El jove activista climàtic fugit de Colòmbia que alça la veu des de Catalunya
Francisco Vera, de 14 anys, és fundador del moviment infantil Guardians per la Vida, assessor de l'ONU i un ferm defensor de la preservació del medi ambient
Santa Coloma de Farners (la Selva)L'adolescent colombià Francisco Vera, de 14 anys, és un dels activistes climàtics més famosos i influents del món. Seguint els passos de Greta Thunberg, tot i la seva curtíssima edat ja fa temps que es dedica a fer d'altaveu de tots els nens i joves que, preocupats pel futur, alerten sobre els perills de l'emergència climàtica. Té prop de 200.000 seguidors a les xarxes socials, s'ha reunit amb líders mundials com el papa de Roma, ha participat en cimeres internacionals i és assessor del Comitè dels Drets de l'Infant de l'Organització de les Nacions Unides (ONU). Amb 9 anys, quan els boscos colombians de l'Amazones s'estaven cremant, va fundar el moviment infantil Guardians per la Vida, que aplega milers de seguidors, sobretot a l'Amèrica Llatina. La seva lluita pel clima, però, li ha portat molts problemes a Colòmbia, ja que el seu missatge ecologista l'ha enfrontat amb grans poders econòmics, fins al punt de rebre amenaces de mort i haver de marxar del país perquè no tenia garantida la seva seguretat. Des de fa més de dos anys viu a Catalunya –a les comarques gironines, tot i que el nom de la localitat, justament per raons de seguretat, prefereix mantenir-lo en l'anonimat– i, des d'aquí, continua actiu amb les seves campanyes a favor del medi ambient, mentre segueix les classes i compleix amb els deures de l'institut.
Últimament, entre viatges i accions arreu del món, Francisco Vera s'ha reunit a Santa Coloma de Farners amb diferents grups d'alumnes d'institut de les Escoles Verdes de la comarca de la Selva per difondre i donar a conèixer el seu missatge. Amb un català perfecte, uns dots d'oratòria impropis de la seva edat i un discurs clar i concís, el jove activista intenta remoure consciències per animar els joves a mobilitzar-se i alçar la veu. Això sí, per experiència pròpia, Vera sap que hi ha molts interessos en joc que no ho posen fàcil: "Les grans indústries com la ramadera o el petroli provoquen danys a la natura, i Llatinoamèrica és un una regió molt perillosa per exercir l'activisme, ja que els pagesos o indígenes que denuncien els macroprojectes estan amenaçats. A Colòmbia hi ha molts assassinats i perfilats, per això vaig haver de marxar a Europa", reconeix.
"L'activisme és una manera d'exercir la ciutadania"
Davant els joves que l'escolten, l'activista, que vol transmetre un missatge de compromís i il·lusió, fa bandera d'un nou concepte, el d'ecoesperança, com a resposta a l'ecoansietat, que paralitza i genera patiment. "A molts joves els problemes del canvi climàtic els provoquen frustració, i això els porta a la inacció, així que hem de centrar-nos en l'esperança, actuar, mobilitzar-nos i veure que hi ha solució", defensa Vera, que afegeix: "La natura té un missatge molt poderós, però no l'escoltem. Si l'escoltéssim veuríem que està malalta, en risc, i que hem de deixar les diferències de banda i unir-nos. És una qüestió de justícia".
Amb el seu missatge d'optimisme, Francisco Vera anima els seus companys a implicar-se activament, ja que, encara que, com és lògic, no tenen l'experiència ni el coneixement necessari per proposar mesures concretes, tenen l'energia per fer moure fitxa als governs i les empreses: "L'activisme és una manera d'exercir la ciutadania, de catalitzar els nostres drets que es veuen vulnerats, tenim el dret a participar, a ser escoltats. Tenim el dret al futur", diu Vera. I, citant Sèneca amb una naturalitat admirable i gens pretensiosa, acaba: "El poder dels adversaris recau en la nostra por. Si no tenim por, perden el poder, així que hem de ser valents i atrevir-nos a denunciar el que està passant".
Per al jove colombià, és clau focalitzar totes les reivindicacions en el canvi climàtic, perquè d'aquí es deriven o retroalimenten molts dels altres problemes que maltracten la societat. "Estem en un món amb els nivells més alts de violència des de la Segona Guerra Mundial, molta pobresa, dificultats per accedir als serveis essencials, i el canvi climàtic és un intensificador de tots aquests problemes, de la mateixa manera que aquests problemes intensifiquen la crisi climàtica –diu–. Les guerres tenen efectes negatius en el canvi climàtic i, a la vegada, el canvi climàtic provoca que hi hagi més guerres".
Contactes amb els ecologistes gironins
El moviment de Guardians per la Vida ha arrelat amb força als països llatins, però, a través de sessions com la de Santa Coloma, Vera també vol crear vincles a Catalunya. Per això, més enllà de parlar amb alumnes i professors d'institut, l'activista també s'ha reunit amb entitats ecologistes gironines per assentar les bases de futures col·laboracions. El jove, per exemple, ha establert contacte amb la plataforma No a la Mat, contrària al pas de la línia de molt alta tensió per les Guilleries, i amb l'Associació de Naturalistes. Són grups molt arrelats al territori que fa temps que treballen per la preservació del medi ambient, però els costa sumar adhesions entre les noves generacions. Gràcies a la cooperació amb Vera, doncs, confien engrescar més joves i adolescents en les seves lluites per garantir el futur de l'activisme climàtic.