Noves ruralitats

Què hi fa la Fura dels Baus en un aplec a Mieres?

La companyia ha creat una obra amb veïns per a l'Iltir, una trobada comunitària per a la regeneració democràtica dels pobles de la Garrotxa

GironaQui aquest cap de setmana s'endinsi a la vall volcànica del Ser, entre Olot i Banyoles, es trobarà amb un aplec molt particular. No invoca cap sant, però busca repetir l'esperit comunitari i de contacte amb la naturalesa dels que s'han celebrat en tantes comarques en dates assenyalades des de fa segles. Es tracta de l'aplec Iltir, inspirat en el mot iber que fa referència a la comunitat que habita un territori. Organitzat per la cooperativa olotina Resilience Earth, vol ser un espai per a la regeneració democràtica i la co(i)nspiració entre ruralitats. La iniciativa va néixer l'any passat a Argelaguer amb una sèrie de conferències i trobades entre líders comunitàries indígenes, inclosa la sami Ida-Maria Helander, filla de l'últim poble indígena de la UE, a qui l'ARA va entrevistar.

Inscriu-te a la newsletter Viure en una zona inundableMés enllà de la Costa Brava i la Cerdanya
Inscriu-t’hi

Però llavors la família de Resilience Earth va adonar-se que, per ser realment un espai de trobada per a tota mena de persones que viuen als pobles, per crear xarxa i fer pinya, calia donar-hi una dimensió més festiva, de celebració. Quan es parla d'aplec, a Carla Güell, part de l'equip impulsor de l'Iltir i Resilience Earth, li ve el sentiment de l'aplec de Sant Miquel a Hostalets d'en Bas, on va créixer, on "celebraves el lloc on vius". Amb aquesta idea es va anar configurant un programa que compta amb la participació de la Fura dels Baus, amb qui els veïns de Mieres –on fins diumenge s'organitza l'aplec Iltir–, l'associació olotina Pim Pam Pum Foc! i Revolta Pagesa han organitzat un espectacle amb més de 45 voluntaris, molt de foc i on fins i tot hi haurà una coreografia de tractors, a més de la xarxa humana o el botafumeiro, emblemes furers.

Cargando
No hay anuncios

Que la Fura dels Baus hagi acabat dirigint un espectacle d'aquest nou aplec és una mostra del que l'Iltir vol aconseguir: establir xarxes i diàleg entre zones rurals. Part de la tasca, sovint invisible i difícil d'entendre, que ha fet la cooperativa Resilience Earth des del Núria Social d'Olot. Gerard Costa, membre d'Anigami, una empresa dedicada a la preservació d'espais naturals, va assistir l'any passat al Festival Iltir a Argelaguer. L'empresa Anigami comparteix espai de treball a Can Grau amb la Fura dels Baus i va parlar de l'experiència a Pere Tantiñà, cofundador de la Fura dels Baus, a qui li va encantar. "Des de Resilience Earth, vam proposar a en Pere dirigir un espectacle i s'hi va agafar: va venir al Núria Social i en va sortir amb moltes ganes, sabent que les pretensions econòmiques eren baixes", explica Àlex Espunya, membre també de Resilience Earth.

La condició que els va posar la Fura dels Baus és que havien de posar les persones que formarien part de l'espectacle, i va ser així com va entrar en joc l'associació de llarg recorregut de Pim Pam Pum Foc, que té els furers de referents. "Van anar a Can Grau, es van conèixer i la química va sorgir de seguida", afegeix Espunya. Faltava implicar la comunitat, els veïns de Mieres, que "primer ho van veure molt gros, però després d'aterrar-ho ho van agafar amb moltes ganes". S'hi ha unit la coral de dones i també els membres de Revolta Pagesa amb els seus tractors. "Es tracta d'un projecte molt més petit, molt diferent del que estem acostumats a fer, però alhora molt ambiciós", detalla Àgata Tantinñà, qui ha fet la direcció artística de l'espectacle juntament amb el seu pare.

Cargando
No hay anuncios

Cooperativisme i Remei de Ca la Fresca

Es podrà veure aquest dissabte a partir de les 21 h a Mieres i després s'arrodonirà la festa amb un concert de rock, folc i electrònica amb el grup revelació d'Arbúcies d'aquest 2024 de Remei de Ca la Fresca. Però són només alguns noms d'un programa molt farcit d'activitats que ha començat aquest divendres amb tallers sobre com liderar des de la feminitat i diàlegs d'innovació democràtica i governs oberts amb administracions àgils. Dissabte, durant tot el matí hi haurà un mercat extraordinari a Mieres davant de les escoles, al qual es pot arribar (també de forma extraordinària) en autobús des d'Olot, ja que els caps de setmana només arriba a Santa Pau. A les 10 h es parlarà de recuperació de blats antics i a les 12 h hi haurà un diàleg sobre com respondre a necessitats comunes des del cooperativisme. Al migdia, com en qualsevol bon aplec, hi ha un dinar popular al qual cal inscriure's. A partir de les 19 h començarà la música fins passada la mitjanit, amb punxa discos. Per als més petits, durant tot el dia hi ha previst un espai de jocs.

Cargando
No hay anuncios

Diumenge l'aplec continua amb una caminada a les 8.30 h fins a Santa Pau pel Sallent aprofitant per mostrar el projecte de Camins de la Transhumància que continuarà amb una trobada de consells de poble, veïnes i veïns amb l'objectiu de seguir treballant i acabarà amb un concert de Farigola i Romaní un altre dinar de germanor. És així com Resilience Earth, a través del projecte Balkar Earth, considera que cal tornar a teixir comunitats després de dècades de despoblament i ara, amb l'arribada de noves fornades, sobretot a la Garrotxa, que hi busquen arrelar fugint de les ciutats i els problemes de l'habitatge. Seguint una estela similar, els darrers anys han nascut festivals o trobades per l'estil, com Som Terra Roja, a la Terra Alta; Festerra, a la Vall d'en Bas; o les jornades Territori de Vincles al Castell de santa Coloma de Queralt.