Fàbrica, escola i 'hub' de la moda: el renaixement del tèxtil a Salt
L’antiga fàbrica Gassol-Monar es convertirà en la seu de l’escola Qstura amb un projecte 360º
SaltA tocar del Barri Vell de Salt, entre les hortes i la séquia Monar, hi ha una gran porta metàl·lica que mena a unes instal·lacions úniques suspeses en el temps. Per arribar-hi, cal travessar un petit pont amb vista a una central hidroelèctrica que encara funciona –ara en rares ocasions– quan el rec afluent del Ter porta prou cabal. És l’entrada a la fàbrica Gassol-Monar, la germana petita de la filatura hereva de la Coma Cros i que, fins als inicis del segle XXI, va transformar el que era una menuda vila agrícola a tocar de Girona en un poble fabril, amb més de mil treballadors del tèxtil. Quan es toca al timbre, la porta condueix a unes grans instal·lacions de 7.000 metres quadrats que d’aquí a molt poc tornaran a bategar i volen convertir-se en la nova revolució tèxtil de Salt, que condensarà present, passat i futur del sector, amb una mirada molt concentrada en educació, creativitat, sostenibilitat i moda.
Al darrere d’aquest projecte hi ha l’Escola de Disseny, Patronatge i Confecció Qstura, que el curs passat ja va fer un gran salt endavant i va estrenar amb èxit el primer grau universitari oficial en moda de Catalunya, de la mà de la UdG i l’ERAM. Sílvia Castelló, creadora de Qstura fa 17 anys, ha arribat a un acord amb l’actual propietari i renebot del fundador, Juan Antonio Sanfeliu, per a un lloguer a vint-i-cinc anys vista. Això li permetrà passar dels 350 metres quadrats que actualment té al Parc Tecnològic a uns 2.000 metres quadrats inicialment ampliables en funció del futur de la fàbrica, ja que actualment encara hi treballen 13 persones en una part produint calces d’incontinència.
“Dignificar” les cosidores
Però la futura Gassol vol ser molt més que un centre de formació. Per això s’acaba de constituir també la Fundació Sílvia Castelló, amb el propòsit principal de fomentar el desenvolupament de les persones i la societat per mitjà del tèxtil i la moda. Autodidacta de formació i amb més de 40 anys d’experiència cosint, Castelló va tenir una infància molt atípica i, amb sis anys, quan gairebé ni parlava –segons relata– l’arribada d’una màquina de cosir a casa li va obrir les portes a una nova dimensió. “Em connectava amb mi mateixa i em donava esperança”, assegura. Anys després, embarassada de la segona filla, va començar a fer classes en centres cívics traginant màquines de cosir, fins a fer el salt de crear una petita escola a l'avinguda Lluís Pericot i després fer el salt al Parc Tecnològic.
Aquest vessant terapèutic és una part essencial del seu projecte, que alhora busca dignificar el paper de les cosidores. “Portar el món del tèxtil a Salt és una gran dosi de realitat i també de baixar l’ego de la moda –assenyala Castelló–. Donar dignitat a les marujas que cusen”. En aquest sentit, el principal propòsit de la fundació és “acompanyar les persones perquè es trobin a si mateixes, a detectar-ne el potencial, el seu valor i la seva creativitat a través de la costura, la moda, el teixit i l’art”. En aquest sentit, se centrarà en especial en ajudar, a través de la costura, els infants i joves en situació de risc i/o marginació social.
Festa de presentació
El projecte es presentarà en societat demà divendres amb una festa de 19 a 23 h al pati d’entrada de la Gassol-Monar. A més de presentar-se la nova fundació i ensenyar les instal·lacions on s’ubicarà l’escola, també hi haurà una performance dels projectes de final de curs de la primera promoció d’alumnes del Grau en Moda i l’opció de quedar-se a sopar. L’objectiu de la trobada, amb molts representants del sector, serà també demanar la implicació en el projecte. “Convidem la gent a una dosi de realitat del tèxtil –diu Castelló–. No demanem que només vinguin a escoltar, sinó també que ens acompanyin i que tot aquest talent ens expliqui què pot passar a dins de la Gassol, a més de traslladar-hi Qstura”.
Per fer-ho possible, el patronat de la fundació representa les tres grans potes del projecte: tèxtil i moda, sostenibilitat i educació. L’integren Santi Mallorquí Gou, empresari del sector tèxtil i fundador i CEO de Organic Cotton Colours; Miquel Àngel Oliva Sans, director General de la Fundació Privada per a la Creativació; i David Garcia Uslé, director del clúster català de la moda (MODACC).
El trasllat de Qstura a la Gassol no hauria estat possible sense l’enginyera tèxtil Núria Quer, que dirigeix encara la fàbrica. Fa cinc anys Castelló va visitar per primer cop les instal·lacions i va veure-hi de seguida el potencial i la importància de fer un homenatge al passat tèxtil de Salt. “La Núria em va comentar la possibilitat i ho vaig veure fantàstic”, explica Juan Antonio Sanfeliu, renebot del fundador de la primera fàbrica familiar a Salt, el 1923.
Els Gassol, que havien creat la primera planta a Mataró, van arribar a tenir fins a quatre fàbriques al municipi gironí, on es fabricaven pantis, mitges i leotards que es venien amb grans marques a mitja Europa. L’any 1992 un incendi va destruir completament les instal·lacions a tocar de la sortida sud de l’AP-7; el 2004 es va tancar l’antiga filatura al costat de la parròquia de Sant Jaume, que ara ha comprat l’Ajuntament de Salt, també es va tancar la de Bescanó, i actualment només queda en funcionament la Gassol-Monar, que Sanfeliu continua visitant cada dimarts.
Tancar un cercle vital
Demà el nou projecte de Qstura i la Fundació Sílvia Castelló tot just començarà a caminar. Pel camí primer hauran d’adequar l’espai per anar-hi traslladant les aules i màquines que ara hi ha al Parc Científic i Tecnològic de Girona. On abans hi havia grans telers i ara regna el silenci està previst que alumnes de totes les edats donin de nou vida a la fàbrica. “Per a mi és una mica llançar-me al buit, però tanca el cercle –conclou Castelló–. Que la fundació serveixi per ajudar a través de la moda i el tèxtil, tal com la costura va donar un propòsit a la meva vida".