Cultura

El Berenar Literari d'El Cucut homenatja Vicenç Pagès Jordà

La trobada opta pel decreixement, amb menys autors convidats, i restringint els discursos institucionals

Foto de grup dels autors i altres convidats que va reunir el darrer Berenar Literari de Torroella de Montgrí.
04/04/2023
2 min

GironaEl Berenar Literari de la llibreria El Cucut de Torroella de Montgrí arriba dijous a la seva desena edició amb el “deure imprescindible” de retre tribut al malaguanyat escriptor Vicenç Pagès Jordà, veí del municipi i “amfitrió oficiós” de la trobada, i amb un decreixement del nombre d’autors convidats que conjuri el risc de morir d’èxit. La llibretera Maria Teresa Calabús creu que cal tornar als orígens i al motiu principal del berenar de bunyols, “que és essencialment una trobada entre autors i lectors”. Segons Calabús, “amb més de 100 escriptors, com en edicions passades, tot es desborda i no trobes ningú, a banda que també teníem dificultats logístiques i per col·locar tots els títols a la llibreria”. 

Inscriu-te a la newsletter Girona Més enllà de la Costa Brava i la Cerdanya
Inscriu-t’hi

El Cucut vol complir el compromís de tenir a la venda tots els títols disponibles dels autors convidats. Aquest any hi haurà 53 escriptors, amb l’obligació d’haver publicat un títol des del maig del 2022. Per tal de donar més temps a les converses entre brunyol, copa de vi, cervesa o tassa de te també s’ha decidit restringir els parlaments dels polítics, ja que només parlaran la representant de la llibreria i l’alcalde. 

Pagès, acollidor i entusiasta

Vicenç Pagès, que va morir el 27 d’agost passat, era un entusiasta col·laborador de les iniciatives culturals de la llibreria, que sempre ha mirat de tenir els títols de fons de l’autor. “Cada vegada que hem engegat una nova activitat, ho hem fet amb en Vicenç Pagès Jordà. La nostra complicitat, laboral i personal, comença tant punt obrim la llibreria, l’any 1987. Hem caminat junts, hem crescut junts, hem gaudit junts dels èxits comuns i hem patit algunes decepcions junts. Quan vam celebrar el primer Berenar Literari, en Vicenç es va convertir en un amfitrió més. Era acollidor amb autors, lectors i tots els actors del sector editorial. Sabem que estava orgullós de formar part de la iniciativa i no va fallar mai a un sol Berenar Literari”, diu Calabús, que afegeix que mantindran l’espai que ja li van dedicar en vida seva, i es convertiran en “una llibreria de resistència amb el seu fons”. 

Un poble que viu la cultura

El Cucut és un cas sorprenent de focus d’activitat cultural, amb pocs equivalents en una població de la seva mida. Calabús creu que el pòsit s’ha gestat amb els anys, començant pel mestre republicà Pere Blasi, que va sembrar la llavor de la lectura durant 20 anys, i continuant per les múltiples entitats i espais culturals del poble: Joventuts Musicals, Cinema Montgrí, Fundació Vila Casas, Fundació Mascort, auditori Espai Ter, entre d’altres. La iniciativa no podria tirar endavant sense les empreses que hi col·laboren: la DO Empordà, la cervesa Moska de Girona, l’Espai25, la Fleca Can Francès (amb la coca del Montgrí), l’oli d’oliva ecològic El Pedrigolet, elaborat amb oliveres del Montgrí, la xocolata de La Victoire Chocolats i els típics brunyols de Setmana Santa, que elabora la mateixa llibreria.

stats