedicava més hores". 

El volum es presentarà el pròxim 10 d'abril a la Cambra de Comerç de Girona com a preàmbul de la celebració de la vintena edició dels premis, prevista per al 15 de maig a l'auditori de CaixaBank de Girona. 

stats