Empresa

Bussoga, la rajola atrevida que s'escapa del lavabo

L'estudi de disseny de Sant Jordi Desvalls triomfa al món amb creacions originals i transgressores

4 min
Josep Motas i Irina Grosu, al seu estudi, amb una mostra dels seus dissenys.

Sant Jordi DesvallsDe petit, Josep Motas Isach dibuixava calaveres i batedores, sempre el mateix, gairebé com una obsessió. De més gran, un professor li va dir que qualsevol cosa, malgrat que sigui lletja, repetida és bonica. La calavera que tantíssimes vegades havia dibuixat el Josep és avui una de les figures més identificatives de l’estudi Bussoga, que el dissenyador comparteix amb la seva companya, Irina Grosu, a Sant Jordi Desvalls (Baix Empordà). La firma s’ha fet un nom arreu del món per haver reinventat la rajola catalana amb dissenys impregnats d’imaginació, humor, transgressió i un toc de surrealisme. El paviment hidràulic del rebedor de l’estudi d’aquests dissenyadors ja és tota una declaració d’intencions: a primer cop d’ull sembla un mosaic modernista, però una observació atenta permet descobrir que es tracta d’una composició feta a base de calaveres, que no deixa de ser una repetició –en aquest cas de rajoles amb el dibuix d’una calavera– com la que esmentava el professor a Josep Motas. La rajola repetida crea un conjunt bonic i sorprenent, i alhora resumeix l’esperit de la firma Bussoga: la suma de la tradició i la modernitat, la simbiosi entre art i disseny. 

Una mostra de rajoles dissenyada per Bussoga.

Una col·lecció irreverent, amb figures d'òrgans sexuals, triomfa a l'estranger

Al seu estudi de Sant Jordi, el Josep i la Irina ideen, creen i couen al forn rajoles serigrafiades a mà que es poden utilitzar per pavimentar terres o panys de paret, o per crear composicions murals decoratives. Es troben rajoles amb dibuixos de calaveres i batedores en el seu ampli catàleg, on també hi ha suggeridores figures de micos, ous ferrats, magdalenes, gats, plàtans, endolls, llengües, o fins i tot imatges tan políticament incorrectes com vulves, penis, pits o culs. Motas explica que d’aquesta col·lecció més irreverent, anomenada pornstars, els n’han fet nombroses comandes des de diversos països. La firma empordanesa té clients a Alemanya, Itàlia, Holanda, França i els Estats Units, entre altres països.

Composició feta amb rajoles de la col·lecció 'pornstars'.

Producte únic i trencador, la clau de l'èxit 

Distingir-se en el mercat és una de les claus del seu èxit. "Per a un dissenyador aconseguir que t’escoltin és difícil. Actualment ve molta cosa de fora i a preus molt assequibles, i costa competir-hi. Fer peces úniques, exclusives, amb dissenys cridaners i trencadors, i creades artesanalment, ens dona distinció", indiquen els dissenyadors, que reconeixen que tenen clients "molt repartits arreu del món, molt motivats i disposats a pagar per un producte artesà i original". També destaquen el lligam i l’arrelament de la seva empresa amb el territori: col·laboren amb artistes i ceramistes locals, especialment de la Bisbal d’Empordà.

Del territori n’han pres també el nom. Bussoga és una paraula molt arrelada en el parlar empordanès que s’utilitza per al·ludir al bony que surt quan un es dona un fort cop al cap. "Com les bussogues, també al nostre cap surten, sobtadament i accidentalment, les idees per als nostres dissenys", explica Motas.

Els dos dissenyadors treballant al seu taller.

Un "amor a primera vista" per a la Irina

Bussoga va néixer el 2010 a l’actual seu de la firma, que antigament havia estat la casa dels avis de Motas i que a poc a poc ell va anar reformant. L’empresa va rebre l'empenta per créixer quan s’hi va incorporar la Irina, el 2012. Especialitzada en belles arts i art mural per la Universitat de Iasi, a Romania, el seu país, la Irina va començar a treballar a Bussoga amb una beca d’Erasmus. Des de llavors ja no n’ha marxat. "No sabia res de l'empresa ni de Sant Jordi Desvalls, però des del moment que vaig baixar de l’estació de Flaçà, tot va ser un amor a primera vista, tant en l'àmbit sentimental com empresarial", recorda la Irina. Amb Josep Motas comparteixen avui dos fills i l’empresa, que han sabut fer créixer "sumant el talent de tots dos i amb l’aprenentatge mutu". "Al principi teníem poques comandes però no paràvem de treballar, ideant projectes, fent proves, aprenent...", recorda la Irina. La pandèmia de covid va suposar un punt d’inflexió per a la firma. "Tothom es va quedar tancat a casa i molta gent va decidir fer-hi canvis. Les comandes de clients locals van començar a créixer, i també de l’estranger", afegeix la Irina.

Bussoga ha començat a explorar l'art ceràmic tridimensional amb figures d'animals.

A més de rajoles, Bussoga crea objectes d'ús domèstic, com una sopera en forma de galet gegant d’escudella de Nadal, sotagots o penjadors. Actualment exploren també el vessant purament artístic de la seva professió amb la creació de figures tridimensionals: composicions murals amb figures de petits fantasmes o salsitxes de Frankfurt que semblen voler escapar de la paret, o animals volumètrics fets amb rajoles planes. L’empresa ja ha creat tres ovelles, un porquet i una vaca. Ara tenen en procés de producció un cocodril que la galeria Il·lacions de Barcelona portarà a principis de desembre a l’exposició Art Basel de Miami.

stats