Sector primari

La Catalunya del Nord reivindica el seu patrimoni agroalimentari

La segona activitat econòmica del departament, després del turisme, celebra la primera Festa de l'Agricultura

PerpinyàDesprés del turisme, la producció agrícola i ramadera és la segona activitat econòmica més important de la Catalunya Nord. Per això, aquest pròxim cap de setmana, de l'11 al 13 d'octubre, se celebrarà al Parc d'Exposicions de Perpinyà la primera edició de la Festa de l’Agricultura, per posar en relleu la importància d’aquest sector. Es tracta d'un saló que representarà el sector agroalimentari, gastronòmic i de les energies renovables del departament dels Pirineus Orientals. "En aquest període difícil hem de mantenir-nos junts. A la Festa de l’Agricultura només parlem del costat positiu, deixem els problemes a la porta", va dir Élise Borieux, responsable del projecte de l'associació Fête de l'Agriculture 66 en la seva presentació. Entre els problemes a què fa referència Borieux hi ha la sequera o la malaltia de la llengua blava, problemàtiques que afecten tant el nord com el sud. Els sindicats agrícoles dels dos costats denuncien la manca de suport i de resposta per part de les institucions. Tot això va conduir a les protestes que a principis d’aquest any van protagonitzar els pagesos de la Catalunya Sud i a les quals van fer costat els de la Catalunya Nord. 

Però, com diu Borieux, en aquest saló el que es vol és remarcar la força d’aquests sectors a la Catalunya Nord. “La Festa de l’Agricultura vol ser un aparador de la producció local, i pretén posar en valor els homes i dones que són a la terra, que són els que alimenten tot el territori, i pretén aglutinar els actors locals i la població”, afegeix la responsable. 

Cargando
No hay anuncios

La Festa de l’Agricultura de Perpinyà neix inspirada en el Saló Agrícola de París, en el qual des de l’any passat participa una delegació catalana. Ludovic Servant, president de l'associació Fête de l'Agriculture 66, va tenir la idea d'organitzar un esdeveniment semblant, "100% local, a la nostra escala, que doni esperança al sector", explica. Servant, enginyer agrònom de formació, és viticultor des de 2016. “Aquest any no hem tingut temps, però de cara a la pròxima edició m’agradaria que vinguessin també productors del sud. Sé que això potser pot provocar alguna reticència en el nord, però la meva intenció és que hi hagi una cooperació entre el nord i el sud”, diu. 

Cargando
No hay anuncios

En aquesta primera edició, que se celebra al Parc d’Exposicions de Perpinyà, hi haurà una seixantena d'expositors entre productors, viticultors, cervesers, material agrícola, bestiar i empreses renovables de tot el departament, així com un village gastronòmic.

Cargando
No hay anuncios