El festival d’humor més reconegut de Catalunya arriba a la majoria d’edat
Humor Figueres celebra els 18 anys amb una programació de primer nivell i rebatejant-se


FigueresS’acosta la Setmana Santa i amb ella arriba la gran cita de l’humor a Catalunya, que té Figueres com a capital. El fins ara Festival Còmic canvia de denominació per passar a anomenar-se sintèticament amb el què i l'on: Humor Figueres. “Quan el festival va néixer no hi havia la quantitat d’esdeveniments dedicats al món del còmic que hi ha ara. Fa divuit anys era fàcil relacionar el Festival Còmic amb l'humor, però avui el nom confon molt”, explica Xavier Valentí, un dels dos codirectors. “El canvi de nom era una cosa que teníem al cap feia anys perquè veiem que se’ns confonia i que hi havia gent que pensava que era el festival del còmic i no el Festival Còmic”, afegeix Agustí Custey, l’altre codirector. “La paraula festival ja no la necessitem i la gent de Catalunya l'ubica millor”, assenyala Valentí.
Serà la divuitena edició d'un festival que segons Custey “està consolidadíssim". "Divuit anys ja comencen a avalar-te, si no hagués funcionat ja no hauries arribat fins aquí. Els fonaments són bons i la gent se l’ha fet seu. Hi ha un públic molt fidel que es deixa sorprendre, i això està molt bé”. Enguany se celebrarà del 17 al 20 d’abril, amb un cartell que fa patxoca. “La programació sempre és la suma de molts nos, potsers i sís. Aquesta segurament és una de les millors programacions que hem fet mai. Hi ha un grapat d’artistes, sobretot en el camp internacional, que fa por”, explica Valentí. “Aquest any s’han ajuntat un seguit de circumstàncies, ja que quan treballes amb companyies internacionals no sempre és fàcil ni possible fer-les venir, perquè els desplaçaments cada cop són més cars i amb els espectacles que porten una mica d’escenografia els costos s'eleven molt, sobretot si són de fora d’Europa”, afegeix Custey.
Estrenes a Catalunya
Entre aquests artistes internacionals, per tercera vegada, hi actuarà el duet australià The Umbilical Brothers, que estrenaran a Catalunya el seu últim espectacle, The distraction. “És una proposta de Champions League. Són gent que arrasa a tots els teatres de les grans capitals mundials on actuen”, diu Valentí. Una altra proposta, que també s’estrenarà a Catalunya, és Famous puppet dead scenes, de la companyia canadenca The Old Trout, un espectacle de titelles per a adults. Una desfilada esgarrifosa de morts teatrals que satisfarà la part més fosca dels espectadors. “És una proposta originalíssima i la companyia, dins del món dels titelles, és top mundial. Ens enorgulleix poder-los portar”, afirma Custey. “I venen amb la col·laboració i el suport del Canada Council for the Arts, una carambola molt benvinguda”, afegeix Valentí.
L’escena internacional també està representada per la companyia irlandesa Squarehead Productions, que estrenarà a Catalunya el seu espectacle The whistle II. “Poder portar aquesta companyia és increïble, una combinació que no sempre passa. I ens dona molts ànims, perquè entitats internacionals de suport a la cultura, quan els seus artistes els demanen ajuts per venir al festival de Figueres miren la web i s'adonen que és una inversió que han de fer, i això a nosaltres ens avala moltíssim”, diu Valentí. “D'artistes internacionals que facin bon humor n’hi ha, però tampoc n’hi ha moltíssims. No és com a la música, per exemple, on sí que hi ha molta més oferta i varietat, la llista és interminable. I esclar, aquests artistes es van trobant pels festivals d'arreu del món i parlen entre ells: «Hem estat aquí, hem estat allà…» I en aquesta família de l’humor mundial som una destinació per a un any o un altre, i això diu molt perquè vol dir que hem posat Figueres en el mapa mundial de la comèdia”, afegeix Custey.
La representació internacional es completa amb la companyia belga Midnight, que portarà un espectacle d’acrobàcies i malabars a la Rambla de Figueres.
Humor per a tots els públics
Els organitzadors també estan satisfets de la programació del país. La mallorquina Clara Ingold portarà a Figueres el seu premiat espectacle Paloma de parque i Impro Barcelona l’obra Assassinat al club. També hi ha una nodrida representació de monologuistes per a les vetllades d’Humor de Micro. “Amb la incorporació de la Irene Minovas tenim molts dels artistes del moment actual català: Tomàs Fuentes, Albert Floyd, Ana Polo, Oye Sherman i Andrés Fajngold, que a banda de la seva qualitat i originalitat no és comú sentir parlar en català gent vinguda de Sud-amèrica. Una persona sud-americana que pugui fer humor en català és un bon referent”, diu Valentí.
El festival es tancarà el diumenge amb El Gran Bingo Musical, que després de triomfar al Teatre Victòria portarà el repertori de 90 cançons mítiques de tots els estils i èpoques que s’interpretaran en directe.
Com sempre, bona part de la programació és gratuïta i hi destaquen els noms de Pere Hosta amb el seu espectacle de carrer per a tots els públics Woof, l’estrena de Brigada B.Z.Z.Z. de la companyia Kabuts, i Us (Nosaltres) de la companyia belga Midnight, i tallers com Risoteràpia, el Ioga del riure i diverses xerrades, entre les quals una sobre l'humor polèmic de la revista El Jueves i la de Xavier Vicens, Vicentades, un home que no és un actor sinó un agent funerari jubilat amb un finíssim sentit de l’humor i una visió privilegiada de la naturalesa humana, fruit de l’activitat professional que ha desenvolupat.
També hi haurà l’espectacle Acudits amb ADN figuerenc, un projecte d'enriquiment dels alumnes de l'IES Ramon Muntaner, en què es capbussen en els acudits que sortien als programes de Fires de Figueres dels anys 50 i 60 patrocinats pels comerços i indústries de la ciutat.