cultura

Carolina Maria de Jesus, la veu de les faveles, protagonista del Festival Pepe Sales

El 1960 va publicar un llibre sobre la vida en aquestes barriades humils que va ser un èxit internacional

Carolina Maria de Jesus firmant exemplars del seu llibre el 1960
29/01/2025
2 min
Regala aquest article

GironaAmb una festa de Carnaval arrenca dissabte la 18a edició del Festival d'Art Independent Pepe Sales, que aquest any està dedicat a l’escriptora brasilera Carolina Maria de Jesus (Sacramento, Minas Gerais, 1914 - São Paulo, 1977), la veu de les faveles. Descendent directa d’esclaus africans, la propietària de la hisenda on treballaven els seus pares va pagar l’escolarització a alguns nens, cosa ben poc habitual al Brasil dels anys 20 i encara menys en mainada negra. Ella només hi va anar dos anys, però aquesta breu experiència va ser clau per despertar-li la curiositat lectora. “Va entendre que l’educació era una arma. Uns missioners li van ensenyar a llegir i a escriure i com que era una dona intel·ligent, es va rebel·lar contra la condició que li pertocava de dona submisa”, diu Consol Ribas, impulsora, juntament amb el seu home, Lluís Llamas, del Pepe Sales.

Carolina Maria de Jesus

Escriure sobre la vida a la favela

Quan es va quedar embarassada la van fer fora de la hisenda on treballava i se’n va haver d’anar. Tot i que va tenir relacions amoroses de jove, mai es va voler casar perquè havia vist molts casos de violència domèstica. El 1948 es va establir a la favela Canindé de São Paulo, on va construir una barraca amb materials reciclats per a ella i els seus tres fills. Amb els trossos de paper i de cartró que trobava anava escrivint un diari on descrivia les seves vivències quotidianes de misèria, desesperança i marginalitat. Això molestava els veïns de la favela, que no sabien llegir i la veien sempre escrivint, també coses sobre ells. Casualment, un periodista va llegir el seu diari, la va ajudar a editar els textos i dos anys després, el 1960, va publicar el llibre Quarto de despejo que immediatament va ser un èxit internacional i va atorgar reconeixement públic a Carolina Maria de Jesus. La primera edició, de 10.000 exemplars, es va exhaurir en tres dies al Brasil. Es va traduir a una quinzena de llengües, entre les quals el català, amb traducció de Francesc Vallverdú, i es va titular Els mals endreços (Diari d’una dona de les barraques), del qual també es van fer diverses edicions. Es calcula que se'n van vendre mig milió d’exemplars a tot el món.

Paritat a la 18a edició del festival

El Festival Pepe Sales té activitats programades fins al 15 de febrer, com ara exposicions plàstiques, projeccions de cinema, conferències, obres de teatre, instal·lacions, performances, concerts de música, espectacles de dansa, etc. Tots els espectacles són inèdits. Amb aquesta edició dedicada a Carolina Maria de Jesus, el festival d'art independent arriba a la paritat entre homes i dones.

stats