Una desena de centres docents gironins no ofereixen l'assignatura de religió catòlica per falta de professors
El bisbat de Girona es mostra preocupat per la ignorància en cultura religiosa dels joves
GironaUna desena de centres d’ensenyament de primària i secundària de les comarques gironines no poden oferir l’assignatura de religió catòlica perquè no tenen professors per impartir la matèria. Ho ha denunciat la delegada d’ensenyament del bisbat de Girona, Carme Panella, que ha mostrat preocupació per la "ignorància en cultura religiosa" que hi ha entre els alumnes i a la societat. Panella ha destacat que la tasca dels professors de religió "no és fer proselitisme, sinó transmetre un coneixement de la cultura religiosa en diàleg amb la cultura general i contribuir a la formació integral de l’alumne", i ha recordat que rebre l’ensenyament de religió és un dret de les famílies, tot i que alguns centres no el poden garantir per falta de professors. Entre educació primària i secundària, a la diòcesi de Girona hi ha 167 professors o mestres de religió catòlica, la majoria als centres concertats i a les primeres etapes de l’educació. El bisbat calcula que en caldrien una vintena més.
Ignorància sobre patrimoni
Pel que fa als alumnes, un total de 28.822 estudiants de centres de titularitat pública i escoles cristianes de la diòcesi de Girona estan matriculats aquest curs a l’assignatura de religió catòlica, un 24,66% del total d’estudiants. El percentatge, que en els darreres anys ha anat baixant, és aquest any semblant al del curs anterior, però el bisbat creu necessari incrementar-lo per "frenar" el desconeixement generalitzat en cultura religiosa, que es tradueix en una ignorància sobre el patrimoni. "En una visita a qualsevol museu del món, si no tens un coneixement de cultura religiosa et perds el missatge iconogràfic de moltes de les peces", indica Panella a tall d’exemple.
Nedar a contracorrent
Per poder cobrir les places vacants que hi ha de professorat de religió catòlica, el bisbat ha fet una crida perquè els estudiants i titulats universitaris cursin crèdits necessaris per obtenir la declaració eclesiàstica de competència acadèmica i demanin al bisbat que faci els tràmits corresponents perquè puguin accedir a la borsa de treball per a professors d’aquesta matèria. "Sabem que molts professors de religió catòlica tenen la sensació que neden a contracorrent i que se senten sols en una societat secularitzada com la nostra", admet Panella. Afegeix que en mols claustres de professors, els de religió catòlica sovint han de fer un "sobreesforç" per justificar la seva tasca i per deixar clar que no hi són per fer proselitisme, sinó "per sumar i complementar la formació integral de l’alumne".