El món petit de...

Helena Bagué: "Potser trauré un disc per a nadons"

Actriu, cantant i cofundadora d'El Pot Petit

Helena Bagué, cantant, actriu i la Jana d'El Pot Petit, a les voltes del barri de Sant Narcís de Girona.

GironaEl Pot Petit ja és la banda sonora de moltíssimes famílies. El lleó vergonyós, Els pirates, l’Estrella del pop, Puja al meu coet... Un duo convertit en grup i, sobretot, en un gran fenomen musical en català a YouTube en un moment d’hores baixes de la programació infantil a TV3 i l’eclosió de les plataformes. Al darrere hi ha dues ànimes empordaneses, Helena Bagué (Roses, 1984) i Siddartha Vargas. Bregats en el món del lleure i l’animació infantil, tot va començar actuant en un bateig el 2008. “Picant molta pedra”, la seva terra natal els va brindar la plataforma de llançament que va esclatar just abans de la pandèmia. 

Omplen els concerts i espectacles en qüestió de dies i acaben de llançar-se per primer cop com a organitzadors d’una jornada d’arts escèniques per a públic familiar de la mà del Temporada Alta amb la petiTA. Se celebrarà l’1 d’octubre al palau firal de Girona durant tot el dia i vol reivindicar l’essència d'El Pot Petit: asseguren que ells no fan música infantil, sinó espectacles per a tota la família.

El centre cívic

Girona es consolida així com una ciutat oberta a la música familiar. Primer amb el Festivalot, i ara amb aquesta proposta, que ja beu de l’arrelament de Bagué, la Jana d'El Pot Petit, a la ciutat. En concret, al barri de Sant Narcís. “Un oasi al bell mig de Girona”, com descriu mentre fa un cafè amb gel a la terrassa del seu Centre Cívic, sota les voltes de la plaça de l’Assumpció. Per al visitant, és un barri poc conegut, però a només cinc minuts a peu de l’estació de tren. Per al gironí, és un barri cobejat. Bàsicament per tractar-se d’una zona tranquil·la, amb pocs cotxes i plena de casetes de color blanc construïdes durant la primera etapa del franquisme. Llavors se’n van dir cases barates. Ara no ho són gaire.

Criada a Castelló d’Empúries, Bagué va instal·lar-se a una caseta de Sant Narcís després d’una llarga etapa d’actriu a Barcelona i veient que els “astres s’alineaven” i El Pot Petit establia el local d’assaig i la base d’operacions a Sarrià de Ter (Gironès). És també a Sant Narcís on el 2022 va néixer en Nel, el seu primer fill. “Jo soc molt de ciutat i no em veia tornant a Castelló d’Empúries –explica–. Necessitava passar d’una gran ciutat a una ciutat”.

La plaça de l'Assumpció del barri gironí de Sant Narcís.
La iniciativa Menja't Sant Narcís impulsa l'horticultura a les zones públiques amb els veïns.

La plaça de l'Assumpció

Som al cor del barri. El bar del centre cívic, que gestionen des de fa anys la Rosa i l’Anna sempre amb un somriure, és un espai de trobada dels veïns i tots el que venen a fer-hi activitats. Bagué ja el coneixia abans d’instal·lar-se al barri: la seva mare és professora d’autoescola i ja hi parava a esmorzar quan anava a fer examen des de Castelló d’Empúries. La terrassa dona a una plaça plena d’ombra on, amb recança, El Pot Petit encara no ha actuat mai. Tot i organitzar-s’hi el mercat de la Volta. Però sí a dins del Centre Cívic. És on van fer l’assaig general del tercer disc el 2018 i on “va començar la bogeria”, recorda Bagué. Llavors encara tenien dos formats: un de petit i més barat amb quatre músics i un de gran amb set. Els va començar a passar que amb el format petit es rebentava de gent. “Esperàvem 100 o 200 persones i en venien mil!”, exclama.

I va arribar la gran prova de foc a l’Auditori de Girona amb l’estrena d'A l’aventura! al festival Strenes. “Recordo que vaig trucar a en Xavier Pascual, el productor, i ell era reticent a contractar-nos. La frase va ser: ‘Em promets que ompliràs l’Auditori com la Dàmaris [Gelabert]?' Jo li vaig dir: ‘No ho sé, Xavi, però faré tot el possible’”. I va arribar al dia de la posada a la venda de les entrades i Bagué encara s’emociona pensant-hi: “Amb en Siddharta anàvem veient com s’omplia i deia: ‘No pot ser, no pot ser!' És molt fort perquè vam omplir l’Auditori!”

Menja't Sant Narcís

Amb 5 discos i 12 milions de visualitzacions a YouTube, El Pot Petit rep diàriament peticions de marques per fer publicitat entre els infants dels seus productes. Però el grup no hi ha volgut entrar. Com a molt ha acceptat un acord amb una marca de crema solar per distribuir-ne gratuïtament en algun concert a l’aire lliure, perquè pateixen molt amb la calor. Volen transmetre l’estil de vida del seu dia a dia, també a Sant Narcís. A tocar de la plaça de l’Assumpció hi ha uns petits horts comunitaris que ara es perfeccionaran de la mà del programa Menja’t Girona. Entre les impulsores hi ha les germanes de l’Helena Bagué, que també tenen a la plaça un centre de salut integrativa que es mou pels principis del feminisme, la perspectiva de gènere i la salut mediambiental. Principis que també traspuen a les cançons d'El Pot Petit. A l’hora de compondre-les, Bagué explica que parteixen de les emocions. “I a partir d’aquí sempre surt l’embrió de nosaltres i el lletrista és en Pepe [Rovira], la meva parella”, diu.

La pista de bàsquet

Entre assaigs i concerts, a Bagué li agrada dur a passejar en Nel pel barri. On ara és més feliç és a la pista de bàsquet veient com d’altres juguen a pilota. Ella sempre ha cantat per a infants, però ara en té un a casa i això assegura que l’ha inspirat moltíssim. “Em bull el cap d’idees –diu–. Potser trauré un disc de cançons per a bebès, perquè ja me n’he inventat no sé quantes”. “Al meu fill li he fet una cançó per anar a dormir, una cançó per anar-nos a banyar, una per menjar... I penso que si amb el meu fill funciona, potser ho comparteixo algun dia i m’animo a fer-ne un disc”.

stats